All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 06

Logical Reasoning – Previous Year Questions

195 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Which logical informal fallacy is committed in the following statement – "The Beatles were the best rock group of the 1960s since they sold more records than any other rock band".
    Answer: A. Appeal to Majority Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  2. Which of the following statements are true regarding logic? (A) Aristotelian syllogism is deductive. (B) Nyāya syllogism is deductive. (C) Aristotelian syllogism is formal. (D) Nyāya syllogism is formal. (E) Nyāya syllo…
    Answer: D. A, B, C and E Only Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  3. Which of the following is true regarding Upamāna as a means of knowledge according to Nyāya school? (A) It is knowledge derived from comparison. (B) It roughly corresponds to analogy. (C) It is defined as knowledge of t…
    Answer: C. A, B and C Only Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  4. "Of course, abortion has to be legal. After all, a woman must have freedom to do whatever she wants with her own body." Identify the fallacy committed in this statement:
    Answer: C. Begging the question Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  5. Which of the following propositions is contradictory to the proposition "All cats are Carnivores"?
    Answer: A. Some Cats are not Carnivores Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  6. Which of the following statements are logically equivalent? (A) No Carnivores are Cats. (B) Some Carnivores are not Cats. (C) All Cats are Carnivores. (D) All non-carnivores are non-cats. Choose the correct answer from…
    Answer: A. (C) and (D) only Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  7. Which of the following statements is true?
    Answer: C. Truth and falsehood are attributes of single propositions Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  8. According to Nyaya (Classical school of logic) which of the following steps of inference corresponds to Upanaya?
    Answer: D. The hill has smoke which is invariably associated with fire Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  9. "Abhay's mind is a cave, deep, dark and full of bats." Which of the following is correct about the above statement?
    Answer: C. It contains analogy. Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  10. Arrange the following terms in order of decreasing intension. A. Baseball player B. Athlete C. Fielder D. Ball player Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. C, A, D, B Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  11. "I have read that one aspirin taken everyday reduces the risk of heart attack. Why not take two a day and double the protection." Which informal fallacy is committed in the above statement?
    Answer: A. Fallacy of composition Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  12. Which of the following statements are logically equivalent? A. Some beverages are not liquids. B. Some beverages are liquids. C. Some non-liquids are not non-beverages. D. Some beverages are non-liquids. Choose the corr…
    Answer: D. A, C and D Only Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  13. According to classical Indian School of Logic (Nyaya) the statement "fire is cold because it is a substance" is fallacious because:
    Answer: A. It has a non-inferentially contradicted middle term. Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  14. Identify the fallacy committed in the statement given below: "People who lack arrogance are intelligent because intelligent people do not have arrogance"
    Answer: C. Begging the question Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  15. Which of the following propositions is contrary to the proposition "All cows are herbivores"?
    Answer: D. No cows are herbivores. Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  16. Which of the following statements are logically equivalent? (A) All cows are herbivores. (B) All herbivores are cows. (C) Some herbivores are cows. (D) No cows are non-herbivores. Choose the correct answer from the opti…
    Answer: D. (A) and (D) Only Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  17. Which of the following propositions cannot both be false, though they can both be true? (A) All cows are herbivores. (B) No cows are herbivores. (C) Some cows are herbivores. (D) Some cows are not herbivores. Choose the…
    Answer: B. (C) and (D) Only Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  18. According to classical Indian Philosophy the source of knowledge based on cognition of an object, similar to another one which is already known to the cognizer is known as:
    Answer: D. Upamana Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  19. Which fallacy is committed in the following argument – "Ambassador cars have almost disappeared. This is an Ambassador car. Therefore, this car has almost disappeared":
    Answer: B. Fallacy of Division Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  20. Which of the following statements are true regarding contrary propositions? (A) They cannot both be true (B) They cannot both be false (C) They can both be false (D) If one is true the other must be false Choose the cor…
    Answer: C. (A), (C) and (D) Only Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  21. Which of the following statements are logically equivalent? (A) Some non-dogs are non-friendly animals (B) Some dogs are friendly animals (C) Some friendly animals are dogs (D) All dogs are friendly animals Choose the c…
    Answer: A. (B) and (C) Only Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  22. Which of the following are arranged in the order of increasing connotation?
    Answer: A. Vertebrates, mammals, canine, labradors Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  23. Which of the following arguments is fallacious because of the middle term being too narrow?
    Answer: B. Sound is eternal, because it is audible Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  24. Which fallacy is committed in the following statement — "God exists since it is written in the scriptures. Since the scriptures are the words of God, whatever is written in them is true."?
    Answer: B. Begging the Question Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  25. Which of the following statements are logically equivalent? A. All poems are artworks. B. No non-poems are non-artworks. C. Some poems are artworks. D. All non-artworks are non-poems. Choose the correct answer from the…
    Answer: D. A and D Only Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  26. Which of the following propositions are so related that they can neither be true together nor can they be false together? A. All printers are computer peripherals. B. Some computer peripherals are printers. C. Some prin…
    Answer: C. A and C Only Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  27. Arrange the following in order of increasing intension. A. Prose B. Story C. Short Story D. Literary Work Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: A. D, A, B, C Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  28. According to Classical Indian School of Logic, the argument — "Sound is eternal because it is produced" is fallacious because:
    Answer: A. It involves contradictory middle-term. Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  29. Which fallacy is committed in the following statement – "I can expect that you would not find any moral issue in making abortion illegal, since your ability to feel sympathy for the rights of women in general is very li…
    Answer: B. Ad Hominem Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  30. Which of the following statements are logically equivalent? A. No soaps are writing-tools. B. All soaps are non-writing-tools. C. No non-writing-tools are soaps. D. No writing-tools are soaps. Choose the correct answer…
    Answer: B. A, B and D Only Paper 1 · 25 June 2025 Morning