All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET · UNIT 01

Child Development & Pedagogy – Previous Year Questions

299 questions from past HTET Common Portion papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. A type of thinking in which one's interpret sensation with experience is known as what ?
    Answer: B. Perceptual thinking HTET 2021 Level-2 (TGT)
  2. Out of the following which one of the statement is wrong in context of characteristics of sentiments ?
    Answer: B. Sentiments are innate. HTET 2021 Level-2 (TGT)
  3. Which is the oldest method for the study of behaviour ?
    Answer: D. Introspection method HTET 2021 Level-2 (TGT)
  4. Out of the following which one is wrong characteristic of Delinquents ?
    Answer: D. Aesthanic in constitution HTET 2021 Level-2 (TGT)
  5. Which one of the following is the correct logical order of observational learning process according Learning Theory of Bandura ?
    Answer: D. Attentional → Retentional → Production → Motivational HTET 2021 Level-2 (TGT)
  6. Who stated that "Personality is the sum total of innate and acquired dispositions" ?
    Answer: A. Mortin Prince HTET 2021 Level-2 (TGT)
  7. Which one of the following is false statement in context of Development ?
    Answer: B. The development pattern is unpredictable. HTET 2021 Level-2 (TGT)
  8. Girls surpass boys physically in :
    Answer: B. Later childhood HTET 2021 Level-2 (TGT)
  9. Out of the following which one is the subject matter for study of Gestalt Psychologist ?
    Answer: C. Mental and behavioural processes a wholes HTET 2021 Level-2 (TGT)
  10. What did Freud consider the paternal love of girls ?
    Answer: B. Electra complex HTET 2021 Level-2 (TGT)
  11. Sometimes the children of gifted parents are born with less intelligence than their parents or vice versa, which Law of Heredity is called ?
    Answer: A. Law of Regression HTET 2021 Level-2 (TGT)
  12. Which of the following is the characteristic of introverted thinking type personality ?
    Answer: B. Absorbed in his own intellectual pursuit HTET 2021 Level-2 (TGT)
  13. Out of the following which is correct sequence given by James Lange's "Theory of Emotions" ?
    Answer: A. Situation → Bodily disturbance → Mental state HTET 2021 Level-2 (TGT)
  14. Out of the following which one is not the characteristic of insight ?
    Answer: C. Habit strength HTET 2021 Level-2 (TGT)
  15. Out of the following which one is not the stage of creativity prescribed by Gordon in his Synectics Technique ?
    Answer: D. Concept formation HTET 2021 Level-2 (TGT)
  16. Out of the following which one characteristic not suits to gifted children ?
    Answer: D. Much drill is required to retain what he/she has heard or read. HTET 2021 Level-2 (TGT)
  17. What is the age range of puberty stage ?
    Answer: C. 11 to 16 years HTET 2021 Level-2 (TGT)
  18. Out of the following which one is not the type of performance test of intelligence ?
    Answer: A. Army alpha test HTET 2021 Level-2 (TGT)
  19. According to Jean Piaget between which age the child develops abstract reasoning ?
    Answer: D. 11 to 14 years HTET 2021 Level-2 (TGT)
  20. Who stated that "An individual is intelligent in proportion as he is able to carry on abstract thinking" ?
    Answer: A. Terman HTET 2021 Level-2 (TGT)
  21. What is the process of releasing the hidden emotional suffocation and powers inside the children called ?
    Answer: C. Emotional catharsis HTET 2021 Level-2 (TGT)
  22. Out of the following which one activity is not suitable for satisfying the instincts curiosity ?
    Answer: A. Awarding positions in the class or school HTET 2021 Level-2 (TGT)
  23. How many cards prescribed in Rorschach Ink Block Test ?
    Answer: B. 10 HTET 2021 Level-2 (TGT)
  24. Who is known as father of Educational Psychology ?
    Answer: A. E. L. Thorndike HTET 2021 Level-2 (TGT)
  25. Who invented sociometric technique ?
    Answer: B. J. L. Moreno HTET 2021 Level-2 (TGT)
  26. Which is the fourth stage of psycho- social development of an individual according to Erikson ?
    Answer: C. Industry v/s inferiority HTET 2021 Level-2 (TGT)
  27. According to 'Ross', which stage of development is known as 'Pseudo Maturity' stage ?
    Answer: B. Childhood HTET 2021 Level-2 (TGT)
  28. When a person tried to make his/her thoughts and action according to other whom he like to follow, then this kind of activity called which type of defence mechanism ?
    Answer: A. Identification HTET 2021 Level-2 (TGT)
  29. Which one of the following is not the common speech disorder of childhood ?
    Answer: A. Depletion of Energy HTET 2021 Level-2 (TGT)