All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 05

Mathematical Reasoning and Aptitude – Previous Year Questions

177 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Complete the following series: 4, 36, 252, 1260, .........
    Answer: B. 3780 Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  2. A train running at 54 km/hr takes 20 sec to cross a platform and 15 sec to pass a man walking in the same direction at a speed of 6 km/hr. Then the length of platform is
    Answer: B. 100 meters Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  3. Three years ago, the average age of a family of 5 members was 17 years. A baby was born, but the average age of the family is still the same today. The present age of the baby is:
    Answer: C. 2 years Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  4. The next term in the following series is: CMO, FPR, ISU, ?
    Answer: C. LVX Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  5. Identify the correct mathematical statement(s): A. If the cost price of 10 articles is equal to selling price of 9 articles, then profit is 10%. B. 42⁄3 + 31⁄2 − 12⁄3 = 13/2 C. If x/y = 2/75, then (y − x)/(y + x) = 77/7…
    Answer: A. B and D Only Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  6. Match List - I with List - II.List - I (Word) List - II (Code) A. BROWN I. 50 B. TRING II. 72 C. APPLE III. 67 D. WATER IV. 68 Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: A. A-II, B-IV, C-I, D-III Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  7. The incomes of A and B are in the ratio of 3:2 and their expenses are in the ratio of 5:3. If each of them saves Rs.3000, then A's income (in Rs.) is
    Answer: D. ₹18000 Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  8. Complete the following series: 582, 581, 585, 576, 592, 567, ____
    Answer: C. 603 Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  9. Arrange the following fractions in descending order: A. 9/11 B. 8/9 C. 4/7 D. 3/5 E. 8/15 Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. B>A>D>C>E Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  10. Identify the correct mathematical statements: A. A batsman makes a score of 87 runs in the 17th inning and thus increases his average by 3. Then his average after 17th inning is 36. B. The value of a number subtracted f…
    Answer: A. B, C and D Only Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  11. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Word) LIST-II (Code) A. CRAB I. 32 B. BARK II. 49 C. OVER III. 24 D. SING IV. 60 Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. A-III, B-I, C-IV, D-II Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  12. If 28% of a number is 75 less than 43% of the same number, then 30% of that number is:
    Answer: C. 150 Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  13. Complete the series: I2Z, K4X, M7V, O11T, ______, S22P
    Answer: A. Q16R Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  14. Arrange the following fractions in ascending order: A. 7/16 B. 13/25 C. 2/3 D. 11/23 E. 5/19 Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. E, A, D, B, C Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  15. Identify the correct mathematical statement(s): A. The expression 3/4 + 5/36 + 7/144 + ...... + 17/5184 + 19/8100 is equal to 0.09. B. The value of x/(x − 1) + 1/(x + 1) + 2x/(1 − x²) is 1. C. The value of 3.8 − (4.2 ÷…
    Answer: B. B only Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  16. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Cost Price = C.P. and Selling Price = S.P.) LIST-II (in Rs) A. If C.P. = Rs 600, Profit = 25%, then S.P. = ? I. 1080 B. S.P. = Rs 1680, Loss = 20%, then C.P. = ? II. 750 C. Marked Pr…
    Answer: C. A-II, B-IV, C-I, D-III Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  17. Match List - I with List - II.List - I (Successive discounts) List - II (Equivalent discount) A. 10% and 15% I. 28% B. 20% and 30% II. 32.5% C. 10% and 20% III. 23.5% D. 10% and 25% IV. 44% Choose the correct answer fro…
    Answer: C. A-III, B-IV, C-I, D-II Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  18. Identify the correct mathematical statements: A. The value of 1/4 + 1/(4×5) + 1/(4×5×6) is equal to 37/120. B. 1 + 2 ÷ {1 + 2 ÷ (1 + 1/3)} is equal to 4/5. C. If the average of 6 numbers is 7, the average of 3 numbers o…
    Answer: B. A, C and D only Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  19. Arrange the following fractions in ascending order: A. 2/3 B. 7/19 C. 9/11 D. 8/9 E. 7/9 Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: A. B, A, E, C, D Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  20. Complete the following series: N7V, K9T, H12R, _?_, B21N
    Answer: C. E16P Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  21. Two cyclists cover the same distance at 15 km/hr and 16 km/hr, respectively. If one cyclist takes 16 minutes longer than the other, then the distance travelled by each cyclist is:
    Answer: A. 64 km Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  22. Select correct number sequences from the following: A. 5, 7, 13, 25, 45, 75 B. 17, 40, 109, 224, 385 C. 4, 11, 19, 41, 79, 169 D. 3, 2, 0, -9, -52, -280 E. 4, 13, 31, 67, 139, 280 Choose the correct answer from the opti…
    Answer: B. A, B only Paper 1 · 22 June 2026 Evening
  23. Match the LIST-I with LIST-II: LIST-I LIST-II A. All real values of x satisfying (4x+1)<13 and (x+1)>3 lie in the interval I. (5, 6) B. All real x satisfying 1 ≤ (x²+1) < 5 lie in the interval II. (3, 4) C. All real x s…
    Answer: A. A-III, B-IV, C-I, D-II Paper 1 · 22 June 2026 Evening
  24. A computer costs 50,000 Rupees and a printer costs 20,000 Rupees. In a sale, the price of the computer is reduced by 17% and that of the printer is reduced by x%. If a person purchased both the printer and the computer…
    Answer: A. 57.5 Paper 1 · 22 June 2026 Evening
  25. Arrange the following in increasing order (by True Discount): A. True discount for the present worth of 5000 for a period of 4 months with rate of interest 9% per annum B. True discount for the present worth of 8000 for…
    Answer: D. A
  26. Arrange the following fractions in ascending order: A. 5/8 B. 7/12 C. 13/16 D. 16/29 E. 3/4 Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. D
  27. Consider the following three sets of numbers: A. 2, 5, 9 B. 1, 6, 10 C. 3, 4, 8 Which of the following represents the correct ascending order of the averages of the three sets A, B and C? Choose the correct answer from…
    Answer: A. C