All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 06

Logical Reasoning – Previous Year Questions

195 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. A, B, C, D, E and F are standing in a circle and looking at the centre. Only D is between A and B. Only F is between A and C. E is just left of B. Who is the only one standing between E and F?
    Answer: D. C Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  2. All things which have smoke have fire; This hill has smoke; Therefore, this hill has fire. No non-fiery things have smoke; This hill has smoke; Therefore, this hill is not non-fiery. The above is an example of which typ…
    Answer: B. Anvayavyatireki Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  3. Asiddha is a fallacy when the middle term is:
    Answer: A. Unproved Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  4. Match List I with List II:List I (Pairs) List II (Pairs of analogies) a. Assign : Allot i. Code : Password b. Length : Metre ii. Clerk : Office c. Doctor : Hospital iii. Mend : Repair d. Lock : Key iv. Mass : Kilogram C…
    Answer: A. a-iii, b-iv, c-ii, d-i Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  5. A man is facing south-west. If he turns 90° in the anticlockwise direction and then 135° in the clockwise direction, which direction is he facing now?
    Answer: A. West Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  6. Which of the following statements are sub-contraries? A. All nurses are caring human beings. B. No nurses are caring human beings. C. Some nurses are caring human beings. D. Some nurses are not caring human beings. Choo…
    Answer: D. C and D only Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  7. Identify the formal fallacy committed in the following argument: “All communists are revolutionists. All anarchists are revolutionists. Therefore, all anarchists are revolutionists.”
    Answer: D. Illicit minor Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  8. Which of the following statements are logically equivalent? A. No S is P B. No P is S C. All S are non-P D. All non-P are non-S E. No S is non-P Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. A, B and C only Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  9. Which of the following steps of inference state(s) the reason for the establishment of the proposition according to the Classical Indian School of Logic? A. The hill has fire. B. Because it has smoke. C. Whatever has sm…
    Answer: C. B only Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  10. Given below are two statements Statement I: Indian Logic makes a distinction between deduction and induction. Statement II: Indian Logic studies thought as such and not the forms of thought alone. In light of the above…
    Answer: D. Statement I is false but Statement II is true Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  11. "The secretaries have asked us to provide lounge areas where they can spend their coffee breaks. This request will have to be refused. If we give them lounge areas, next they will ask for spas and swimming pools. Then i…
    Answer: D. Slippery slope Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  12. Given below are two statements : Statement I : The intensional meaning consists of the qualities or attributes that the term denotes. Statement II : The extensional meaning consists of the members of the class that the…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are correct Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  13. Which of the following is true regarding Nyāya view of invariable concomitance? (A) It is determined by inductive process of reasoning which corresponds to Mill's method of agreement and method of difference. (B) It is…
    Answer: D. (A), (B) and (C) only Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  14. 'If Sneha tampered with the examination script, then she is guilty of a crime. Sneha did not tamper with the examination script. Therefore Sneha is not guilty of a crime'. Which fallacy is committed in the above argumen…
    Answer: C. Fallacy of denying the antecedent Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  15. Given below are two statements : Statement I : According to Nyaya philosophy an argument does not proceed on the issues that are well established. Statement II : According to Nyaya philosophy an argument can proceed onl…
    Answer: C. Statement I is correct but Statement II is incorrect Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  16. Ramesh goes to North, then turns right, then turns right again and then goes to the left. In which direction is Ramesh in now?
    Answer: C. East Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  17. Given below are two statements: One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Assertion (A): In a valid categorial syllogism, if a term is distributed in the conclusion, then it must be distr…
    Answer: A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A) Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  18. Identify the formal fallacy committed in the argument: All criminals are human beings. All saints are human beings. Therefore all saints are criminals.
    Answer: C. Fallacy of undistributed Middle Term Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  19. Identify the fallacy committed in the following argument: "An elephant is an animal; therefore, a small elephant is a small animal".
    Answer: D. Fallacy of Equivocation Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  20. Given below are two statements: Statement I: The Nyaya system does not accept Arthapatti as an independent source of valid knowledge. Statement II: The Nyaya system reduces Arthapatti to an inference of anvayi type. In…
    Answer: C. Statement I is true but Statement II is false Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  21. Given below are two statements: One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Assertion (A): In Samanyatodrsta inference the universal relation between the major and middle term depends on ca…
    Answer: D. (A) is false but (R) is true Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  22. Given below are two statements: One is labeled as Assertion A and the other is labeled as Reason R. Assertion A: There are certain psychological conditions under which inference takes place. Reason R: Absence of positiv…
    Answer: A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  23. Match List I with List II:List I List II (A) Fallacy that occurs due to appeal to non-rational methods of intimidation (I) Argumentum ad Hominem (B) Fallacy that occurs when an argument makes an appeal to the character…
    Answer: D. (A)-(IV), (B)-(I), (C)-(III), (D)-(II) Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  24. Which of the following is not a fallacy of Ambiguity?
    Answer: D. Accident Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  25. Given below are two statements: One is labeled as Assertion A and the other is labeled as Reason R. Assertion A: A proper name has only denotation but no connotation. Reason R: Intension refers to set of adjectives; Ext…
    Answer: A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  26. If 'All college professors are entertaining lecturers' is True in a square of opposition, which of the following can be inferred correctly from the given codes? (A) 'No college professors are entertaining lecturers' is…
    Answer: D. (A) and (C) only Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  27. Which of the following propositions is obverse of and logically equivalent to "Some men are honest"?
    Answer: B. Some men are not dishonest. Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  28. Given below are two statements Statement I: To obvert a proposition, we change its quality and replace the predicate term with its complement. Statement II: Obversion is valid for any standard form categorical propositi…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  29. Which logical informal fallacy is committed in the following argument, "No one has proved that global warming is actually occurring, so there is no reason to believe that it is actually occurring"?
    Answer: C. Appeal to ignorance Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  30. The argument, 'Sound is eternal, because it is produced', is fallacious because:
    Answer: C. Middle term itself disproves the original proposition and proves its contradict… Paper 1 · 13 October 2022 Evening