All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 06

Logical Reasoning – Previous Year Questions

195 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Given below are two statements: Statement I: 'No S is P' is contrary to 'All S is P'. Statement II: 'Some S is P' is contrary to 'No S is P'. In the light of the above statements, choose the correct answer from the opti…
    Answer: C. Statement I is true but Statement II is false Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  2. Which of the following steps of inference corresponds to application (upanaya) according to Classical Indian Logicians?
    Answer: A. This hill has smoke which is invariably associated with fire Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  3. Which of the following statements are true with reference to Nyāya view of logic? (A) It does not separate deduction from induction (B) It rejects verbalist view of logic and does not study the forms of thought alone (C…
    Answer: C. (A), (B), (C) only Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  4. If the statement "All women are honest" is given as true, what could be immediately inferred from the following? (A) 'No women are honest' is false (B) 'Some women are not honest' is true (C) 'Some women are not honest'…
    Answer: C. (A), (C) and (D) only Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  5. "Killing is wrong. Abortion is killing. Therefore abortion is wrong". Which of the following fallacy is committed in this argument?
    Answer: D. Fallacy of Equivocation Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  6. In square of opposition which one of the following is contradictory of 'All S is P'?
    Answer: B. Some S is not P Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  7. Which of the following are admitted by the Naiyayikas (Indian Logicians) as kinds of Inferences? (A) Inference of the effect from the cause (B) Inference of the cause from the effect (C) Inference from knowledge of simi…
    Answer: B. (A), (B) and (D) only Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  8. Given below are two statements: Statement I: According to Naiyayikas (Indian Logicians), in inference for others, five steps are required. Statement II: According to Naiyayikas, in inference for oneself, only three step…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  9. In a coding scheme the word 'STATEMENT' is written as 'TNEMETATS'. In the same coding scheme, how the word 'POLITICAL' shall be coded?
    Answer: B. LACITILOP Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  10. Two students A and B are ranked 9th and 13th respectively from the top in a class of 37 students. What will be their ranks (A & B respectively) from bottom in the class?
    Answer: C. 29, 25 Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  11. A boy goes 10 km in the north direction from his school. From there he turns left and goes 15 km, and again turns left and goes 10 km. How far is the boy from his school and in which direction from school?
    Answer: D. 15 km and in West Direction Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  12. If 'some men are violent' is given as false which of the following could be immediately inferred from it? (A) 'No men are violent' is undetermined (B) 'Some men are not violent' is true (C) 'No men are violent' is true…
    Answer: A. B, C, D Only Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  13. "The universe must be spherical in form since all the constituent parts of the universe, stars and planets etc. are spherical in form." Which fallacy is committed in the above argument?
    Answer: B. Fallacy of Composition Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  14. Given below are two statements: Statement I: In classical logic, the universal proposition implies the truth of its corresponding particular proposition. Statement II: Two propositions that cannot both be true and canno…
    Answer: C. Statement I is true but Statement II is false Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  15. Match List I with List II:List I (Type of Inference) List II (Description) (A) Svārtha anumāna (I) Middle term is always and only negatively related to the Major term. (B) Parārtha anumāna (II) The terms agree only in p…
    Answer: C. (A)-(III), (B)-(IV), (C)-(II), (D)-(I) Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  16. Which of the following are essential characteristics of the middle term according to classical Indian Logicians: (A) It must be present in minor term (B) It must be present in all positive instances in which the major t…
    Answer: C. A, B, C Only Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  17. A man starts from a point A and travels 3 km towards east to reach B and then turns left and travels thrice the distance to reach another point C. From there he again turns left and travels five times the distance he co…
    Answer: B. 15 Km Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  18. If the statement 'All men are honest' is given as false, which of the following could be inferred immediately from it? (A) 'Some men are honest' is false (B) 'No men are honest' is true (C) 'No men are honest' is undete…
    Answer: B. C and D Only Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  19. Given below are two statements: Statement I: In Square of opposition, the opposition between a universal proposition and its corresponding particular proposition is known as subalternation. Statement II: The opposition…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  20. "There is no such thing as knowledge which cannot be carried into practice, for such knowledge is really no knowledge at all." Which fallacy is committed in the above statement?
    Answer: B. Begging the Question Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  21. Which of the following corresponds to hetu (reason) according to classical Indian Logicians?
    Answer: B. Because it has smoke Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  22. Given below are two statements: Statement I: Classical Indian logicians regard deduction and induction as two separate logical processes. Statement II: According to Classical Indian logicians verbal form is not essentia…
    Answer: D. Statement I is incorrect but Statement II is correct Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  23. A man travels 12 km straight towards south and then turns right and travels 15 km straight. He again turns right and travels 12 km. How far is the man from the starting point?
    Answer: D. 15 km Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  24. In Classical Square of Opposition, if 'Some S is not P' is true then which of the following could be immediately inferred from it? A. 'Some S is P' is false B. 'All S is P' is false C. 'No S is P' is undetermined D. 'So…
    Answer: B. B, C and D only Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  25. Which of the following fallacy is a result of defective induction?
    Answer: B. False Cause Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  26. Given below are two statements: Statement I: "To slow a beast, you break its limbs. To slow a nation you break its people." – is an example of analogical argument. Statement II: "To slow a beast, you break its limbs. To…
    Answer: D. Statement I is false but Statement II is true Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  27. Given below are two statements: Statement I: Classical Indian logicians (Naiyāyikas) define Upamāna (Comparison) as the cognition of the new object through similarity, known by another means of cognition. Statement II:…
    Answer: C. Statement I is correct but Statement II is incorrect Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  28. Given below are two statements: Statement I: According to Classical Indian School of Logic, the method of induction is used to affirm the major premise, since generality or universality cannot be perceived. Statement II…
    Answer: C. Statement I is true but Statement II is false Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  29. Which of the following propositions is obverse and logically equivalent to the proposition 'No umpires are partisans'?
    Answer: D. All umpires are non-partisans. Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  30. Given below are two statements: Statement I: Conversion is an inference that proceeds by interchanging the subject and predicate terms of the proposition. Statement II: All conversions are valid inferences. In the light…
    Answer: C. Statement I is true but Statement II is false Paper 1 · 23 October 2022 Morning