All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 06

Logical Reasoning – Previous Year Questions

195 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Relation between propositions) LIST-II (Propositions) A. Contradictories I. A and E B. Contraries II. A and I C. Subcontraries III. E and I D. Subalternation IV. I and O Choose the c…
    Answer: C. A-III, B-I, C-IV, D-II Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  2. Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R Assertion A: The terms validity and invalidity apply only to deductive arguments. Reason R: In a deductive argument, c…
    Answer: A. Both A and R are correct and R is the correct explanation of A Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  3. Which of the following is/are TRUE? A. The Appeal to the Populace is a formal fallacy. B. In the Red Herring fallacy, some distraction is used to mislead and confuse. C. In the Appeal to Force fallacy, personalized crit…
    Answer: B. B only Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  4. Which of the following is/are NOT true: A. The presence of the middle term in the minor term is called paksadharmata. B. The knowledge of paksadharmata as qualified by vyapti is called upamiti. C. Indian logic does not…
    Answer: D. B only Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  5. Which of the following explains the fallacy (hetvābhāsa) of satpratipakṣa correctly?
    Answer: B. A fallacy where one inference is contradicted by another inference. Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  6. Match List - I with List - II.List - I (Types of Categorical propositions) List - II (Explanation) A. A proposition I. Distributes both subject and predicate terms B. E proposition II. Distributes only predicate term C.…
    Answer: B. A-III, B-I, C-IV, D-II Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  7. Given below are two statements: one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Assertion (A): The terms validity and invalidity do not apply to inductive arguments. Reason (R): In an inductive…
    Answer: A. Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A) Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  8. Which of the following is/are true: A. The conversion of an O proposition is valid. B. The conversion of an A proposition is an A proposition. C. The conversion of an E proposition is conversion by limitation. D. The co…
    Answer: D. D only Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  9. Which of the following are not true? A. In the argument from ignorance fallacy, something is accepted as true because it is not proven false. B. In Hasty generalisation fallacy, a general truth is applied to a particula…
    Answer: C. B and C only Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  10. Which of the following Pramanas (valid means of knowledge) are accepted by the Nyaya school of philosophy?
    Answer: D. Pratyaksha, Anumana, Verbal Testimony (Shabda) and Upamana Paper 1 · 22 June 2026 Evening
  11. Match the LIST-I (Broken Rule) with LIST-II (Associated Fallacy): LIST-I LIST-II A. Middle term undistributed in the premises I. Existential Fallacy B. Presence of two negative premises in an argument II. Fallacy of ill…
    Answer: D. A-IV, B-III, C-I, D-II Paper 1 · 22 June 2026 Evening
  12. Which of the following, taken together, make a valid syllogism? A. Apples are not sweets. B. Some apples are sweets. C. All sweets are tasty. D. Some apples are not tasty. E. No apple is tasty. Choose the correct answer…
    Answer: C. C, E, A only Paper 1 · 22 June 2026 Evening
  13. Match the LIST-I (Actor) with LIST-II (Film): LIST-I LIST-II A. Tom Hanks I. Titanic B. Guru Dutt II. Forrest Gump C. Tom Cruise III. Pyaasa D. Leonardo DiCaprio IV. Mission Impossible Choose the correct answer from the…
    Answer: C. A-II, B-III, C-IV, D-I Paper 1 · 22 June 2026 Evening
  14. Match the LIST-I (Letter-series) with LIST-II (Missing letter): LIST-I LIST-II A. Q, N, K, H, E, ? I. C B. O, B, L, ?, I, D, F, C II. K C. Z, U, Q, N, L, ? III. B D. A, C, ?, G, I IV. E Choose the correct answer from th…
    Answer: D. A-III, B-I, C-II, D-IV Paper 1 · 22 June 2026 Evening
  15. In the first figure of a categorical syllogism, which are the valid moods? A. AAA B. AEE C. EAE D. AOO E. EIO Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: A. A, C, E only Paper 1 · 22 June 2026 Evening