All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 05

Mathematical Reasoning and Aptitude – Previous Year Questions

177 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. A person sold a music system to another person at 20% gain and the second person sold it to third person at 40% gain. If the third person paid ₹10,500 for the music system, what amount did the 1st person pay for the mus…
    Answer: B. ₹6,250 Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  2. If the number 455 is divided in the ratio of 4:3, then the two parts of 455 shall be respectively?
    Answer: A. 260, 195 Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  3. After getting two successive discounts, a shirt with a list price of Rs. 150 is available at Rs. 105. If the second discount is 12.5%, find the first discount?
    Answer: B. 20% Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  4. Find the missing term in the series given as: 2, 5, 9, 19, 37, ?
    Answer: B. 75 Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  5. If 'WONDER' is coded as 'YQPFGT' then how 'MUSEUM' shall be coded in the same scheme?
    Answer: C. OWUGWO Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  6. The average of 5 consecutive numbers A, B, C, D and E is 12. What is the product of A and D?
    Answer: D. 130 Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  7. A trader marked the price of his commodity so as to include a profit of 25%. He allowed a discount of 16% on the marked price. What is the actual profit he earns?
    Answer: B. 5% Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  8. Find the missing term in the series below: 0, 6, 24, 60, 120, 210, ?
    Answer: C. 336 Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  9. Of the three numbers, the second is twice the first and is also thrice the third. If the average of the three numbers is 44, what is the largest number?
    Answer: C. 72 Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  10. A person invested 1/3 of his capital at 7%; 1/4 of his capital at 8% and the remainder at 10%. If his total annual income from the investment is ₹561, then what is the total investment made by the person?
    Answer: A. 6600 Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  11. What can be the value of a single discount equivalent to a series discount of 10%, 15% and 25%?
    Answer: A. 42.63% Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  12. Find the missing number in the series given as: 4, 7, 11, 19, 32, 54, ?, 149, 245
    Answer: B. 90 Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  13. A sum of Rs. 1550 is lent out into two parts, one at 8% and the other at 6%. If the total annual income is Rs. 106, then find the money lent out at each rate i.e., 8% and 6%, respectively.
    Answer: A. Rs. 650, Rs. 900 Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  14. Find a single discount equivalent to a series of discounts 10%, 20% and 30%
    Answer: C. 49.6% Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  15. The ratio of the present ages of two persons A and B is 4:3. If 4 years ago, the ratio of their ages was 2:1, what is the present age of A and B (in years) respectively?
    Answer: A. 8, 6 Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  16. Find the average of squares of consecutive even numbers from 1 to 20?
    Answer: A. 154 Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  17. 40 people consume 320 kg of rice in 50 days. In how many days will 30 people consume 80 kg of rice?
    Answer: B. 16⅔ days Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  18. If the selling price of Rs. 623 results in a discount of 11% on the market price of an item, at what price should the item be sold to offer a discount of 19%?
    Answer: B. Rs. 567 Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  19. Find the next number in the number series: 48, 24, 72, 36, 108, ?
    Answer: D. 54 Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  20. In a certain coding language, the word 'GREAT' is coded as 'ETCCR', then the word 'FROWN' will be coded as:
    Answer: A. DTMYL Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  21. Travelling in a train, a man notices 13 telephone poles in two minutes. If two successive telephone poles are known to be 125 m apart, then the train is travelling at a speed of:
    Answer: C. 45 km/hr Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  22. If a person travels in a car at a speed of 36 km/hour, then he will reach his destination on time. He covers half the journey in (4/5)th time. What should be his speed for the remaining part of the journey so that he re…
    Answer: C. 90 km/hour Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  23. Let L and M be the sum and average of four consecutive odd numbers (a, b, c and d) respectively, and, P and Q be the sum and average of three consecutive even numbers (x, y and z) respectively. If M = Q − 6 and P = L −…
    Answer: B. 34 Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  24. Three positive numbers are in the ratio 2 : 3 : 4. If the sum of their squares is 2349, then the numbers respectively are
    Answer: B. 18, 27 and 36 Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  25. In a certain coding scheme the word 'SCHOLAR' is coded as 'TEKSQGY'. In the same coding scheme, the word 'GREEN' will be coded as
    Answer: B. HTHIS Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  26. In what time will a sum of money double itself at the rate of 12.5% per annum simple interest?
    Answer: B. 8 years Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  27. Three successive discounts of 15 %, 20 % and 40 % on the marked price of an item are equivalent to a single discount of:
    Answer: C. 59.2 % Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  28. 15 men working 8 hours per day complete a piece of work in 18 days. To complete the same work in 6 days, working 12 hours a day, the number of men required will be:
    Answer: D. 30 men Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  29. Find the next term in the series: 2Z5, 7Y7, 14X9, 23W11, 34V13, (?)
    Answer: C. 47U15 Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  30. In a certain coding language, if the word 'TREND' is coded as 'QUBQA', then the word 'STRAY' will be coded as:
    Answer: C. PWODV Paper 1 · 4 September 2024 Evening