All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 05

Mathematical Reasoning and Aptitude – Previous Year Questions

177 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. A person travels from X to Y at a speed of 30 km/hr and returns from Y to X by increasing his speed by 50%. His average speed during the journey is:
    Answer: C. 36 km/hr Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  2. A sum of money is equally divided among a number of children. Had there been 10 children less, each would have received ₹ 5 more, and had there been 10 children more, each would have received ₹ 3 less. What is the sum o…
    Answer: B. ₹ 600 Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  3. Find out the wrong term from the given series: 125, 126, 124, 127, 123, 129
    Answer: D. 129 Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  4. If the selling price of ₹ 276 results in a discount of 8% on the marked price of an item, at what price should the item be sold to offer a discount of 13%?
    Answer: D. ₹ 261 Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  5. In a certain coding language, the word 'TRAIN' is coded as 'VPCGP', then the word 'PROUD' will be coded as:
    Answer: B. RPQSF Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  6. 7 pumps, working 10 hours a day, can empty a tank in 20 days. How many hours a day must 5 pumps operate to empty the tank in 14 days?
    Answer: A. 20 hours Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  7. Find the number that can replace question mark (?) in the series given below: 3, 8, 15, 24, 35, 48, ?
    Answer: C. 63 Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  8. In a certain code language: 'WHERE' is coded as: 5, 18, 5, 8, 23 'DELHI' is coded as: 9, 8, 12, 5, 4 How 'HORSE' is coded in that language?
    Answer: B. 5, 19, 18, 15, 8 Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  9. Mohan can do a piece of work in 7 days working 9 hours a day and Shyam can do the same work in 6 days working 7 hours a day. How long will they take to complete the job working together and 8⅖ hours a day?
    Answer: A. 3 days Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  10. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Question) LIST-II (Answer) A. If x + 1/x = 2, then (x − 1/x) = ? I. 11 B. If x − y = 1 and x² + y² = 41, then x + y = ? II. 2 C. If (1 − 1/x) = 2, then 1 + 1/x² = ? III. 0 D. If (x −…
    Answer: D. A-III, B-IV, C-II, D-I Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  11. A sum of money lent at compound interest for 2 years at 20% per annum would fetch ₹482 more if the interest was payable half yearly than if it was payable annually. Find the sum of money lent.
    Answer: D. ₹20,000 Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  12. Find the wrong term in the series given below: 3, 12, 36, 144, 432, 1738, 5184
    Answer: C. 1738 Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  13. In a certain code language 'GERMANY' is coded as 9, 7, 20, 15, 3, 16, 27. How 'FRANCE' will be coded in this language?
    Answer: C. 8, 20, 3, 16, 5, 7 Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  14. The interest earned on ₹ 8000 when invested in some scheme for 2 years at 7 % simple interest, per annum is half of the interest earned on another amount P invested for five years in the same scheme at the same rate of…
    Answer: C. ₹ 6400 Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  15. Which of the following statement(s) is/are true? A. Speed of x m/sec is equal to x × (5/18) km/hr. B. If a train runs at 5/6 of its usual speed, it gets late by 10 minutes. The usual time of the train to cover the journ…
    Answer: D. C and D Only Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  16. A person takes a loan of ₹ 5000 at 5% simple interest. He returns ₹ 3000 at the end of one year. How much he would have to pay, in order to clear his dues, at the end of 2 years?
    Answer: C. ₹ 2350 Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  17. Find the wrong number in the series given below: 1, 2, 5, 14, 41, 125
    Answer: A. 125 Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  18. If in a certain code language 'PERFECT' is written as '73', then how will 'COMPACT' be written in that language?
    Answer: B. 71 Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  19. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Question) LIST-II (Answer) A. What percent of a day is 3 hours? I. 9 B. What is the average of first nine prime numbers? II. 12 C. What is the average of first five multiples of 3? I…
    Answer: C. A-III, B-IV, C-I, D-II Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  20. The price of a jewel, passing through three hands, rises on the whole by 65%. If the first and second sellers earned 20% and 25% profit respectively, then find the percentage of profit earned by the third seller.
    Answer: A. 10 Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  21. Which of the following statements A-D are correct? A. 5 % of (25 % of 1600) is 50. B. 0.15 % of 33⅓ % of 10,000 is 5. C. If interest earned on ₹15,000 in 3 years at simple interest is ₹5400, then the rate of interest is…
    Answer: B. B and C Only Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  22. Standard deviation (S) and coefficient of variation (CV, expressed as a percentage) of different datasets are given in A-D, below. Compute the mean of each dataset and arrange in ascending order. A. S = 4, CV = 40/9 B.…
    Answer: B. C, D, B, A Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  23. Match List - I with List - II:List - I [Population mean (μ) and (1/N)Σxi2] List - II [Population standard deviation (σ)] A. μ = 9, (1/N)Σxi2 = 117 I. 10 B. μ = 10, (1/N)Σxi2 = 200 II. 4 C. μ = 11, (1/N)Σxi2 = 202 III. 6…
    Answer: C. A-III, B-I, C-IV, D-II Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  24. Find the number that can replace question mark (?) in the series given below. 7, 12, 32, 122, ?, 3602, 25202
    Answer: A. 602 Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  25. Which of the following statement(s) is/are wrong? A. A man runs at a speed of 20 km/hr and covers a distance of 400 m. The time taken by the man to cover 400 m is 8 minutes. B. A person covers a certain distance at x km…
    Answer: A. A only Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  26. When a producer allows 36% commission on the retail price of his product, he earns a profit of 8.8%. What would be his profit if the commission is reduced by 24%?
    Answer: B. 49.6% Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  27. A sum was put at simple interest at a certain rate for 3 years. Had it been put at 1% higher rate, it would have fetched ₹5100 more. Find the sum.
    Answer: A. ₹ 170,000 Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  28. What is the sum of the first 15 terms of the following series? 22, 32, 42, 52, ........
    Answer: D. 1259 Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  29. A sum of Rs. 10,000 is invested for a term of 2½ years at an interest rate of 8% compounded annually. The amount on maturity will be:
    Answer: C. Rs. 12130.56 Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  30. Arrange the areas for following shapes in descending order of their values: A. The area of the curved surface of a cylindrical wire of radius 1.0 mm and length 3.5 cm B. The surface of a spherical ball of radius 3.5 mm…
    Answer: B. A, B, C, D Paper 1 · 27 June 2025 Evening