All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 01

Teaching Aptitude – Previous Year Questions

153 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Match List I with List IIList I (Types of Learning) List II (Meaning) A. Factual Learning I. This learning is used to organize information in logical structure B. Association Learning II. This learning is used to develo…
    Answer: A. A - II, B - IV, C - I, D - III Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  2. A drawing that charts the relationships among ideas is known as
    Answer: B. Concept map Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  3. Cyclical phases/subprocesses of self regulated learning model by Zimmerman operate as (A) Task Analysis (B) Self-motivation beliefs (C) Self-control (D) Self-observation (E) Self-Judgement (F) Self-Reaction Choose the c…
    Answer: A. (A), (B), (C), (D), (E), (F) Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  4. Given below are two statements: Statement (I): Extrinsically motivated students are driven by rewards and praise. Statement (II): Intrinsically motivated students engage with a subject for the personal satisfaction it b…
    Answer: A. Both Statement (I) and Statement (II) are true Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  5. Match List I with List IIList I (Bigg's Presage-Process-Performance model of learning) List II (Factors) (A) Learning Outcome (I) Prior Knowledge (B) Learning Focused Activities (II) Satisfaction, Affective involvement…
    Answer: C. (A)-(II), (B)-(III), (C)-(I), (D)-(IV) Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  6. Which of the following phrases best describes blended learning?
    Answer: C. It combines elements of face-to-face and online / ICT tools for teaching-learni… Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  7. For effective integration of ICT in teaching-learning, the following should be used for providing online content, assessments, and for seamless virtual interaction of teachers with learners.
    Answer: C. Learning Management System Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  8. Given below are two statements, one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R Assertion A: Open Educational Resources (OERs) are available for free. Reason R: The basic philosophy behind OERs is t…
    Answer: A. Both A and R are correct and R is the correct explanation of A Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  9. Given below are two statements, one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R Assertion A: MOOCs are learner-centric courses. Reason R: MOOCs can only be accessed by a learner in the presence of h…
    Answer: C. A is correct but R is not correct Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  10. By which of the following means can a teacher establish a good rapport with his/her students?
    Answer: C. Playing the role of a guide/facilitator with a desire to help them Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  11. Which of the following need to be inculcated for developing 21st century skills of students by a teacher? A. Creativity B. Rote-learning C. Critical thinking D. Life-long learning E. Learning only for examination Choose…
    Answer: C. A, C and D only Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  12. Why should a student not be punished severely?
    Answer: D. The student may develop a negative attitude towards his/her studies, teachers a… Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  13. Match List I with List II:List I (Activity/Area) List II (Intelligence Type) (A) Team work (I) Development of Intelligence Quotient (B) Self belief and happiness (II) Development of Emotional Quotient (C) Musical (III)…
    Answer: C. (A)-(II), (B)-(III), (C)-(IV), (D)-(I) Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  14. Which of the following types of evaluation is done during the teaching – learning process?
    Answer: C. Formative Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  15. Effectiveness of teaching depends on
    Answer: D. Ability of teachers to explain the concept to the learners Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  16. Attitude of teacher in the classroom that impacts teaching pertains to which of the following domains?
    Answer: C. Affective Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  17. Which of the following strategies can be used for making classroom teaching effective? (A) Use of suitable teaching aids (B) Effective Communication Skills (C) Asking students to write and memorise (D) Discussion in cla…
    Answer: C. (A), (B), (D) and (E) only Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  18. Which of the following is NOT a traditional role of a teacher?
    Answer: B. Creation of digital resources Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  19. What is the sole basis of designing the curriculum?
    Answer: C. Constitutional and developmental imperatives of the country Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  20. Due to which of the following disabilities, learners have difficulty in understanding concept of quantity and fractions?
    Answer: D. Dyscalculia Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  21. Which of the following is usually NOT a characteristic of Adult learner?
    Answer: B. Rote learning Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  22. Where do the important aspects of learning including analysis, application, creativity and evaluation take place as per the traditional model of classroom teaching?
    Answer: A. Outside class Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  23. Match List I with List II:List I (Methodology of Teaching) List II (Teachers support system) (A) Video through LMS and face to face discussions (I) Traditional (B) Use of Talk and Chalk and Sharing of notes (II) Modern…
    Answer: D. (A)-(IV), (B)-(I), (C)-(II), (D)-(III) Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  24. A teacher teaches in a scaled down situation of teaching. Which of the following terms can be used for this type of teaching?
    Answer: D. Micro teaching Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  25. In which of the following teaching models, the learner is mostly self directed and is responsible for his or her own learning?
    Answer: A. Andragogical model Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  26. A chemistry teacher is learning marketing management as a life-long learning process. Which type of learning can this be categorized as?
    Answer: C. Non-formal education Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  27. Match List I with List II:List I (Learning Disabilities) List II (Symptoms in learners) (A) Dyscalculia (I) Difficulty in reading and writing words (B) Dyslexia (II) Difficulty in writing correct spellings (C) Dysgraphi…
    Answer: D. (A)-(IV), (B)-(I), (C)-(II), (D)-(III) Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  28. Given below are two statements: One is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R. Assertion (A): Formative assessments are used for providing feedback to the learner for improvement. Reason (R): Form…
    Answer: A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A) Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  29. While delivering a lecture, there is disturbance created by students in class. Which of the following measures should be taken by a teacher?
    Answer: D. Talk to the students causing disturbance and motivate them for learning. Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  30. A newly joined teacher was maltreated in his/her first class by some students. Which of the following measures should be taken by him/her?
    Answer: B. Ignore the instance and improve his/her qualities for explaining the concept in… Paper 1 · 23 October 2022 Evening