All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 01

Teaching Aptitude – Previous Year Questions

153 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Identify those teaching strategies which are learner-centred: a. Cooperative learning b. Team teaching c. Laboratory based projects d. Pair-share discussions e. Lecturing with PowerPoint presentations Choose the correct…
    Answer: C. a, c and d only Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  2. Reflective level teaching is different from memory level teaching because the pattern of communication involved in reflective level teaching is basically:
    Answer: D. Transactional Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  3. From the following, identify those features which are associated with 'Indirect Instructional Strategies': a. Guided student practice b. Focus on concept acquisition through question-answer sessions c. Presenting the st…
    Answer: A. b, d and e only Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  4. Which of the following assessment procedures is conducted during an in-progress teaching-learning session?
    Answer: B. Formative Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  5. Given below are two statements: Statement I: The use of ICT in organizing teaching-learning programmes in the universities has the potential to optimize learning outcomes. Statement II: Formative assessment provides sup…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are correct Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  6. In which mode of learning, learners participate in active discussion and get immediate feedback from the teachers?
    Answer: A. Synchronous mode of learning Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  7. A child has learnt many things in his or her way with younger sibling by using physical intimidation. If he/she uses the same tactics on peer, this indicates
    Answer: B. Assimilation Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  8. Match List I with List II:List I List II (A) Mind Maps (I) Allow student to explore the lesson before the teacher describes (B) Gamifications (II) Virtual Reality (C) Flipped Classrooms (III) Use of self-learning tools…
    Answer: C. (A)-(III), (B)-(IV), (C)-(I), (D)-(II) Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  9. Match List I with List II:List I List II (A) Formative Evaluation (I) The purpose is to check the aptitude of a candidate for the course or subject. Entrance exam can be conducted for the same. (B) Placement Evaluation…
    Answer: C. (A)-(II), (B)-(I), (C)-(IV), (D)-(III) Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  10. Which of the following is/are the feature/s of Reflective level of teaching? (A) Students learn by understanding the facts and information. (B) Teaching is nothing but learning the subject by rote. (C) Development of pr…
    Answer: D. (C) and (D) only Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  11. Put the following in correct sequence in the light of process of Evaluation systems. (A) Development and use of measurement instruments. (B) Interpretation of Data. (C) Setting objectives and criterion. (D) Formulation…
    Answer: C. (C), (A), (B), (D) Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  12. In which of the learner-centered methods students are first presented with challenges?
    Answer: C. Inductive teaching and learning Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  13. The Kaufman Assessment Battery for children contains P subtests across the various ages, but a maximum of Q subtest is administered to any one child, where (P, Q) =
    Answer: C. (16, 13) Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  14. Based on taxonomy of educational objectives, the ability to understand the meaning of material is known as
    Answer: C. Comprehension Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  15. Which among the following are used as General Aptitude Tests? (A) Test of Cognitive Skills (TCS) (B) Otis – Lennon School Ability Test (OLSAT) (C) Metropolitan Achievement Test (MAT) (D) Boelim test of Basic Concepts-Re…
    Answer: B. (A), (B), (D) only Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  16. For classroom testing, the length of the test will vary depending upon (A) Purpose of test (B) Kinds of items used (C) Knowledge of subject teacher (D) Age and ability of the pupils tested (E) Instructional objective te…
    Answer: C. (A), (B), (D), (E) only Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  17. Match List I with List II:List I (Name of Intelligence Test) List II (Applicable to age group) (A) WAIS-R (I) for ages 3 to 7½ (B) WISC-R (II) for ages 6 to 16 (C) WPPSI-R (III) for ages 16 to 74 (D) Kaufman-ABC (IV) fo…
    Answer: A. (A)-(III), (B)-(II), (C)-(I), (D)-(IV) Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  18. Given below are two statements: Statement I: It is not desirable to have all the interest areas around the outside of the classroom, leaving a large deadspace in the middle. Statement II: It is not desirable to put book…
    Answer: C. Statement I is correct but Statement II is incorrect Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  19. Identify the approaches to assessment that require performance in context. (A) Priming (B) Portfolios (C) Think-Pair-Share (D) Exhibitions (E) Token reinforcement Choose the most appropriate answer from the options give…
    Answer: A. (B) and (D) only Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  20. Which of the following represents learning as a six-level hierarchy in a cognitive domain?
    Answer: A. Bloom's Taxonomy Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  21. Which of the following models for curriculum evaluation considers three primary sources of curriculum namely students, society and subject matter reflecting the philosophy of education and psychology of learning?
    Answer: C. Tyler's model Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  22. Which of the following must be ensured by a 21st Century Higher Education teacher? A. Preparing students towards Higher Order Thinking Skills B. Placements of students C. Using digital resources D. Interaction with brig…
    Answer: A. A, C and E only Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  23. Given below are two statements Statement I: Learning Management System (LMS) is used to provide a virtual environment for teachers and students. Statement II: LMS can be used for blended learning as well as for online l…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are correct Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  24. Which of the following types of assessment is done for giving grades/marks/credits to the students?
    Answer: D. Summative Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  25. In a learner centered teaching environment, teachers
    Answer: A. recognise that all learners are unique and utilise different teaching styles Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  26. Kohlberg's theory of moral development comprises of following stages – (A) Obedience orientation (B) Intellectual disability orientation (C) Rewards / Exchange orientation (D) Law and order orientation (E) Social contra…
    Answer: B. (A), (C), (D), (E) only Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  27. Match List I with List IIList I (Child Development) List II (Feature) (A) Cliques (I) Less intimate, more loosely organized groups (B) Crowds (II) General sense of oneself along with all their beliefs, emotions and atti…
    Answer: D. (A)-(IV), (B)-(I), (C)-(II), (D)-(III) Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  28. Which of the following developmental areas of individual differences will be affected, if a child opts for frequent outbursts and throws tantrums?
    Answer: C. Emotional Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  29. Which of the following is outside the Teacher-Centric Method?
    Answer: C. Inquiry approach Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  30. Which aspect indicates to be the most relevant in decision making process according to Kohlberg's theory of moral development?
    Answer: D. How the child arrives at conclusion Paper 1 · 14 October 2022 Evening