All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 05

Mathematical Reasoning and Aptitude – Previous Year Questions

177 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. The product of the ages of Sagun and Srishti is 240. If twice the age of Srishti is more than Sagun's age by 4 years, then what is Srishti's age?
    Answer: B. 12 Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  2. Complete the following series: 9, 11, 15, 23, 39, ?
    Answer: A. 71 Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  3. Given below are two statements: Statement I: The sum of the angles of a triangle is 180°. Statement II: The sum of any two sides of a triangle is greater than the third side. In light of the above statements, choose the…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  4. If 30% of A = 0.25 of B = 1/5 of C, then which of the following is true about A : B : C?
    Answer: C. 10 : 12 : 15 Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  5. If A's income is 40% less than B's income, then how much percent is B's income more than A's income?
    Answer: C. 66.66 Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  6. Consider the numbers a, b, c and d with values 54, 71, 75 and 99, respectively. Find a number which may be subtracted from each of them such that a/b = c/d
    Answer: C. 3 Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  7. Find the next term in the series given below – 6, 13, 27, 55, 111, ?
    Answer: C. 223 Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  8. The average weight of 15 men is decreased by 2 kg when one of them whose weight is 70 kg is replaced by a new man. What is the weight of the new man?
    Answer: D. 40 Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  9. Simple interest on a certain sum of money at the rate of 5% per annum for 4 years is Rs. 800. What will be the compound interest on the same sum for the same period and at the same rate of interest?
    Answer: D. 862 Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  10. If 7461 is coded as 135, then what will be the code for 6893?
    Answer: B. 161 Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  11. A clock is set right at 5 A.M. The clock loses 16 minutes in 24 hours. What will be the true time when the clock indicates 10 P.M. on 4th day?
    Answer: B. 11 P.M. Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  12. Given below are two statements : Statement I : If you know the length of any one side of a right angled triangle, the area of the triangle can be found. Statement II : If you know the length of two sides of a right angl…
    Answer: D. Statement I is incorrect but Statement II is correct Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  13. Which of the following has the highest value?
    Answer: B. 64 Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  14. What will be the diameter of a circle having area equal to that of a square of side 2.0 m?
    Answer: B. ~ 2.257 m Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  15. What comes next in the following sequence? ET, JR, MP, PN, ?
    Answer: D. RL Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  16. Given below are two statements: Statement I: The length of a tree increases at the rate of 5% every year on its previous year's length. If it is 2.0 feet now, it will increase 0.31525 feet in three years. Statement II:…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  17. Every hour the number of bacteria in a sample doubles. If the original number of bacteria is 100, and 50 bacteria are removed every two hours, after five hours, there are
    Answer: B. 2700 bacteria Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  18. Consider the following statements: (A) A train travelling 180 km/hr took 5.4 seconds to cross a stationary man. Length of the train is 250 m. (B) If a bus covers 172 km in 4 hours, the speed of the bus is 154.8 m/s. (C)…
    Answer: C. (C) only Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  19. What comes next in the following sequence? 0.25, 2.25, 6.25, 12.25, ?
    Answer: D. 20.25 Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  20. Kavita's age is eight years more than thrice the sum of the ages of her two grandsons who are twins. Nine years later, Kavita's age will be one year more than two times the sum of the ages of her two grandsons. What was…
    Answer: A. 58 years Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  21. The population of a bacteria culture doubles every 2 minutes. How many minutes will it take for the population to grow from 1 to 1024?
    Answer: D. 20 Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  22. Given below are two statements: Statement I: A fraction can be reduced to its lowest form by dividing the numerator and denominator with a common factor. Statement II: Two fractions can be compared by comparing their nu…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true. Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  23. Price of a mobile is first increased by 20% and later decreased by 25%. What is the net percentage change in final price of the mobile?
    Answer: A. 10% Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  24. Three numbers are in the ratio of 2 : 5 : 6 and their sum is 663. Find the three numbers:
    Answer: C. 102, 255, 306 Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  25. There are 15 students in a class. The average age of the students and the teacher of the class is 15 years. The average age of the teacher and the students is 2 years more than that of students. What is the age of the c…
    Answer: D. 45 years Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  26. A shopkeeper professes to sell his goods on cost price but uses 750 gm instead of 1 kg. What is his gain in percentage?
    Answer: D. 33.33 Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  27. The simple interest on a sum of money is 4/9 of the principal. What will be the annual rate of interest and time (in years), if both of these are numerically equal?
    Answer: D. 6⅔ % and 6⅔ yrs. Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  28. Find the wrong term in the series given below: 5, 10, 17, 24, 37, 50, 65
    Answer: C. 24 Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  29. In a test consisting of 150 questions carrying 1 mark each, Rishab answered 80% of the first 75 questions correctly. What percent of the other 75 questions does he need to answer correctly to score 60% overall?
    Answer: B. 40 Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  30. The simple interest on a sum of money is 1/9 of the principal and the number of years is equal to the rate percent per annum. The rate percent per annum is:
    Answer: C. 3.33% Paper 1 · 13 October 2022 Morning