All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET · UNIT 04

Mathematics & Numerical Ability – Previous Year Questions

166 questions from past HTET Common Portion papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. If x + 1/x = 5, then what is the value of x3 + 1/x3 ?
    Answer: B. 110 HTET 2022 Level-2 (TGT)
  2. Find the value of : √(8 + 2√(8 + 2√(8 + ……)))
    Answer: D. 4 HTET 2022 Level-2 (TGT)
  3. If each side of the square be increased by 50%, then find the percentage increase in the area :
    Answer: C. 125% HTET 2022 Level-2 (TGT)
  4. By selling a commodity for Rs. 72,000, a person made a profit of 20%. What was the cost price of that commodity ?
    Answer: A. Rs. 60,000 HTET 2022 Level-2 (TGT)
  5. A solid cube is coloured red on all faces. It is cut into 64 smaller cubes of equal size. How many small cubes have no face coloured ?
    Answer: C. 8 HTET 2022 Level-2 (TGT)
  6. The length of a wire is 66 metre, then the number of circles of circumference 1.32 cm that can be made from the wire is :
    Answer: D. 5000 HTET 2021 Level-2 (TGT)
  7. A train 140 metre long is running at 60 km/hour. How much time will it take to pass a platform 260 metre long ?
    Answer: B. 24 sec HTET 2021 Level-2 (TGT)
  8. A cloth merchant on selling 33 metre of cloth obtains a profit equal to the selling price of 11 metre of cloth. The profit percentage is :
    Answer: C. 50% HTET 2021 Level-2 (TGT)
  9. If 4 men or 6 women can do a piece of work in 12 days working 7 hours a day. How many days will it take to complete a work twice as large with 10 men and 3 women working together 8 hours a day ?
    Answer: B. 7 HTET 2021 Level-2 (TGT)
  10. If x = 1/(1 + √2), then the value of x2 + 2x + 3 is :
    Answer: C. 4 HTET 2021 Level-2 (TGT)
  11. The perimeter of a rhombus is 100 cm and one of its diagonal is 40 cm. Then its area is :
    Answer: B. 600 cm2 HTET 2021 Level-2 (TGT)
  12. Two alloys are both made up of copper and tin. The ratio of copper and tin in the first alloy is 1 : 3 and in second alloy is 2 : 5. In what ratio should two alloys be mixed, to obtain a new alloy such that the ratio of…
    Answer: C. 4 : 7 HTET 2021 Level-2 (TGT)
  13. The difference between simple interest and the compound interest compounded annually at the rate of 12% per annum on ₹5,000 for two years will be :
    Answer: A. ₹72 HTET 2021 Level-2 (TGT)
  14. The sum of two numbers is 520. If the bigger number is decreased by 4% and the smaller number is increased by 12%, then the obtained numbers are equal, then smaller number is :
    Answer: B. 240 HTET 2021 Level-2 (TGT)
  15. The sum of length, breadth and depth of a cuboid is 19 cm and its principal diagonal is 5√5 cm, then its surface area is :
    Answer: C. 236 cm2 HTET 2021 Level-2 (TGT)
  16. If 5a + 1/(3a) = 5, then the value of 9a2 + 1/(25a2) is :
    Answer: D. 39/5 HTET 2021 Level-2 (TGT)