All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 01

Teaching Aptitude – Previous Year Questions

153 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Arrange the important events according to the Erickson's Eight Stages of Psychosocial development sequentially: A. Toilet training B. Feeding C. Reflections and acceptance on one's life D. Love relation E. Peer relation…
    Answer: C. B, A, E, D, C Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  2. Some statements are given below. Mark the 'Right' combination: A. Teaching is included in learning - True B. Post active stage of teaching provides a corrective and remedial scope of teaching - False C. Teaching is incl…
    Answer: A. A and D Only Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  3. Match List - I with List - II:List - I (Mental approaches) List - II (Objectives related with) A. Recall I. Understanding B. Discrimination II. Knowledge C. Hypothesis establishment III. Creativity D. Evaluation IV. App…
    Answer: B. A-II, B-I, C-IV, D-III Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  4. The teaching which involves the teacher posing questions to students as they attempt a task, is known as :
    Answer: C. Scaffolding Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  5. ____ is the 'RIGHT' instructional technology for the understanding level of teaching.
    Answer: A. Branching Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  6. Arrange the components of Teaching process in order of occurrence, from initial to final. A. Performance Assessment B. Instructional Goal C. Entering behaviour D. Instructional procedure Choose the correct answer from t…
    Answer: C. B, C, D, A Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  7. Select the 'RIGHT' combination of statements. A. Role of Teacher's personality is very important - Idealism B. Role of Teacher's personality is of limited importance - Pragmatism C. Role of Teacher's personality is very…
    Answer: A. A and B Only Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  8. Match List - I with List - II : List - I List - II A. An example of multisensory approach of learning I. MOOC B. Four quadrants of learning II. PSPP C. Academic Bank of Credit III. YouTube D. An example of software pack…
    Answer: C. A-III, B-I, C-IV, D-II Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  9. Choose the correct statements from the following: A. The capacity to think about our own thinking is Metacognition. B. Metacognition is instrumental in controlling our own cognitive and motivational processes. C. Teachi…
    Answer: D. A, B, C and E Only Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  10. Arrange the following psychomotor domains of development from simple level to more complex one: A. Perception B. Set C. Guided response D. Mechanism E. Complex overt response Choose the correct answer from the options g…
    Answer: A. A, B, C, D, E Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  11. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I LIST-II A. Reliability I. Minimization of Personal Error B. Validity II. Minimization of Constant Error C. Objectivity III. Minimization of Variable Error D. Norms IV. Minimization of…
    Answer: A. A-III, B-II, C-I, D-IV Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  12. Which of the following behavioural ability is associated with affective domain of a learner?
    Answer: C. Characterization Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  13. Which of the following is NOT correct about the Criterion-Referenced Testing?
    Answer: D. It is useful in testing the relative position of an individual in a group. Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  14. Given below are two statements: one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Assertion (A): Certain degree of intelligence is required for creative thinking. Reason (R): Students with high i…
    Answer: B. Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A) Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  15. As per the information processing approach of learning, which of the following statements is NOT correct?
    Answer: D. This approach doesn't categorize the types of knowledge. Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  16. Arrange the following sheaths of personality from lower order to higher order: A. Anandmaya Kosh (Blissful Sheath) B. Pranmaya Kosh (Vital Sheath) C. Annamay Kosh (Physical Sheath) D. Vijnanmaya Kosh (Intellect Sheath)…
    Answer: B. C, B, E, D, A Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  17. Being a constructivist teacher, you will NOT do what?
    Answer: D. Giving study materials to learners to recall the contents proficiently. Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  18. Choose the correct statements among the following: A. Diagnosis of the learners is done in Inter-Active stage of teaching. B. Feedback and Testing of the learners are done in Post-Active stage of teaching. C. Fixing up…
    Answer: C. A, B and D Only Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  19. Arrange the educational objectives of cognitive domain from lower order to higher order skills. A. Evaluation B. Synthesis C. Analysis D. Knowledge E. Comprehension Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. D, E, C, B, A Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  20. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I LIST-II A. Concept Mapping I. Graphical tools for organizing and representing knowledge B. Five E based Lesson Planning II. Constructive Approach C. Stimulus-response based lesson pla…
    Answer: B. A-I, B-II, C-IV, D-III Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  21. Which of the following is NOT the criticism of behaviourist model of teaching?
    Answer: C. It is not appropriate for lower order learning. Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  22. Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R Assertion A: Intelligence is, to some extent, an inherited characteristic. Reason R: Environment also has a significan…
    Answer: B. Both A and R are correct but R is NOT the correct explanation of A Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  23. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Schedule of Reinforcement) LIST-II (Example) A. Fixed ratio I. Individuals are reinforced for the first response they make after various time intervals have passed. B. Fixed interval…
    Answer: A. A-II, B-IV, C-I, D-III Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  24. Which of the following is NOT a correct statement?
    Answer: C. Language doesn't play any role in self-regulation. Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  25. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Strategies for mitigating bias in classroom) LIST-II (Example) A. Stereotype Replacement I. Building opportunities to learn about first-person perspective of students in class B. Cou…
    Answer: D. A-III, B-II, C-IV, D-I Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  26. Given below are two statements: one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Assertion (A): The projective techniques offer an approach to the measurement of the personality, which is differ…
    Answer: A. Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A) Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  27. Arrange the steps of creative thinking process in correct sequence: A. Preparation B. Evaluation C. Illumination D. Revision E. Incubation Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. A, E, C, B, D Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  28. Match List - I with List - II.List - I (Type of Development) List - II (Related with) A. Psycho-sexual Development I. Identity vs. Role Confusion B. Psycho-social Development II. Anal Stage C. Cognitive Development III.…
    Answer: D. A-II, B-I, C-III, D-IV Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  29. Which of the following is an example of biological motive?
    Answer: B. Hunger Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  30. Planning teaching involves making decisions. Which of the following decisions reflects this dictum?
    Answer: B. Content selection and pedagogical methods Paper 1 · 22 June 2026 Evening