All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET · UNIT 01

Child Development & Pedagogy – Previous Year Questions

299 questions from past HTET Common Portion papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Which training is not necessary for teaching-learning of hearing impaired students ? a. Lip reading b. Sign language c. Braille-script d. Motor training
    Answer: C. c and d HTET 2023 Level-1 (PRT)
  2. When the moral development of a child is based on the desire to be declared a good boy or a good girl, then what is this morality related with ?
    Answer: D. Good Interpersonal Relationships HTET 2023 Level-1 (PRT)
  3. Which of the following statement does not correctly explain the acquired motives ?
    Answer: B. They are universal HTET 2023 Level-1 (PRT)
  4. Who coined the term 'Mental age' ?
    Answer: A. Binet HTET 2023 Level-1 (PRT)
  5. Which of the following act of the teacher blocks the potential of creative child ?
    Answer: B. Insistence on conformity to the ideas of others HTET 2023 Level-1 (PRT)
  6. Which of the following intelligence tests is a non-verbal intelligence test ?
    Answer: B. Raven's Progressive Matrices Test HTET 2023 Level-1 (PRT)
  7. The evaluation done for the purpose of improvement through feedback during the instructional program is called as :
    Answer: D. Formative HTET 2023 Level-1 (PRT)
  8. What type of learning is the basis of Pavlov's learning theory ?
    Answer: B. Conditioned HTET 2023 Level-1 (PRT)
  9. Which name of late childhood does not refer to the influence of peers in the process of socialization ?
    Answer: D. Transitional age HTET 2023 Level-1 (PRT)
  10. Which of the following factors negatively affects learning ?
    Answer: D. Fatigue HTET 2023 Level-1 (PRT)
  11. Which of the following factors is not included in the hereditary factors affecting individual differences ?
    Answer: D. Attitude HTET 2023 Level-1 (PRT)
  12. What type of motive was used to learn a specific behaviour in Thorndike's learning experiment on cat ?
    Answer: A. Biological motive HTET 2023 Level-1 (PRT)
  13. Which of the following is not an appropriate social behavioural characteristic of late childhood children ?
    Answer: D. Ego-Centrism HTET 2023 Level-1 (PRT)
  14. Development is a process begins from :
    Answer: C. Conception to Death HTET 2023 Level-1 (PRT)
  15. Which teaching-learning method is not included in a child centered and progressive education ?
    Answer: C. Lecture HTET 2023 Level-1 (PRT)
  16. Which of the following is not an extrinsic motive ?
    Answer: D. Rest HTET 2023 Level-1 (PRT)
  17. Which teaching-learning strategies will be important for an inclusive classroom of students with different needs ? a. Multisensory Teaching b. Cooperative Learning c. Peer Tutoring d. Team Teaching
    Answer: D. a, b, c and d HTET 2023 Level-1 (PRT)
  18. Which of the following educational arrangements should be made for talented students ?
    Answer: A. Acceleration HTET 2023 Level-1 (PRT)
  19. According to the Vygotsky the speech which is directed to the self, that is known as :
    Answer: B. Private speech HTET 2023 Level-1 (PRT)
  20. Which psychologist rendered the concept of 'object permanence' in his cognitive development theory ?
    Answer: A. Piaget HTET 2023 Level-1 (PRT)
  21. 'The satisfactory effect of a task affects the learning of that task.' Who propounded this law of learning ?
    Answer: B. Thorndike HTET 2023 Level-1 (PRT)
  22. Which of the following statement is not correct in context of development ?
    Answer: C. All children develop the same. HTET 2023 Level-1 (PRT)
  23. Which of the following statements does not indicate the importance of spaced method of learning ?
    Answer: B. Memory traces not consolidate HTET 2023 Level-1 (PRT)
  24. Which of the following is not a form of essay type question ?
    Answer: C. Recognition HTET 2023 Level-1 (PRT)
  25. In which learning disability, the following intervention programs are suggested ? (A) Efforts for linguistic comprehension (B) Drill for spelling correction
    Answer: A. Dyslexia HTET 2023 Level-1 (PRT)
  26. Which of the following statement is not correct regarding learning ?
    Answer: D. Learning is a change in behaviour due to maturity. HTET 2023 Level-1 (PRT)
  27. A child has to learn a lesson by dividing it in several sections as per his convenience. Which is this method of learning ?
    Answer: C. Part method HTET 2023 Level-1 (PRT)
  28. 'Zone of Proximal Development' this concept is coined by which psychologist ?
    Answer: B. Vygotsky HTET 2023 Level-1 (PRT)
  29. According to Gagne learning model, which type of learning will not be required before any concept learning ?
    Answer: B. Rule Learning HTET 2023 Level-1 (PRT)
  30. 90-110 range of I.Q., represent which intellectual category ?
    Answer: A. Average HTET 2023 Level-1 (PRT)