All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET · UNIT 04

Mathematics & Numerical Ability – Previous Year Questions

166 questions from past HTET Common Portion papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. If mean and mode of a distribution are 74 and 29 respectively, then median of the distribution is :
    Answer: B. 59 HTET 2022 Level-1 (PRT)
  2. The area of a trapezium, whose parallel sides are 22 cm and 27 cm respectively and the distance between parallel sides is 10 cm, is :
    Answer: B. 245 sq. cm HTET 2022 Level-1 (PRT)
  3. A boat covers a certain distance downstream in 3 hours, while it comes back in 4.5 hours. If the speed of the stream be 3 kmph, then the speed of the boat in still water is :
    Answer: D. 15 kmph HTET 2022 Level-3 (PGT)
  4. A metallic sphere of radius 10.5 cm is melted and then recast into small cones each of radius 3.5 cm and height 3 cm, then the number of cones thus formed is :
    Answer: B. 126 HTET 2022 Level-3 (PGT)
  5. If the amount is 33⁄8 times the sum after 3 years at compound interest compounded annually, then the rate of interest per annum is :
    Answer: D. 50 % HTET 2022 Level-3 (PGT)
  6. Out of 1865 people, 660 can speak English and 1305 can speak Hindi, but 120 persons cannot speak either language, then how many persons can speak both languages ?
    Answer: A. 220 HTET 2022 Level-3 (PGT)
  7. A reduction of 20% in the price of rice enables a customer to purchase 12.5 kg more for Rs. 800. The original price of rice per kg is :
    Answer: D. Rs. 16 HTET 2022 Level-3 (PGT)
  8. In a division sum, the divisor is 12 times the quotient and 5 times the remainder. If the remainder is 36, then the dividend is :
    Answer: B. 2736 HTET 2022 Level-3 (PGT)
  9. A number when divided by 5, 9, 13 leaves remainder 2, 6 and 10 respectively. The least such number is :
    Answer: D. 582 HTET 2022 Level-3 (PGT)
  10. A tank is filled in 5 hours by three pipes P, Q and R. The pipe R is twice as fast as Q and Q is twice as fast as P. How much time will pipe P alone take to fill the tank ?
    Answer: D. 35 hrs 13+ −13 HTET 2022 Level-3 (PGT)
  11. If x = (√3 + 1)/(√3 − 1) and y = (√3 − 1)/(√3 + 1), then the value of (x2 + y2) is :
    Answer: A. 14 HTET 2022 Level-3 (PGT)
  12. A shopkeeper sells an article at 15% gain. Had he sold it for Rs. 18 more, he would have gained 18%. The cost price (in Rs.) of the article is :
    Answer: C. 600 HTET 2022 Level-3 (PGT)
  13. The population of a town is 9000. If the males increase by 5% and females by 8%, the population would be 9600 in a year. The number of males is :
    Answer: B. 4000 HTET 2022 Level-3 (PGT)
  14. The average of nine consecutive numbers is n. If the next two numbers are also included, the new average is :
    Answer: B. increase by 1 HTET 2022 Level-3 (PGT)
  15. 0.3467 + 0.133 is equal to :
    Answer: B. 0.4801 HTET 2021 Level-3 (PGT)
  16. The ratio of the areas of the incircle and circumcircle of a square will be :
    Answer: C. 1 : 2 HTET 2021 Level-3 (PGT)
  17. What is the HCF of 11, 11.11, 0.11, 0.011 ?
    Answer: A. 0.011 HTET 2021 Level-3 (PGT)
  18. Two trains 132 meters and 108 meters long are running in opposite direction, one at the speed of 32 km/hr and another at the speed of 40 km/hr. In what time will they cross each other ?
    Answer: C. 12 sec. HTET 2021 Level-3 (PGT)
  19. If 7 carpenters can make 7 chairs in 8 hours, how many hours will 70 carpenters take to make 70 chairs ?
    Answer: A. 8 hours HTET 2021 Level-3 (PGT)
  20. The price of any item is increased by 20%. Find the reduction in the consumption of the item by a consumer so that there is no increase on his expenditure :
    Answer: A. 162⁄3 % HTET 2021 Level-3 (PGT)
  21. What is the value of √(2√(2√(2√(2√2)))) ?
    Answer: D. 231/32 HTET 2021 Level-3 (PGT)
  22. A sum of ₹10,000 deposited at compound interest becomes double after 5 years. After 20 years the amount will be :
    Answer: D. ₹1,60,000 HTET 2021 Level-3 (PGT)
  23. A sold a watch to B at a gain of 10% and B sold it to C at a loss of 10%. If C paid ₹990 for it, then how much amount paid by A ?
    Answer: B. ₹1,000 HTET 2021 Level-3 (PGT)
  24. Which number must be added to each term of the ratio 2 : 5, so that it may equal to 5 : 6 ?
    Answer: C. 13 HTET 2021 Level-3 (PGT)
  25. The average marks obtained by 150 candidates was 35. If the average marks of passed candidates was 39 and that of the failed candidate was 15, find the number of candidates who passed the examination :
    Answer: B. 125 HTET 2022 Level-2 (TGT)
  26. If ax = b, by = c and cz = a, then what is the value of xyz ?
    Answer: B. 1 HTET 2022 Level-2 (TGT)
  27. Find the smallest perfect square number which is exactly divisible by 4, 5, 6, 15 and 18 :
    Answer: C. 900 HTET 2022 Level-2 (TGT)
  28. What is the value of (√5)−5/2 × (√5)−3/2 ?
    Answer: A. 1/25 HTET 2022 Level-2 (TGT)
  29. A sum of money doubles itself in 15 years at compound interest. In how many years it will become 8 times at the same compound interest rate ?
    Answer: D. 45 years HTET 2022 Level-2 (TGT)
  30. If 25 men can reap a crop in 60 days, then in how many days will 10 men reap the crop ?
    Answer: D. 150 days 1 HTET 2022 Level-2 (TGT)