All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET · UNIT 01

Child Development & Pedagogy – Previous Year Questions

299 questions from past HTET Common Portion papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Which of the following statements regarding intelligence are not true ? (a) Intellectual development is influenced by genetics, not environment. (b) Gender differences do not cause intellectual differences. (c) Sharp in…
    Answer: B. (a) and (c) HTET 2024 Level-3 (PGT)
  2. Which of the following is not influenced by heredity ?
    Answer: D. Interest HTET 2024 Level-3 (PGT)
  3. Which of the following gender biased actions are not to be involved in educational practices ? (a) Homogeneous grouping (b) Gender neutral content (c) Stereotyped occupation guidance (d) Teacher's prejudiced attitude Ch…
    Answer: B. (a), (c) and (d) HTET 2024 Level-3 (PGT)
  4. Which of the following is not an example of developmental changes under acquisition of new features ?
    Answer: D. Thymus gland HTET 2024 Level-3 (PGT)
  5. Which of the following is not a helpful action of teacher in promoting socialization among children ?
    Answer: A. Giving the individual project work HTET 2024 Level-3 (PGT)
  6. When the assessment is designed to evaluate student's overall achievement and proficiency at the end of a learning period is known as :
    Answer: A. Assessment of learning HTET 2024 Level-3 (PGT)
  7. Which statement is incorrect about the development and its relationship with learning ?
    Answer: D. Despite the limits of maturation the development can go beyond a certain point,… HTET 2024 Level-3 (PGT)
  8. Which of the following statement is not correct regarding individual differences ?
    Answer: C. The cause of individual differences is the social environment, not the physical… HTET 2024 Level-3 (PGT)
  9. Which of the following types of questions is not suitable for testing student's expression of feelings and logical thinking ?
    Answer: D. Multiple option type HTET 2024 Level-3 (PGT)
  10. Which of the following is not a common characteristic of deprived children ?
    Answer: A. They look physically challenged HTET 2024 Level-3 (PGT)
  11. Which constitutional right of children with special needs does inclusive education protect ?
    Answer: A. Right to Education HTET 2024 Level-3 (PGT)
  12. Select the correct sequence (top to bottom) of hierarchical intelligence theory of Vernon :
    Answer: C. General factor → Major factor → Minor factor → Specific factor HTET 2024 Level-3 (PGT)
  13. Which of the following is not an acquired motive ?
    Answer: D. Pain avoidance HTET 2024 Level-3 (PGT)
  14. According to Freud's psycho-sexual development theory, the stage in which adolescent attracts towards opposite sex, is known as :
    Answer: C. Genital stage HTET 2024 Level-3 (PGT)
  15. Which strategies of learning is not appropriate for the learner of senior secondary level ?
    Answer: A. Learning tasks at memory level HTET 2024 Level-3 (PGT)
  16. Which of the following is not a child centered method of learning ?
    Answer: A. Demonstration HTET 2024 Level-3 (PGT)
  17. 'A disorder of writing ability in which a learner has difficulty with letter formation, spelling, fine motor co-ordination etc.' This disorder is called as :
    Answer: B. Dysgraphia HTET 2024 Level-3 (PGT)
  18. Which of the following ways of instruction is suitable for hearing impaired children ? (a) Sign language (b) Finger spelling (c) Lip reading (d) Cued speech Choose the correct code :
    Answer: D. (a), (b), (c) and (d) HTET 2024 Level-3 (PGT)
  19. Which one of the following is not a component of progressive education ?
    Answer: B. Memorization HTET 2024 Level-3 (PGT)
  20. Which of the following is not a feature of continuous and comprehensive evaluation ?
    Answer: D. Measuring only scholastic achievement HTET 2024 Level-3 (PGT)
  21. Which of the following is not an environmental factor affecting teaching-learning ?
    Answer: D. Maturation HTET 2024 Level-3 (PGT)
  22. Which of the following is not a characteristic of inclusive education ?
    Answer: D. It is limited to the special education of disabled children HTET 2024 Level-3 (PGT)
  23. Match the following stages of Kohlberg's moral development theory with their characteristics : (a) Conforming to obtain reward (i) Getting the approval of others (b) Maintaining social order (ii) Stage based on self-int…
    Answer: A. (a)-(ii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(iii) HTET 2024 Level-3 (PGT)
  24. Which tests can be administered by the teacher to identify creative children ? (a) Figure construction test (b) Product improvement test (c) Usual uses test (d) Picture completion test Choose the correct code :
    Answer: C. (a), (b) and (d) HTET 2024 Level-3 (PGT)
  25. According to Piaget's cognitive development theory, when the learner maintaining a proper balance between himself/herself and his/her environment, this mechanism is called as :
    Answer: C. Equilibration HTET 2024 Level-3 (PGT)
  26. Which option is correct regarding emotions in early adolescence ?
    Answer: C. Uncontrolled and irrational HTET 2024 Level-3 (PGT)
  27. Arrange the steps of Bandura's social learning theory in sequence : (a) Perception of behaviour (b) Reinforcement of behaviour (c) Remember of behaviour (d) Convert the memory into action Choose the correct code :
    Answer: A. (a), (c), (d), (b) HTET 2024 Level-3 (PGT)
  28. Which of the following should not be a need of children with impairment from the point of view of inclusive education ?
    Answer: C. Need for being dependent on others HTET 2024 Level-3 (PGT)
  29. In a learning situation presenting relevant facts separately from non-relevant facts, is indicative of which principle of learning ?
    Answer: C. Principle of prepotency of elements HTET 2024 Level-3 (PGT)
  30. According to McDougall, the emotion of 'disgust' is associated with which basic instinct ?
    Answer: A. Repulsion HTET 2024 Level-3 (PGT)