All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 05

Mathematical Reasoning and Aptitude – Previous Year Questions

177 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Given below are two statements: Statement (I): One-fourth of sixty percent of a number is equal to two-fifth of twenty percent of another number. Then the respective ratio of the first number to the second number is 8:1…
    Answer: C. Statement (I) is true but Statement (II) is false Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  2. Given below are two statements: Statement (I): A man sells his goods at 10% profit. If he sells his goods at 15% profit, he gets ₹160 more. The cost price of his goods is ₹4,200. Statement (II): A man spends 80% of his…
    Answer: D. Statement (I) is false but Statement (II) is true Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  3. A man who can swim 48 meter/minute in still water swims 200 meter against the current and 200 meter with the current. If the difference between these two times is 10 minutes, then what is the speed of the current?
    Answer: D. 32 meter/minute Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  4. The price of a jewel, passing three hands, rises on the whole by 65%. If the first and second sellers earned 20% and 25% profit respectively, find percentage profit earned by the third seller.
    Answer: A. 10 % Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  5. In an examination 42% students failed in Mathematics and 52% failed in Science. If 17% failed in both the subjects, find the percentage of those who passed in both the subjects.
    Answer: A. 23 % Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  6. 729 ml of a mixture contains milk and water in the ratio of 7 : 2. How much more water is to be added to get a new mixture containing milk and water in the ratio of 7 : 3?
    Answer: A. 81 ml Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  7. Find the next term in the series given below. 124, 148, 196, 268, 364, ?
    Answer: A. 484 Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  8. 400 students took a mock test; 60% of the boys and 80% of the girls cleared the cut off in the test. If the total percentage of students clearing the cut off in the test is 65%, then how many girls appeared in the test?
    Answer: A. 100 Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  9. Find the principal if the compound interest is charged on the principal at the rate of 16⅔% per annum for two years and the sum becomes ₹196.
    Answer: B. ₹144 Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  10. Given below are two statements based on the following: A Car travels 25 km/hour faster than a bus for a journey of 500 Km, and the bus takes 10 hours more than the car. Statement (I): Speed of the car is 45 km/hour. Sta…
    Answer: B. Both Statement (I) and Statement (II) are false Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  11. A sum of ₹53 is divided among A, B and C in such a way that A gets ₹7 more than what B gets and B gets ₹8 more than what C gets. The ratio of their shares is:
    Answer: C. 25 : 18 : 10 Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  12. Match List I with List IIList I (Number Series) List II (Value of P in the Series) (A) 2, 9, 28, 65, 126, P, …. (I) 220 (B) 2, 10, 30, 68, 130, P, … (II) 222 (C) 3, 4, 11, 30, 67, 128, P, … (III) 217 (D) 5, 12, 31, 68,…
    Answer: C. (A)-(III), (B)-(II), (C)-(IV), (D)-(I) Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  13. Find the wrong number in the series given below: 3, 8, 15, 24, 34, 48, 63, ...
    Answer: A. 34 Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  14. What is the average of all the prime numbers between 30 and 50?
    Answer: C. 39.8 Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  15. Eighteen years ago, a man was three times as old as his son. Now, the man is twice as old as his son. The sum of the present ages of the man and his son is
    Answer: D. 108 Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  16. Two boys A and B start at the same time to ride from Delhi to Meerut, 60 km away. A travels 4 km an hour slower than B. When B reaches Meerut, he immediately turns back, meeting A, 12 km from Meerut. What is the speed o…
    Answer: B. 8 Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  17. A television manufacturer earns 20% profit by selling each T.V. set for Rs 14,400. If the production cost is increased by 15%, what should be the new selling price of a T.V. set so as to gain a profit of 15%?
    Answer: A. 15,870 Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  18. If 1/3.718 = 0.2689, then find the value of 1/0.0003718.
    Answer: B. 2689 Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  19. Find the wrong term in the series given below: 15, 16, 22, 29, 45, 70, ...
    Answer: A. 22 Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  20. A man has to cover a total distance of 24 km. He observed that after walking for one hour and 40 minutes, the distance covered by him is 5/7 of the remaining distance. What was the speed of the man in km/hr?
    Answer: C. 6 Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  21. By how much above the cost should the goods be marked for sale, so that after allowing a trade discount of 20% and a cash discount of 6¼%, a net gain of 20% on the cost is made?
    Answer: A. 60% above the cost Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  22. In a certain coding scheme 'TEACHER' is written as 'VGCEJGT'. How the word 'CHILDREN' shall be written in that scheme?
    Answer: A. EJKNFTGP Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  23. Certain number of birds are sitting on two trees A and B. If a bird from the tree B goes to the tree A, then no. of birds on the two trees become equal. However, if a bird from tree A goes to tree B, then the no. of bir…
    Answer: C. 5, 7 Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  24. The average age of a man and his son is 45 years. The ratio of their age is 2:1, respectively. What is the age of the man and his son?
    Answer: A. 60, 30 Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  25. In a class the ratio of female students to the male students is 16:9. What percentage of the class is female?
    Answer: D. 64% Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  26. A retailer marks all his goods at 50% above the cost price and thinking that he will still make 25% profit, offers a discount of 25% on the marked price. What is the actual profit he earns on his sales?
    Answer: C. 12.50% Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  27. A man reaches his destination 40 minutes late if his speed is 3 km/hr, and reaches 30 minutes before time, if his speed is 4 km/hr. Find the distance of his destination from his starting point.
    Answer: B. 14 km Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  28. If the letters of the word 'DELHI' are coded as 'C C I D D', then in the same coding scheme, how the word 'BOMBAY' shall be coded?
    Answer: C. AMJXVS Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  29. Find the missing term in the series given below. 2, 1, 4, 3, 6, 5, 8, ?
    Answer: D. 7 Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  30. In a class of 73 students, Raman's rank is 19th from the bottom. What is his rank from the top?
    Answer: C. 55 Paper 1 · 21 October 2022 Morning