All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 06

Logical Reasoning – Previous Year Questions

195 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Which of the following propositions are so related that they cannot both be false, though they can both be true? A. Some poems are artworks. B. All poems are artworks. C. Some poems are not artworks. D. Some artworks ar…
    Answer: B. A and C Only Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  2. Arrange the following terms in order of increasing denotation. A. Chess B. Board games C. Sports D. Indoor games Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. A, B, D, C Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  3. "The world is an effect and hence it must have an efficient and intelligent cause. That efficient and intelligent cause is God." Which means of knowledge is used in this argument as per classical Indian School of Logic…
    Answer: B. Inference Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  4. Which of the following statements are sub-contraries? A. All sparrows are birds. B. No sparrows are birds. C. Some sparrows are birds. D. Some sparrows are not birds. Choose the correct answer from the options given bel…
    Answer: A. C and D Only Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  5. If the statement "Some animals are not birds" is given as false, which of the following statements can be inferred to be true? A. All animals are birds. B. No birds are animals. C. No animals are birds. D. Some animals…
    Answer: C. A and D Only Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  6. "It is immoral to use textbooks with profane words in them because it is not right for our children to be exposed to disrespectful and ugly words." Which logical fallacy is committed in the above argument?
    Answer: A. Argument in circle Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  7. Arrange the following in order of decreasing extension. A. Cheese B. Food products C. Dairy products D. Cottage cheese Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. B, C, A, D Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  8. "A university student is never seen to be writing or reading during the day time but she always submits her assignments in time. Therefore one can conclude that she must be studying and writing during the night time." A…
    Answer: B. Arthapatti Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  9. In a certain code language: 'NOIDA' is written as: 1, 4, 9, 15, 14 'INDIA' is written as: 1, 9, 4, 14, 9 How 'HELLO' will be written in this language?
    Answer: A. 15, 12, 12, 5, 8 Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  10. Which of the following statements contradict each other? A. All ducks are birds. B. Some ducks are birds. C. Some ducks are not birds. D. No ducks are birds. Choose the most appropriate answer from the options given bel…
    Answer: C. B and D only Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  11. If the statement "No birds are animals" is given as false, which of the following statements can be inferred to be true? A. Some animals are not birds. B. Some birds are not animals. C. Some animals are birds. D. Some b…
    Answer: B. C and D only Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  12. "This is the richest fraternity on the campus; therefore Mr. X who is a member of this fraternity must be one of the richest young man on the campus." Which fallacy is involved in this argument?
    Answer: A. Fallacy of division Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  13. Arrange the following in order of increasing extension. A. Social Science B. Political Science C. Sciences D. Politics of International Relations Choose the most appropriate answer from the options given below:
    Answer: D. D, B, A, C Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  14. According to the classical Indian school of logic, which of the following instruments of knowledge is defined as the knowledge of the relation between a word and its denotation and is produced by the knowledge of resemb…
    Answer: C. Upamana (comparison) Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  15. Vyapti in Indian Logic refers to:
    Answer: C. Invariable concomitance Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  16. In a categorical proposition, the subject and predicate are connected by:
    Answer: C. A copula Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  17. Arrange the steps of evaluating a deductive argument: A. Assess the truth of premises B. Identify premises and conclusion C. Test logical structure D. Determine soundness Choose the correct answer from the options given…
    Answer: C. B, C, A, D Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  18. Which of the following are considered as fallacies of relevance? A. Ad hominem B. False cause C. Straw man D. Red herring Choose the most appropriate answer from the options given below:
    Answer: C. A, C and D Only Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  19. Match List - I with List - II:List - I List - II A. Asiddha I. Irrelevant middle term B. Badhita II. Unproven middle term C. Viruddha III. Contrary middle term D. Savyabhicharra IV. Contradicted middle term Choose the c…
    Answer: B. A-II, B-IV, C-III, D-I Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  20. Which of the following is logically equivalent to the statement- "Some felines are not lions."?
    Answer: B. Some non-lions are not non-felines. Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  21. Arrange the following in order of decreasing denotation. A. Carbonated drinks B. Beverages C. Cola Fizz D. Liquid Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. D, B, A, C Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  22. "Everyone of us is mortal, therefore it is obvious that some day the human race will disappear from earth." Identify the logical fallacy committed in the above statement.
    Answer: C. Fallacy of Composition Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  23. Which of the following propositions are so related that if one of them is true, the other must be false, although they can both be false? A. All novels are books. B. Some novels are not books. C. No novels are books. D.…
    Answer: C. A and C Only Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  24. Which of the following arguments is fallacious according to Classical Indian School of Logic (Nyaya) because it is based on conditional (sopadhika) concomitance (vyapti)?
    Answer: D. Wherever there is fire there is smoke. Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  25. Mimamsa is :
    Answer: B. One of the classical schools of Indian Philosophy (Aastik Vedas) Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  26. Which of the following is an example of deductive reasoning ?
    Answer: C. If it is raining, then the ground is wet. It is raining. Therefore, the ground… Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  27. Arrange in sequence the process of evaluating analogical reasoning : A. Draw Conclusion B. Evaluate strength of analogy C. Assess relevance of similarities D. Detect common features E. Identify the source and target dom…
    Answer: D. E, D, C, A, B Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  28. If the proposition 'No reptiles are squirrels' is given as false, then which of the following propositions can be inferred to be true ? A. Some reptiles are squirrels B. All reptiles are squirrels C. Some non-squirrels…
    Answer: D. A, C and D Only Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  29. Match List - I with List - II :List - I (Proposition) List - II (Standard Form) A. Universal affirmative I. No S is P B. Universal negative II. All S is P C. Particular affirmative III. Some S is not P D. Particular neg…
    Answer: B. A-II, B-I, C-IV, D-III Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  30. The term for universal concomitance in Indian Logic is:
    Answer: D. Vyapti Paper 1 · 28 June 2025 Morning