All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET · UNIT 01

Child Development & Pedagogy – Previous Year Questions

299 questions from past HTET Common Portion papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. A type of intelligence test in which the difficulty level of questions gradually increases and the time factor is secondary :
    Answer: B. Power Test HTET 2022 Level-3 (PGT)
  2. A teaching-learning strategy in which small groups of students with different level of ability use a variety of learning activities to improve their understanding of a subject :
    Answer: C. Co-operative learning HTET 2022 Level-3 (PGT)
  3. Spranger's classification of personality is related to which approach of personality assessment ?
    Answer: B. Type Approach HTET 2022 Level-3 (PGT)
  4. Which of the following is not a symptom of good mental health of students ?
    Answer: A. Living in fantasy world HTET 2022 Level-3 (PGT)
  5. 'When an adolescent is unable to show anger to his parents, then he shows his anger to his younger brother.' This is an example of which type of defence mechanism ?
    Answer: D. Displacement HTET 2022 Level-3 (PGT)
  6. According to Piaget's Cognitive Development Theory, 'The basic unit of the cognitive structure that helps in the implementation of cognitive behaviour', is termed as :
    Answer: C. Schema HTET 2022 Level-3 (PGT)
  7. "Emotional Intelligence may be defined as the capacity to reason with emotion in four areas – to perceive emotion, to integrate it in thought, to understand it and to manage it." Who gave this definition of emotional in…
    Answer: B. Mayer and Peter Salovey HTET 2022 Level-3 (PGT)
  8. Which one of the following is not a direct method for measurement of attitude ?
    Answer: B. Projection HTET 2022 Level-3 (PGT)
  9. 'A horse can be brought near water, but cannot be forced to drink.' This statement reveals the truth of Thorndike's which law of learning ?
    Answer: A. Law of Readiness HTET 2022 Level-3 (PGT)
  10. Which of the following is not a level of teaching ?
    Answer: A. Basic Level HTET 2022 Level-3 (PGT)
  11. Which one of the following is not a part of Bronfenbrenner's Ecological System theory ?
    Answer: C. Minor system HTET 2022 Level-3 (PGT)
  12. Which pair is not correct with reference to emotions and basic instincts ? (Emotion – Basic Instinct)
    Answer: A. Anger – Repulsion HTET 2022 Level-3 (PGT)
  13. Which way is the most appropriate for social development of adolescents ?
    Answer: C. Organizing group activities HTET 2022 Level-3 (PGT)
  14. According to Maslow's Need Hierarchical theory, 'Esteem Needs' are which type of need ?
    Answer: B. Social HTET 2022 Level-3 (PGT)
  15. Which of the following task is not related to Baqer Mehdi's test of Creativity ?
    Answer: D. Ask and guess related task HTET 2022 Level-3 (PGT)
  16. Which of the following statement is not correct with reference to individual differences ?
    Answer: D. Individual differences arises only due to heredity. HTET 2022 Level-3 (PGT)
  17. Who is called the father of Trait Theory for study of personality ?
    Answer: A. Allport HTET 2022 Level-3 (PGT)
  18. Which of the following pairs of communication skills is correct for receiving the information ?
    Answer: C. Listening and Reading HTET 2022 Level-3 (PGT)
  19. According to Triarchic Theory, which of the following is not a type of intelligence ?
    Answer: C. Theoretical HTET 2022 Level-3 (PGT)
  20. According to Kohlberg's theory, what level of morality is it, when morality includes self-accepted moral principles ?
    Answer: C. Post-conventional HTET 2022 Level-3 (PGT)
  21. Which of the following is not a general characteristic of adolescence period ?
    Answer: D. It is the threshold of puberty. HTET 2022 Level-3 (PGT)
  22. Who developed the Thematic Apperception Test for personality assessment ?
    Answer: A. Murray and Morgan HTET 2022 Level-3 (PGT)
  23. What type of reinforcement schedule is it, when reinforcement is provided to the learner only after a certain number of responses ?
    Answer: A. Fixed ratio HTET 2022 Level-3 (PGT)
  24. Which of the following factors positively affects learning ?
    Answer: D. Informational feedback HTET 2022 Level-3 (PGT)
  25. Rahul helps others to get praise. This is an example of :
    Answer: B. Extrinsic Motivation HTET 2022 Level-3 (PGT)
  26. What will be the intelligence quotient of a 15 year old boy, when his mental age is 12 ?
    Answer: A. 80 HTET 2022 Level-3 (PGT)
  27. As a teacher which of the following work would not be done by you to develop the creativity of the students ?
    Answer: D. Avoidance of divergent thinking HTET 2022 Level-3 (PGT)
  28. Development which proceeds from 'centre to the periphery', is known as :
    Answer: B. Proximodistal HTET 2022 Level-3 (PGT)
  29. Hunger and Thirst is which type of motive ?
    Answer: C. Intrinsic HTET 2022 Level-3 (PGT)
  30. Who developed the first intelligence test ?
    Answer: D. Alfred Binet and Simon HTET 2021 Level-3 (PGT)