All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET · UNIT 01

Child Development & Pedagogy – Previous Year Questions

299 questions from past HTET Common Portion papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Which type of education would be appropriate for socially deprived children ?
    Answer: C. Inclusive education HTET 2023 Level-3 (PGT)
  2. Which of the following statement is correct regarding adolescence, under Erikson's Psycho-social development theory ?
    Answer: A. Ego-identity is a positive psycho-social aspect. HTET 2023 Level-3 (PGT)
  3. Which of the following characteristic is not seen in a creative child ?
    Answer: D. Conventional thoughts HTET 2023 Level-3 (PGT)
  4. Which of the following characteristics does not have a positive effect on the process of socialization ?
    Answer: D. Development of social prejudices HTET 2023 Level-3 (PGT)
  5. Vygotsky's 'Zone of Proximal Development' refers to :
    Answer: C. What the child can do with guidance of knowledgeable person HTET 2023 Level-3 (PGT)
  6. If a learner does not achieved the expected performance, what type of testing is done to find out the reason ?
    Answer: B. Diagnostic HTET 2023 Level-3 (PGT)
  7. "Inclusion is not confined to the disabled but it also mean no exclusion of any child." This meaning of inclusion in education has been clarified by :
    Answer: A. NCF 2005 HTET 2023 Level-3 (PGT)
  8. Which type of changes occur in growth and development ? (a) Change in body size (b) Change in body proportion (c) Disappearance of old features (d) Acquisition of new features Choose the correct code :
    Answer: D. (a), (b), (c) & (d) HTET 2023 Level-3 (PGT)
  9. Which of the following statements does not explain the positive impact of motivation on learning ?
    Answer: A. Motivation impairs learning behaviour HTET 2023 Level-3 (PGT)
  10. Match the stages of morality with their level, under the Moral Development theory of Kohlberg :Stages of Morality Level of Morality (a) Good interpersonal relations I (b) Individualism and exchange II (c) Social contrac…
    Answer: D. (a) II, (b) I, (c) III, (d) III HTET 2023 Level-3 (PGT)
  11. When the learner learns a task automatically, without any desire or purpose, then it is called :
    Answer: D. Incidental learning HTET 2023 Level-3 (PGT)
  12. Which of the following statement is not true regarding biological motives ?
    Answer: D. They are not related with homeostatis in the individual HTET 2023 Level-3 (PGT)
  13. Which of the following examinations are the basis of continuous and comprehensive evaluation ? (a) Written (b) Oral (c) Behavioural (d) Practical Choose the correct code :
    Answer: D. (a), (b), (c) & (d) HTET 2023 Level-3 (PGT)
  14. Which of the following statement is not correct in reference to intelligence tests ?
    Answer: C. Illiterate people cannot do performance test. HTET 2023 Level-3 (PGT)
  15. Which of the following pair is not correct regarding elements of intelligence and their dimension, under the Three Dimensional Intelligence theory of Guilford ?
    Answer: D. Relations — Content HTET 2023 Level-3 (PGT)
  16. Which one of the following is not a key feature of child centred learning approach ?
    Answer: B. Single learning pathway HTET 2023 Level-3 (PGT)
  17. According to Bandura, which is not the interrelated processes of observational learning ?
    Answer: D. Conjunctional Processes HTET 2023 Level-3 (PGT)
  18. According to Bandura's Social Learning theory, what is it called when a person learns the same behaviour by observing and repeating the behaviour of others ?
    Answer: C. Modeling HTET 2023 Level-3 (PGT)
  19. Which sub-component is not included in componential intelligence under the Sternberg Triarchic Theory ?
    Answer: B. Experimental component HTET 2023 Level-3 (PGT)
  20. A learning disability that affects the acquisition of arithmetical skill is :
    Answer: A. Dyscalculia HTET 2023 Level-3 (PGT)
  21. Choose the correct sequence of the five stages of Freud's Psycho-sexual development theory :
    Answer: C. Oral stage → Anal stage → Phallic stage → Latency stage → Genital stage HTET 2023 Level-3 (PGT)
  22. According to Pavlov's Classical Conditioning theory of learning, which temporal sequence presentation of natural and conditioned stimuli will most affect learning ?
    Answer: B. Delay HTET 2023 Level-3 (PGT)
  23. In which stage of Piaget's Cognitive Development theory does the ability of abstract thinking and generalization develop ?
    Answer: D. Formal operational HTET 2023 Level-3 (PGT)
  24. Which of the following educational arrangements shouldn't be made for talented students ?
    Answer: C. Remedial teaching HTET 2023 Level-3 (PGT)
  25. Which one of the following is not a principle of inclusive education ?
    Answer: A. Principle of segregation HTET 2023 Level-3 (PGT)
  26. Which of the following way does not support the teaching according to individual differences ?
    Answer: A. Large group of students HTET 2023 Level-3 (PGT)
  27. Which is not a role of educational institutions in addressing the needs of children with special need ?
    Answer: C. Identify their special needs and exclude them from mainstreaming HTET 2023 Level-3 (PGT)
  28. Which of the following statement is not correct in context of development ?
    Answer: B. Later development is more critical than early development. HTET 2023 Level-3 (PGT)
  29. The three dimensional model of the inclusive education propounded by whom ?
    Answer: A. Griffith, Cooper and Ringlaben HTET 2023 Level-3 (PGT)
  30. "Socialization means attaining of maturity in social relationships." This definition of socialization is given by whom ?
    Answer: D. Hurlock HTET 2023 Level-3 (PGT)