All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 06

Logical Reasoning – Previous Year Questions

195 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Which means of knowledge (pramana) involves deriving knowledge from linguistic utterances of reliable persons?
    Answer: D. Shabda Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  2. Arrange the steps of constructing an analogical argument in correct sequence. A. Identify the target case B. Evaluate relevance of the analogy C. Establish the shared attribute D. Draw an analogy E. Identify the known c…
    Answer: D. E, A, C, D, B Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  3. Which characteristics define an ideal analogy in logic? A. Shared attributes B. Similar structure C. Dissimilar subject D. Clear relation Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. A, B and D Only Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  4. Match List - I with List - II:List - I (Figures of Categorical Syllogism) List - II (Structure) A. First I. M-P, S-M → S-P B. Second II. P-M, S-M → S-P C. Third III. M-P, M-S → S-P D. Fourth IV. P-M, M-S → S-P Choose th…
    Answer: A. A-I, B-II, C-III, D-IV Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  5. In a group of 40 people, 25 people speak Hindi and 20 people speak both Hindi and Urdu. All the people speak atleast one of the two languages. How many people speak Urdu?
    Answer: B. 15 Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  6. The fallacy where the conclusion does not logically follow from the premises is called:
    Answer: C. Non-sequitur Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  7. Arrange the four noble truths of Buddhism in the chronological order: A. Nirodha B. Marga/Magga C. Dukha D. Samudaya Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. C, D, A, B Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  8. Which of the following are valid deductive forms of reasoning? A. Modus Ponens B. Modus Tollens C. Hypothetical syllogism D. Argument from analogy Choose the most appropriate answer from the options given below:
    Answer: B. A, B and C Only Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  9. Match List - I with List - II:List - I List - II A. Ad hominem I. Mistaking correlation for causation B. Straw man II. Attacking the person instead of issue C. False cause III. Misrepresenting someone's argument D. Red…
    Answer: B. A-II, B-III, C-I, D-IV Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  10. Which of the following is an analogous statement ?
    Answer: B. Man is like god Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  11. Which of the following is converse of 'Some R are F' ?
    Answer: D. Some F are R Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  12. In constructing a categorical syllogism arrange the following in order. A. Identify the minor premise B. Identify the major premise C. Determine the conclusion D. Check mood and figure Choose the correct answer from the…
    Answer: B. B, A, D, C Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  13. There are four arguments A, B, C and D in the context of the statement given below. You have to decide which of the argument(s) is/are strong ? Statement : Should India go in for e-governance in all possible sectors ? A…
    Answer: A. A Only Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  14. Match List - I with List - II : List - I List - II A. Reasoning based upon resemblance to what has been observed in the past I. Sesavat B. Reasoning by the method of elimination II. Puravat C. Reasoning with the support…
    Answer: C. A-II, B-I, C-IV, D-III Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  15. Contraposition is not valid in the case of which categorical proposition?
    Answer: C. I Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  16. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Syllogism) LIST-II (Mood and Figure) A. All M are P Some M are S ∴ Some S are P I. EOO-1 B. No M are P Some S are not M ∴ Some S are not P II. AAA-2 C. All P are M All S are M ∴ All…
    Answer: D. A-IV, B-I, C-II, D-III Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  17. Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R Assertion A: In Indian logic, a material fallacy is called hetvabhasa. Reason R: In a fallacious inference (anumana),…
    Answer: A. Both A and R are correct and R is the correct explanation of A Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  18. Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R Assertion A: AAA-2 is an invalid categorical syllogism. Reason R: AAA-2 commits the fallacy of exclusive premises. In…
    Answer: C. A is correct but R is false Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  19. Which of the following is/are TRUE: A. The categorical syllogism AAA-2 commits the fallacy of exclusive premises. B. The categorical syllogism EIO-3 commits the fallacy of four terms. C. The categorical syllogism AAA-1…
    Answer: C. C only Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  20. All bipeds are rational. Swans are bipeds. ∴ Swans are rational. The above argument commits the fallacy (hetvabhasa) of:
    Answer: C. Savyabhicara Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  21. Match List - I with List - II.List - I (Standard Form Categorical Propositions) List - II (Symbolic Representation) A. All S is P. I. SP ≠ 0 B. No S is P. II. SP̄ ≠ 0 C. Some S is P. III. SP = 0 D. Some S is not P. IV.…
    Answer: C. A-IV, B-III, C-I, D-II Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  22. Given below are two statements: one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Assertion (A): An argument can never be valid, if all the premises are false and conclusion is false as well. Rea…
    Answer: D. (A) is not correct but (R) is correct Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  23. Which of the following are true? A. Some valid arguments contain false premises and a false conclusion. B. An argument can be invalid even if all the premises are true and the conclusion is true as well. C. When an argu…
    Answer: A. A, B and C Only Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  24. Which of the following are true? A. In Equivocation fallacy, two or more meanings of the same word create confusion. B. Amphiboly is not a fallacy of Ambiguity. C. Accent is a fallacy that moves in a circle. D. Composit…
    Answer: A. A and D Only Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  25. "Sound is eternal, because it is caused" commits the fallacy (hetvabhasa) of:
    Answer: D. Viruddha Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  26. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Source of Knowledge) LIST-II (Accepted by) A. Yogaja Pratyaksa I. Vedantins B. Kevalajñana II. Carvaka C. Only Pratyaksa III. Jaina D. Aparoksanubhuti IV. Nyaya Choose the correct an…
    Answer: D. A-IV, B-III, C-II, D-I Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  27. Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R Assertion A: Validity can never apply to any single proposition by itself. Reason R: Validity and invalidity are attri…
    Answer: A. Both A and R are correct and R is the correct explanation of A Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  28. Which of the following are TRUE: A. For the Nyaya, knowledge of Abhava is acquired through Anupalabdhi Pramana. B. The Nyaya makes a distinction between Laukika and Alaukika Pratyaksa. C. The Nyaya reduces Arthapatti to…
    Answer: C. B, C and D Only Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  29. Which of the following are TRUE: A. For the Carvaka, pratyaksa is the only pramana. B. For the Carvaka, sabda is the only pramana. C. For the Carvaka, anumana is not a pramana. D. For the Jaina, Mati includes both perce…
    Answer: D. A, C and D Only Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  30. "The sky-lotus is fragrant, because it has lotusness in it like a natural lotus", commits the fallacy (hetvabhasa) of:
    Answer: A. Asiddha Paper 1 · 3 January 2026 Evening