All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET · UNIT 01

Child Development & Pedagogy – Previous Year Questions

299 questions from past HTET Common Portion papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Which of the following has been given a moral development theory ?
    Answer: A. Piaget HTET 2022 Level-1 (PRT)
  2. Tertiary circular reactions develop during :
    Answer: A. Sensory Motor Stage HTET 2022 Level-1 (PRT)
  3. Which of the following statement is not correct with reference to development ?
    Answer: B. It is unidimensional. HTET 2022 Level-1 (PRT)
  4. Reversibility ability develops in the stage :
    Answer: A. Concrete operational stage HTET 2022 Level-1 (PRT)
  5. The concept of 'Law of Proximity' has been given by whom ?
    Answer: D. Wertheimer HTET 2022 Level-1 (PRT)
  6. The study of which of the following lies at the intersection point of Psychology and Child development ?
    Answer: D. Developmental Psychology HTET 2022 Level-1 (PRT)
  7. Who was the founder of first laboratory of Psychology ?
    Answer: D. Jean Piaget HTET 2022 Level-1 (PRT)
  8. Which of the following is not stage of Piaget's Cognitive Development ?
    Answer: C. Latency Stage HTET 2022 Level-1 (PRT)
  9. 'Imaginary Audience' is related to which stage ?
    Answer: D. Adolescence HTET 2022 Level-1 (PRT)
  10. A child says 'The moon is laughing'. It indicates which of the following characteristics ?
    Answer: B. Animism HTET 2022 Level-1 (PRT)
  11. Which statement is correct according to Operant Conditioning ?
    Answer: A. Negative reinforcement increases desirable behaviour. HTET 2022 Level-1 (PRT)
  12. Child apperception test propounded by whom ?
    Answer: A. Bellak HTET 2022 Level-1 (PRT)
  13. Who propounded achievement motivation theory ?
    Answer: A. McClelland HTET 2022 Level-1 (PRT)
  14. The concept of Chaining is based on :
    Answer: B. Operant Conditioning Theory HTET 2022 Level-1 (PRT)
  15. Tridimension theory of intelligence is propounded by :
    Answer: B. Guilford HTET 2022 Level-1 (PRT)
  16. Which of the following is not a schedule of reinforcement ?
    Answer: B. Motivation HTET 2022 Level-1 (PRT)
  17. Insight - theory is given by whom ?
    Answer: B. Gestaltist HTET 2022 Level-1 (PRT)
  18. The emotion of fear is associated with basic instinct :
    Answer: A. Escape HTET 2022 Level-1 (PRT)
  19. Which of the following is the correct formula to calculate I. Q. ?
    Answer: B. M.A./C.A. × 100 HTET 2022 Level-1 (PRT)
  20. According to the Bronfenbrenner's Bioecological model, rules & laws are examples of :
    Answer: C. Macro System HTET 2022 Level-1 (PRT)
  21. Dyscalculia is a type of :
    Answer: D. Learning Disability HTET 2022 Level-1 (PRT)
  22. Which of the following may not act as a Positive reinforcer ?
    Answer: C. A bitter medicine HTET 2022 Level-1 (PRT)
  23. Which of the following is a component of Observational Learning ?
    Answer: B. Retention HTET 2022 Level-1 (PRT)
  24. Sigmund Freud is known for :
    Answer: B. Psycho sexual development theory HTET 2022 Level-1 (PRT)
  25. 90-110 is range of I. Q. represents which category of intelligence ?
    Answer: B. Average HTET 2022 Level-1 (PRT)
  26. Which of the following technique is used to teach Visually Impaired Children ?
    Answer: C. Taylor Frame HTET 2022 Level-1 (PRT)
  27. The research carried out on Bobo Doll supports which theoretical view of learning ?
    Answer: D. Social learning HTET 2022 Level-1 (PRT)
  28. According to Kohlberg, the development of morality to avoid punishment comes under which level ?
    Answer: A. Pre-conventional level HTET 2022 Level-1 (PRT)
  29. The term 'Learning Disability' was first coined by whom ?
    Answer: C. Samuel Kirk HTET 2022 Level-1 (PRT)
  30. 'The attraction of boy towards his mother' was termed by Freud as :
    Answer: B. Oedipus Complex HTET 2022 Level-1 (PRT)