All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 01

Teaching Aptitude – Previous Year Questions

153 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Arrange the level of Bloom's Taxonomy from lower to higher order in the cognitive domain: A. Analyzing B. Understanding C. Applying D. Evaluating E. Remembering Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. E, B, C, A, D Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  2. What among the following are known as Assessment Instruments? A. Tests B. Examinations C. Rubrics D. Worksheets E. Quizzes Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. A, B, D and E Only Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  3. Match the LIST-I with LIST-II:LIST-I (Principle) LIST-II (Implication) A. Encouraging student's deep approaches to learning I. Feedback should be embedded within assessment practices. B. The summative and formative asse…
    Answer: B. A-II, B-IV, C-I, D-III Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  4. Arrange the following components in the context of "Effective Learning Environment". A. Continuous Formative Assessment B. Adequate Students Support C. Appropriate Curriculum D. Engaging Pedagogy E. Providing suitable r…
    Answer: C. C, D, A, B, E Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  5. Which of the following is one of the advantages of behavioural objectives that determine Teaching and Learning in Higher Education?
    Answer: B. These make learning focused and achievable. Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  6. Which of the following is the strategy that supports motivation?
    Answer: A. Connections across the curriculum. Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  7. Arrange the steps of classroom action research A. Plan B. Reflect C. Action D. Observe E. Follow up Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. A, C, D, B, E Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  8. Which of the following are the characteristics of adolescent learners? A. Increased emotional sensitivity B. High level of self-discipline C. Strong need for social belonging D. Cognitive development for abstract thinki…
    Answer: D. A, C, D and E Only Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  9. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Term) LIST-II (Definition) A. Classroom Management I. Objectives focussing on attitudes and feelings. B. Collaboration II. Memory and reasoning objectives. C. Affective domain III. T…
    Answer: A. A-III, B-IV, C-I, D-II Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  10. The role of a teacher in the simulation model is that of
    Answer: A. Explaining Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  11. Arrange the problem-solving strategy. (A) Generate many possible solutions (B) Determine how to implement the solution and evaluate the success of the solution (C) Make a decision (D) Evaluate each solution (E) Define t…
    Answer: B. E, A, D, C, B Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  12. Match List - I with List - II:List - I (Learning style) List - II (Strengths) A. Convergent I. Creating theoretical model B. Divergent II. Practical application of ideas C. Assimilation III. Carrying out plans and tasks…
    Answer: C. A-II, B-IV, C-I, D-III Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  13. To experience the educational value, one must extract its net meaning through:
    Answer: A. Reflections Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  14. The study of how the mind creates knowledge has resulted in what are currently referred to as ________ view of Education.
    Answer: D. Constructive Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  15. Arrange the following in sequence as they are introduced in increasing order of age of the students: A. Taxonomy of Educational Objectives B. Team Teaching C. Personalised system of Instructions D. Concept of Interactio…
    Answer: B. B, A, D, C Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  16. Find out the 'RIGHT' combinations below: A. Learning a second language takes little time and efforts - Myth B. All bilinguals easily maintain both languages - True C. Learning a second language takes little time and eff…
    Answer: A. A and D Only Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  17. Match List - I with List - II:List - I List - II A. Goals are decided in the context of the needs of a nation I. Modern Teaching Technology B. Feedback is obtained at local level II. Traditional Teaching Technology C. T…
    Answer: B. A-IV, B-III, C-I, D-II Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  18. Which of the following assessment types would require to carry out an activity or produce a product in order to demonstrate learning?
    Answer: D. Performance Assessment Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  19. Which of the following is true regarding extrinsic motivation?
    Answer: A. It is based on factors not related to the activity itself. Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  20. In the light of cognitive domain, arrange the following classroom questions (A-E) in the correct ascending order - A. Understanding B. Evaluating C. Analyzing D. Applying E. Remembering Choose the correct answer from th…
    Answer: A. E, A, D, C, B Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  21. Which of the following are the basic objectives of Affective Domain? A. Showing some new behaviour as a result of experience. B. Acting consistently with the new value. C. Attending to something in the environment. D. S…
    Answer: C. A, B, C and D Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  22. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Cognitive domain level) LIST-II (Suggested word) A. Evaluation I. Define B. Knowledge II. Appraise C. Analysis III. Distinguish D. Application IV. Demonstrate Choose the correct answ…
    Answer: A. A-II, B-I, C-III, D-IV Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  23. Arrange the following Erickson's stages of development on the basis of order of their occurrence : A. Generativity and Stagnation B. Identity and Role Confusion C. Autonomy and Shame D. Industry and Inferiority E. Integ…
    Answer: D. C, D, B, A, E Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  24. Match List - I with List - II :List - I (Methods) List - II (Objectives) A. Lecturing I. Providing direct experiences B. Demonstration II. Presenting facts C. Field trip III. Providing purposeful activities D. Project I…
    Answer: B. A-II, B-IV, C-I, D-III Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  25. Spearman attributed in general factor of intelligence to ______, a concept that believed to be originated with Aristotle.
    Answer: D. Mental energy Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  26. While defining relationship between teachers and children, ______ use it as socially constructed development.
    Answer: B. Vygotsky Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  27. Select the wrong statement. A. In Flander's system, there are 10 categories of interaction analysis B. Teaching behaviour is ‘molar’ and not ‘molecular’ C. In the teaching behaviour, influence is aimed at both the pupil…
    Answer: C. B and D Only Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  28. Match List - I with List - II (match models with their exponents):List - I List - II A. Anxiety Reduction I. Wolpe and Lazarus B. Assertive training II. B. F. Skinner C. Direct training III. Rinn and Wolpe D. Programmed…
    Answer: C. A-III, B-I, C-IV, D-II Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  29. According to Bloom's CAP Classification of Educational Objectives, ______ is an example of Psychomotor Domain.
    Answer: C. Manipulation Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  30. 'Verbal Association Learning' was proposed by:
    Answer: D. Gagne Paper 1 · 29 June 2025 Evening