All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET · UNIT 01

Child Development & Pedagogy – Previous Year Questions

299 questions from past HTET Common Portion papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. A branch of psychology which studies how people change physically, cognitively and socially over the entire life span is known as :
    Answer: C. Developmental psychology HTET 2021 Level-3 (PGT)
  2. Which of the following is not the innate motive ?
    Answer: A. Safety HTET 2021 Level-3 (PGT)
  3. Who stated that "Adolescence is a period of stress, strain, storm and strife" ?
    Answer: B. Stanley Hall HTET 2021 Level-3 (PGT)
  4. Which of the following is the highest learning given by Gagne ?
    Answer: A. Problem solving learning HTET 2021 Level-3 (PGT)
  5. Which of the following is the non projective technique of personality measurement ?
    Answer: B. Sociometric technique HTET 2021 Level-3 (PGT)
  6. Which of the following is not the characteristic of good mental health ?
    Answer: C. Intolerance HTET 2021 Level-3 (PGT)
  7. Which of the following concept is not introduced by Jean Piaget in his Cognitive Development theory ?
    Answer: C. Symbolic HTET 2021 Level-3 (PGT)
  8. Which one of the following stage is not prescribed by James Draver in the context of development of character ?
    Answer: D. Conforming conventional stage HTET 2021 Level-3 (PGT)
  9. Who was the founder of socio-culture theory of cognitive development ?
    Answer: C. Lev Vygotsky HTET 2021 Level-3 (PGT)
  10. Which of the following is not the type of projective technique of personality measurement ?
    Answer: B. Woodworth's Personal Data Sheet HTET 2021 Level-3 (PGT)
  11. Which of the following is not the type of dynamic trait of personality given by Cattell ?
    Answer: D. Conservative HTET 2021 Level-3 (PGT)
  12. For which age group the Children Apperception Test (CAT) is applicable ?
    Answer: D. 3 to 10 yrs. HTET 2021 Level-3 (PGT)
  13. Which of the following is not the characteristic of Adolescence ?
    Answer: A. Weight of muscles is 20% of total weight of body. HTET 2021 Level-3 (PGT)
  14. Which of the following is the false characteristic of motivation ?
    Answer: C. Nature of motivated behaviour is rigid. HTET 2021 Level-3 (PGT)
  15. According to Stanford-Binet IQ scale, what is the IQ range of low mentally retarded children ?
    Answer: A. 52 to 67 HTET 2021 Level-3 (PGT)
  16. Who was the propounder of Anticipatory theory of play ?
    Answer: A. Karl Groos HTET 2021 Level-3 (PGT)
  17. Out of the following which one is the wrong statement in context of characteristics of habits ?
    Answer: B. Habit is acquired through heredity. HTET 2021 Level-3 (PGT)
  18. Which of the following theory is not related with the theories of transfer of learning ?
    Answer: B. Theory of rote memory HTET 2021 Level-3 (PGT)
  19. Which of the following is not the other name of Thorndike's theory of Connectionism ?
    Answer: C. Theory of conditioned response HTET 2021 Level-3 (PGT)
  20. Which of the following is behavioural perspective of modern psychology ?
    Answer: A. Focuses on overt behaviour. HTET 2021 Level-3 (PGT)
  21. Out of the following which one is the wrong statement in context of characteristics of instincts ?
    Answer: C. Instinct is ephemeral. HTET 2021 Level-3 (PGT)
  22. The mental activities associated with thought, decision making, language and other higher mental processes is called :
    Answer: B. Cognition HTET 2021 Level-3 (PGT)
  23. Which of the following is the false statement ?
    Answer: D. Behaviour changes through instincts and reflex actions are also considered as l… HTET 2021 Level-3 (PGT)
  24. Which of the following is not the type of one of the component content under three dimensional model of intellect given by J. P. Guilford ?
    Answer: B. System HTET 2021 Level-3 (PGT)
  25. Which of the following is the correct logical order of elements of memory ?
    Answer: D. Learning → Retention → Recall → Recognition HTET 2021 Level-3 (PGT)
  26. Who propounded Brain storming method for fostering and boosting creativity ?
    Answer: C. Osborn HTET 2021 Level-3 (PGT)
  27. Which one of the following is not correct way of releasing pent up emotional energy ?
    Answer: C. Regression HTET 2021 Level-3 (PGT)
  28. Which of the following structure of mind directed according to Hedonistic and pleasure principle ?
    Answer: A. Id HTET 2021 Level-3 (PGT)
  29. Who was the propounder of psycho- analytical method ?
    Answer: C. Sigmund Freud HTET 2021 Level-3 (PGT)
  30. Who propounded the 'Need Hierarchy Theory' of Motivation ?
    Answer: B. Maslow HTET 2022 Level-2 (TGT)