All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET · UNIT 01

Child Development & Pedagogy – Previous Year Questions

299 questions from past HTET Common Portion papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Which out of the following is the process of arousing, sustaining and regulating activity ?
    Answer: D. Motivation HTET 2024 Level-2 (TGT)
  2. Which is not an appropriate statement regarding learning ?
    Answer: B. Learning is not the change in behaviour. HTET 2024 Level-2 (TGT)
  3. "The development of child starts from the head and moves towards the feet." The given statement is related to which theory of development ?
    Answer: A. Principle of Development Direction HTET 2024 Level-2 (TGT)
  4. In the following who is related to modeling concept ?
    Answer: C. Albert Bandura HTET 2024 Level-2 (TGT)
  5. Agraphia is :
    Answer: B. In this the patient does not have the ability to express his thoughts in writin… HTET 2024 Level-2 (TGT)
  6. According to a traditional saying, 'when the fox could not reach the grapes despite all it's efforts, it said that the grapes are sour.' This is an example of :
    Answer: B. Rationalization HTET 2024 Level-2 (TGT)
  7. According to the need hierarchy theory of Maslow, basic need at bottom level's is considered :
    Answer: B. Physiological Need HTET 2024 Level-2 (TGT)
  8. "You can make a student to sit in the class but can't force him to acquire knowledge." This statement is confirmed by which law of learning ?
    Answer: A. by the law of Readiness HTET 2024 Level-2 (TGT)
  9. The concept of reformatory school is :
    Answer: C. for juvenile delinquent children HTET 2024 Level-2 (TGT)
  10. Tolman's theory related to :
    Answer: B. Cathexes HTET 2024 Level-2 (TGT)
  11. In which of the following, instinct does not match with related emotion ?
    Answer: B. Self-Abasement − Feeling of superiority HTET 2024 Level-2 (TGT)
  12. According to Piaget, concrete operational stage is :
    Answer: B. 7 to 11 years HTET 2024 Level-2 (TGT)
  13. Kohler proved that learning is :
    Answer: D. the whole situation perception. HTET 2024 Level-2 (TGT)
  14. Conditioned Response Theory given by :
    Answer: A. Pavlov HTET 2024 Level-2 (TGT)
  15. The mental age of a 6 (six) years old girl is 7.5 (seven years six months) years, her I. Q. will be :
    Answer: A. 125 HTET 2024 Level-2 (TGT)
  16. Following are the stages of Kohlberg's theory except ……… .
    Answer: C. Sensori Motor HTET 2024 Level-2 (TGT)
  17. Plateau in the learning curve indicates :
    Answer: D. Loss of interest HTET 2024 Level-2 (TGT)
  18. "Learning takes place through a process of need reduction." The learning theory related to the statement is :
    Answer: D. Reinforcement theory HTET 2024 Level-2 (TGT)
  19. Who postulated the Brain Storming Method for fostering and boosting creativity ?
    Answer: C. Osborn HTET 2024 Level-2 (TGT)
  20. The concept of 'emotional intelligence' was given by :
    Answer: B. Peter Salovay and John Mayer HTET 2024 Level-2 (TGT)
  21. ………… is not necessary for the education of visually impaired students.
    Answer: A. Books in small letters HTET 2024 Level-2 (TGT)
  22. The most appropriate group of qualities in reference of adolescent boys and girls is :
    Answer: B. Abstract thinking, Reasoning, Decision-making HTET 2024 Level-2 (TGT)
  23. Heredity plays the greatest role in the :
    Answer: C. Physical Development HTET 2024 Level-2 (TGT)
  24. Who was the exponent of the method of Insight learning ?
    Answer: B. Kohler HTET 2024 Level-2 (TGT)
  25. Theory of Intelligence given by Spearman is :
    Answer: B. Two factor theory HTET 2024 Level-2 (TGT)
  26. Teacher needs to create an inclusive environment in the classroom :
    Answer: B. the rights and dignity of special children should be protected. HTET 2024 Level-2 (TGT)
  27. In continuous and comprehensive evaluation, 'comprehensive' means :
    Answer: D. by evaluating the development of educational and co-educational field HTET 2024 Level-2 (TGT)
  28. "Any thing can be taught at any stage of development." Expressed by :
    Answer: B. Bruner HTET 2024 Level-2 (TGT)
  29. Who experimented on 'cat' with reference to trial and error theory of learning ?
    Answer: C. Thorndike HTET 2024 Level-2 (TGT)
  30. Which of the following is not a projective method of personality measurement ?
    Answer: C. Case study HTET 2024 Level-2 (TGT)