All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET · UNIT 01

Child Development & Pedagogy – Previous Year Questions

299 questions from past HTET Common Portion papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Which of the following is not a projective technique of personality assessment ?
    Answer: D. Sociometry HTET 2022 Level-2 (TGT)
  2. Which of the following is not an extrinsic motive ?
    Answer: C. Doing social service for self- satisfaction HTET 2022 Level-2 (TGT)
  3. Thematic Apperception Test is used to measure the ……….. of students.
    Answer: D. Personality HTET 2022 Level-2 (TGT)
  4. Which of the following statement is not correct with reference to adjustment ?
    Answer: A. It creates imbalance. HTET 2022 Level-2 (TGT)
  5. According to Piaget's cognitive development theory, the 'ability of reversibility' develops during which developmental stage ?
    Answer: C. Concrete-operational HTET 2022 Level-2 (TGT)
  6. Which of the following match is not correct ? (Erikson's stage of psycho-social development – serial number of the stage)
    Answer: C. Autonomy Vs Shame and Doubt – Stage 1 HTET 2022 Level-2 (TGT)
  7. Which of the following elements is not related to Skinner's operant conditioning theory ?
    Answer: C. Spontaneous recovery HTET 2022 Level-2 (TGT)
  8. Which of the following statement is not correct with reference to Attitude ?
    Answer: D. Attitude is innate and acquired both. HTET 2022 Level-2 (TGT)
  9. Which of the following statement is correct about the development of children ?
    Answer: C. Development is a cumulative process. HTET 2022 Level-2 (TGT)
  10. Cattell's culture free test of intelligence is a type of :
    Answer: C. Non-Verbal Test HTET 2022 Level-2 (TGT)
  11. Which of the following is not a characteristic of creativity ?
    Answer: C. Rigidity HTET 2022 Level-2 (TGT)
  12. Which of the following factors does not affect the teaching-learning process ?
    Answer: D. Physical appearance of teacher HTET 2022 Level-2 (TGT)
  13. What kind of changes does growth bring about in children ?
    Answer: A. Structural HTET 2022 Level-2 (TGT)
  14. 'Acceleration' is an important plan for education of which type of special children ?
    Answer: A. Gifted HTET 2022 Level-2 (TGT)
  15. What type of reinforcement schedule is to reinforce each correct response of the learner, in operant conditioning ?
    Answer: D. Continuous HTET 2022 Level-2 (TGT)
  16. 'Development proceeds in the direction of longitudinal axis (head to foot)', called :
    Answer: A. Cephalic-Caudal HTET 2022 Level-2 (TGT)
  17. A type of intelligence test in which the questions are similar in difficulty the time element :
    Answer: A. Speed Test HTET 2022 Level-2 (TGT)
  18. Which of the following is not a subjective method of personality assessment ?
    Answer: D. Word Association HTET 2022 Level-2 (TGT)
  19. Meenal is average in intelligence, low in creativity and high level in adjustment. This is an example of :
    Answer: B. Intra Individual Differences HTET 2022 Level-2 (TGT)
  20. Which type of curriculum did Bruner suggest to follow for the cognitive development of children ?
    Answer: C. Spiral curriculum HTET 2022 Level-2 (TGT)
  21. Who developed the Socio-cultural theory of development ?
    Answer: A. Vygotsky HTET 2022 Level-2 (TGT)
  22. What is the mechanism called, through which a child tries to change his own ego to that of someone else ?
    Answer: A. Identification HTET 2022 Level-2 (TGT)
  23. Which of the following component is not the part of Guilford structure of Intellect model ?
    Answer: B. Cognition HTET 2022 Level-2 (TGT)
  24. Who propounded the Triarchic theory of Intelligence ?
    Answer: C. Sternberg HTET 2022 Level-2 (TGT)
  25. 'Family and School' are the examples of which environmental system in Bronfenbrenner's Bio-ecological Model theory ?
    Answer: B. Micro system HTET 2022 Level-2 (TGT)
  26. Which of the following pair is not correct ? (Theory Propounder – Theory)
    Answer: D. Vygotsky – Moral Development Theory HTET 2022 Level-2 (TGT)
  27. Which of the following is not the characteristic of a well-adjusted person ?
    Answer: D. Rigidity in behaviour HTET 2022 Level-2 (TGT)
  28. "Mental health is the full and harmonious functioning of the whole personality." This definition of mental health is given by whom ?
    Answer: B. Hadfield HTET 2022 Level-2 (TGT)
  29. Out of the following Psychologists, who is not related with Gestaltism ?
    Answer: C. Kretschmer HTET 2022 Level-2 (TGT)
  30. Out of the following which one is the wrong statement in context of characteristics and nature of guidance ?
    Answer: C. Guidance is helping the individual himself through others efforts only. HTET 2021 Level-2 (TGT)