All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET · UNIT 01

Child Development & Pedagogy – Previous Year Questions

299 questions from past HTET Common Portion papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Which of the following laws is not related to heredity ?
    Answer: D. Law of Progression HTET 2023 Level-2 (TGT)
  2. Which of the following is not a performance test of intelligence ?
    Answer: D. Stanford-Binet Test HTET 2023 Level-2 (TGT)
  3. Which of the following is not an objective type question ?
    Answer: B. Analytical questions HTET 2023 Level-2 (TGT)
  4. According to Moral Development theory of Piaget, adolescent period is :
    Answer: D. Stage of autonomous morality HTET 2023 Level-2 (TGT)
  5. Which of the following characteristics is not related to the concrete operational stage of the Cognitive Development theory propounded by Piaget ?
    Answer: C. Animism HTET 2023 Level-2 (TGT)
  6. Which statement is not correct in context of individual differences ?
    Answer: D. Individual differences are the sole result of heredity. HTET 2023 Level-2 (TGT)
  7. When the lesson to be learned by a child is long and difficult and requires a lot of understanding, then which method of learning will be appropriate ?
    Answer: A. Spaced method HTET 2023 Level-2 (TGT)
  8. Which teaching maxim is not beneficial for the learning disabled children ?
    Answer: B. Abstract to concrete HTET 2023 Level-2 (TGT)
  9. Which of the following is not a principle of development ?
    Answer: C. Development follows linear path. HTET 2023 Level-2 (TGT)
  10. According to which psychologist, the role of social and cultural factors are important in the cognitive development of children ?
    Answer: A. Vygotsky HTET 2023 Level-2 (TGT)
  11. Which of the following is not a common characteristic of social development in adolescence ?
    Answer: A. Harmonious relationship with parents HTET 2023 Level-2 (TGT)
  12. Which stages of Kohlberg's moral development theory are not related to level of conventional morality ? (a) Individualism and exchange (b) Good interpersonal relations (c) Maintaining the social order (d) Social contrac…
    Answer: C. (a) & (d) HTET 2023 Level-2 (TGT)
  13. Learning through mental processes like attention and reflection is called :
    Answer: C. Cognitive learning HTET 2023 Level-2 (TGT)
  14. Which teaching learning strategy is most useful for students in context of social learning ?
    Answer: A. Field trip HTET 2023 Level-2 (TGT)
  15. In Pavlov's conditioning theory, which factor does not positively affect the conditioning between natural and artificial stimuli ?
    Answer: D. Lack of motive HTET 2023 Level-2 (TGT)
  16. Which of the following factors does not affect the teaching learning process ?
    Answer: A. Physical appearance of teacher HTET 2023 Level-2 (TGT)
  17. Which of the following factor does not influence the development of child under environmental factors ?
    Answer: D. Endocrine glands HTET 2023 Level-2 (TGT)
  18. 'Law of use' and 'Law of disuse' is related with which law of learning according to Thorndike's learning theory ?
    Answer: B. Law of exercise HTET 2023 Level-2 (TGT)
  19. Which of the following pair is not correct regarding motivational theories and their proponents ?
    Answer: A. Instinct theory – Atkinson HTET 2023 Level-2 (TGT)
  20. Inclusive Education means :
    Answer: D. Education for all children HTET 2023 Level-2 (TGT)
  21. Which of the following is not a principle of effective learning ?
    Answer: C. Passive attendance HTET 2023 Level-2 (TGT)
  22. According to Gagne, to what highest level of learning should a teacher strive to take students ?
    Answer: B. Problem solving learning HTET 2023 Level-2 (TGT)
  23. Which three aspects of intelligence are emphasized in the triarchic theory of Sternberg ? (a) Componential (b) Experiential (c) Operational (d) Contextual Choose the correct code :
    Answer: C. (a), (b) & (d) HTET 2023 Level-2 (TGT)
  24. Which educational intervention is not suitable for slow learners ?
    Answer: A. Acceleration HTET 2023 Level-2 (TGT)
  25. Choose the correct code for the approved social behaviour pattern in adolescence : (a) Leadership skills (b) Empathy (c) Ego-centrism (d) Stereotyping
    Answer: A. (a) & (b) HTET 2023 Level-2 (TGT)
  26. The true meaning of continuous and comprehensive evaluation is : (a) Taking frequent tests (b) Taking continuous tests at appropriate intervals (c) To evaluate scholastic and co-scholastic both aspects (d) Measuring onl…
    Answer: B. (b) & (c) HTET 2023 Level-2 (TGT)
  27. The education which promotes 'learning by doing' and ensures the student's interaction with their environment to learn, that is known as :
    Answer: B. Progressive education HTET 2023 Level-2 (TGT)
  28. Which teaching support material is not useful for visually impaired students ?
    Answer: C. Film strips HTET 2023 Level-2 (TGT)
  29. Choose the correct code of the following factors, which affects learning : (a) Motivation (b) Aptitude (c) Interest (d) Attention
    Answer: D. (a), (b), (c) & (d) HTET 2023 Level-2 (TGT)
  30. A learning difficulty that create problem for a child to distinguish letters and words is :
    Answer: B. Dyslexia HTET 2023 Level-2 (TGT)