All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET · UNIT 04

Mathematics & Numerical Ability – Previous Year Questions

166 questions from past HTET Common Portion papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. If tan θ + sec θ = 4, then the value of cos θ is equal to :
    Answer: B. 8/17 HTET 2024 Level-3 (PGT)
  2. What is the smallest number by which 2880 must be divided in order to make it a perfect square ?
    Answer: D. 5 HTET 2024 Level-3 (PGT)
  3. P began a business with Rs. 45,000 and Q joined with Rs. 30,000 after some time. If the profit at the end of the year were divided among them in the ratio 2 : 1, when did Q join ?
    Answer: A. after 3 months HTET 2024 Level-3 (PGT)
  4. If three numbers are in the ratio 3 : 2 : 5 such that the sum of their squares is equal to 1862, the middle number is equal to :
    Answer: B. 14 HTET 2024 Level-3 (PGT)
  5. A, B and C together completed a work for Rs. 5,290. A and B together did 19/23 of the whole work. Amount received by C in Rs. is equal to :
    Answer: A. 920 HTET 2024 Level-3 (PGT)
  6. The difference between the compound interest and simple interest on a certain amount at 5% per annum for 2 years is Rs. 15. The principal amount is equal to :
    Answer: C. 6,000 HTET 2024 Level-3 (PGT)
  7. The radius of a circular field, whose area is equal to the sum of the area of the three circular fields having radii 8 m, 9 m and 12 m respectively, is equal to :
    Answer: B. 17 m HTET 2024 Level-3 (PGT)
  8. A square and an equilateral triangle are inscribed in a circle. If a and b denote the lengths of their sides respectively, then which of the following is true ?
    Answer: B. 3a² = 2b² HTET 2024 Level-3 (PGT)
  9. The surface areas of the two spheres are in the ratio 1 : 2. The ratio of their volumes is :
    Answer: C. 1 : 2√2 HTET 2024 Level-3 (PGT)
  10. The volume of the metallic cylindrical pipe is 748 cm³. Its length is 14 cm and its external radius is 9 cm. The thickness of pipe is equal to :
    Answer: C. 1.0 cm HTET 2024 Level-3 (PGT)
  11. By selling an item for Rs. 153, a man gets loss of 10%. For how much should he sell them to get profit of 20% ?
    Answer: A. Rs. 204 HTET 2024 Level-2 (TGT)
  12. The diameter of a sphere whose volume is 1131/7 cubic metres is :
    Answer: B. 6 metres HTET 2024 Level-2 (TGT)
  13. If the diameter of a right circular cylinder is 28 cm and its height is 20 cm, then the total surface area is equal to :
    Answer: D. 2992 cm2 HTET 2024 Level-2 (TGT)
  14. The perimeter of the rhombus is 52 cm. If one of the diagonal is 24 cm, the area of the rhombus is equal to :
    Answer: B. 120 cm2 HTET 2024 Level-2 (TGT)
  15. The radius and the height of right circular cone are in the ratio 5 : 12. If its volume is 314 metre3, the diameter of its base is equal to (π = 3.14) :
    Answer: A. 10 metres HTET 2024 Level-2 (TGT)
  16. The value of sec (90° – A) – cot A cos (90° – A) tan (90° – A) is :
    Answer: D. sin A HTET 2024 Level-2 (TGT)
  17. If the height of a tower is 2√3 metres and the length of its shadow is 2 metres, then the angle of elevation of sun is equal to :
    Answer: C. 60° HTET 2024 Level-2 (TGT)
  18. The least number of complete years, in which a sum of money put at 20% compound interest will be more than doubled, is :
    Answer: C. 4 HTET 2024 Level-2 (TGT)
  19. How many numbers from 11 to 50 are there which are exactly divisible by 7 but not by 3 ?
    Answer: B. 4 HTET 2024 Level-2 (TGT)
  20. The square root of [(1¾)4 − (2⅓)4] ÷ [(1¾)2 − (2⅓)2] is equal to :
    Answer: A. 211/12 HTET 2024 Level-2 (TGT)
  21. X can do a work in 6 days and Y can do same work in 8 days. With the help of Z, all three finished the work in 3 days. If they altogether got Rs. 2000 after completing the work, then Z gets :
    Answer: B. Rs. 250 HTET 2024 Level-2 (TGT)
  22. A boat goes 20 km downstream in one hour and the same distance upstream in two hours. The speed of the boat in still water is :
    Answer: D. 15 km/h HTET 2023 Level-3 (PGT)
  23. The ratio of an interior angle to the exterior angle of a regular polygon is 7 : 2. The number of sides of the polygon is :
    Answer: C. 9 HTET 2023 Level-3 (PGT)
  24. Pipe A alone can fill a tank in 8 hours. Pipe B alone can fill it in 6 hours. If both the pipes are opened and after 2 hours pipe A is closed, then pipe B will fill the tank in :
    Answer: B. 2½ hours HTET 2023 Level-3 (PGT)
  25. The radius of the circumcircle of the triangle made by x-axis, y-axis and 4x + 3y = 12 is :
    Answer: B. 2.5 unit HTET 2023 Level-3 (PGT)
  26. Find the least number which must be added to 15463 so that the resulting number is exactly divisible by 107 :
    Answer: A. 52 HTET 2023 Level-3 (PGT)
  27. What proportion of water must be added to milk to gain 20% by selling it at the cost price ?
    Answer: A. 1 : 5 HTET 2023 Level-3 (PGT)
  28. The ratio of compound interest and simple interest on a certain sum at the rate of 4% per annum for 2 years is :
    Answer: C. 51 : 50 HTET 2023 Level-3 (PGT)
  29. If A, B and C enter into a partnership with shares in the ratio 7/2 : 4/3 : 6/5. After 4 months, A increase his share by 50%. If the total profit at the end of one year be Rs. 21,600, then B's share in the profit is :
    Answer: C. Rs. 4,000 HTET 2023 Level-3 (PGT)
  30. A man sold an article at a loss of 20%. If he sells the article for Rs. 12 more, he would have gained 10%. The cost price of an article is :
    Answer: D. Rs. 40 HTET 2023 Level-3 (PGT)