All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 05

Mathematical Reasoning and Aptitude – Previous Year Questions

177 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Identify the correct statement: A. If 2x = 256/√2, then x = 15/2 B. ⅓ of 50% of 150 is greater than √576 C. In the merit list of an examination result, the rank of a student is 5th from the top among 20 students. His ra…
    Answer: D. A and B Only Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  2. Match List - I with List - II:List - I List - II A. The numerator of a fraction is increased by 25% and the denominator is increased by 50% leading to a value of 5/3. The original fraction is ______ I. 1/10 B. 4⅓ − 3½ =…
    Answer: D. A-IV, B-III, C-II, D-I Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  3. In the series given below if every digit is changed with the next number as per the number series and 9 will change to 0, then how many 9 are there in the new series? 456879302000100134784998
    Answer: D. 3 Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  4. If in a certain code language 'DREAM' is coded as '71692' and 'CHILD' is coded as '85437', then how LEADER will be coded in that language?
    Answer: A. 369761 Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  5. Rohan buys an article at discount of 25%. At what percentage above the cost price should he sell it to make a profit of 25% over the original price?
    Answer: D. 66.67 Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  6. Which of the following statement(s) is/are true? A. If an athlete runs 200 metres in 24 seconds, then his speed is 30 Km/hr. B. Sixty five percent of a number is 21 less than 4/5 of that number. The number is 150. C. A…
    Answer: C. A and C Only Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  7. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Question) LIST-II (Answer) A. If x/5 = y/8, then (x + 5) : (y + 8) = ? I. 2 : 1 B. If (x : y) = 2 : 1, then (x² − y²) : (x² + y²) = ? II. 2 : 3 C. If (x² + 4y²) = 4xy, then x : y = ?…
    Answer: A. A-IV, B-III, C-I, D-II Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  8. Find the missing term (?) in the following alpha-numeric series. A2B, B3D, C5F, (?), E11J, ......
    Answer: A. D7H Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  9. Find the next term (?) in the following number series. 0, 9, 26, 65, 124, 217, ?, ......
    Answer: D. 342 Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  10. Arrange the following shapes in increasing order of their areas : A. A circle of diameter 10 cm B. A rectangle of dimensions [6 cm × 4 cm] C. A square of side 5 cm D. An equilateral triangle of side 5 cm Choose the corr…
    Answer: D. D, B, C, A Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  11. Which of the following are correct ? A. Speed of 50 km/hour is equivalent to 15 m/s B. The area of a rhombus with diagonals of 4 cm and 6 cm is 12 cm² C. ∛√729 is greater than 4 D. The cost price of 10 bananas is the sa…
    Answer: C. B and D Only Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  12. Match List - I with List - II :List - I List - II A. In a class, the ratio of number of male students to number of female students is 9 : 11. The percentage (%) of female students in the class is ____ I. 4 B. When a num…
    Answer: C. A-III, B-IV, C-I, D-II Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  13. If PACE is coded as 2561925, then BALL will be coded as:
    Answer: A. 41144144 Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  14. A shopkeeper procures milk at the cost of ₹60 per kg. After adulterating it with water (free of cost), he sells the milk to the customers at the price of ₹62 per kg. and makes a profit of 10%. In what ratio does he mix…
    Answer: B. 31 : 2 Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  15. Arrange the following in increasing order of their values. A. 160.32 × 40.36 B. (1/25) [81/3 + 271/3]2 C. (1024)−1/5 D. (8/125)−1/3 Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. C < B < D < A Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  16. Identify the correct statements. A. 3 successive discounts of 20%, 25% and 20% are equivalent to a single discount of 65%. B. The value of ∛743 × √196 is equal to 98 C. A movement of 180° by minute hand results in 30° m…
    Answer: D. B and D Only Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  17. Match List - I with List - II:List - I List - II A. The compound interest on a sum of ₹200 at an interest rate of 10% compounded annually for two years is ₹ ____ I. 4 B. The angle (in degree) traversed by the hour hand…
    Answer: B. A-IV, B-II, C-I, D-III Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  18. A boat takes an hour to cover a certain distance downstream in a river. It takes 1½ hour to cover the same distance upstream. Assuming that the speed of boat is same in both downstream and upstream directions, what is t…
    Answer: B. 5 : 1 Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  19. Two persons A and B finish a work in 10 days. A is twice as efficient than B. How many days A will take to finish the work, if he has to do it alone?
    Answer: C. 15 days Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  20. Arrange the following in increasing order of their values: A. (0.1)3 B. (1/100)1/2 C. (0.005)1/2 D. (0.04)1/2 Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. A, C, B, D Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  21. Identify the correct statements: A. (216)1/3 > (169)1/2 B. The next term in the series 2, 7, 28, 63, 126, ....... is 217 C. The area of equilateral triangle of side 10 cm is 25√3 D. The average of the following observat…
    Answer: A. C and D Only Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  22. Match List - I with List - II:List - I List - II A. (343)1/3 − (81)1/4 is equal to ____ I. 1/100 B. If 28 × 43 × 83 = 2x then x is equal to II. 200 C. [(1.01)2 − (1)2] / (1.01 + 1) is equal to ____ III. 4 D. A train mov…
    Answer: A. A-III, B-IV, C-I, D-II Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  23. Determine the next term (?) in the following letter series. BYD, EVJ, HSP, KPV, ?, …
    Answer: A. NMB Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  24. Two identical containers P and Q contain mixture of milk and water in the ratio 1 : 1 and 3 : 1, respectively. In what ratio should mixtures be taken out from P and Q so that milk to water ratio becomes 5 : 4 ?
    Answer: B. 7 : 2 Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  25. Arrange the following fractions in decreasing order of their values. A. 13/18 B. 9/11 C. 11/13 D. 7/8 Choose the correct answer from the options given below :
    Answer: D. D > C > B > A Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  26. Identify the correct statements. A. The angle between the hour hand and the minute hand at 2:40 PM is 130° B. If x3 = 1331, then x = 11 C. The area of a 1.0 m wide track around a rectangular sports field of dimensions 2…
    Answer: C. B, C and D Only Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  27. Match List - I with List - II : List - I List - II A. Duration of 1 minute and 12 seconds is what percent of 1/2 hour ? I. 19 B. 30% of apples out of 30 are bad. The number of good apples is ____ II. 4 C. The population…
    Answer: B. A-II, B-III, C-IV, D-I Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  28. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Number) LIST-II (Code) A. 4 I. 126 B. 5 II. 65 C. 7 III. 1332 D. 11 IV. 344 Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: A. A-II, B-I, C-IV, D-III Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  29. Identify the correct mathematical statements: A. The expression 1/(5×6) + 1/(6×7) + 1/(7×8) + …… + 1/(24×25) is equal to 4/25. B. Of the three numbers, second is twice the first and is also thrice of the third. If the a…
    Answer: D. A and B only Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  30. Arrange the following fractions in descending order: A. 2/5 B. 3/8 C. 5/13 D. 6/11 E. 4/9 Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. D, E, A, C, B Paper 1 · 31 December 2025 Morning