All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET · UNIT 04

Mathematics & Numerical Ability – Previous Year Questions

166 questions from past HTET Common Portion papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. The factors of 6 − x − 2x² are :
    Answer: B. (x + 2)(3 − 2x) HTET 2022 Level-1 (PRT)
  2. If √(1 + √(1 − 2176/2401)) = 1 + x/7, then the value of x is :
    Answer: A. 1 HTET 2022 Level-1 (PRT)
  3. If 27x − 2/3 = 81, then value of 23x+1 is :
    Answer: B. 128 HTET 2022 Level-1 (PRT)
  4. If 30% of a number is equal to 1/6 of the second number and the sum of these numbers is 140, then the value of larger number is :
    Answer: D. 90 HTET 2022 Level-1 (PRT)
  5. If two sides of a triangle are unequal, then opposite angle of larger side is :
    Answer: A. greater HTET 2022 Level-1 (PRT)
  6. How many words can be formed from the all letters of word "ASSESSMENT" ?
    Answer: D. 75600 HTET 2022 Level-1 (PRT)
  7. Ratio of volumes of two cones is 1 : 4 and their diameters are in the ratio 4 : 5 respectively, then ratio in their heights is :
    Answer: B. 25 : 64 HTET 2022 Level-1 (PRT)
  8. If √(7 + ∛x) = 4, then value of x is :
    Answer: B. 729 HTET 2022 Level-1 (PRT)
  9. If numerator of a fraction is increased by 450% and the denominator is increased by 400%. Now the new fraction is 15/16. The original fraction is :
    Answer: D. 7/12 HTET 2022 Level-1 (PRT)
  10. A bag contains coins of Rs. 1, 50 paisa and 25 paisa in the ratio 7 : 8 : 12 respectively. If the total amount in the bag is Rs. 560, then the number of 25 paisa coins in the bag is :
    Answer: C. 480 HTET 2022 Level-1 (PRT)
  11. Which of the following statement is correct about types of tests ?
    Answer: C. Objective type tests are more reliable and valid. HTET 2022 Level-1 (PRT)
  12. A bag contains 4 blue, 3 black and 5 yellow balls. At random two balls are drawn from the bag. The probability that both drawn balls are of same colour is :
    Answer: A. 19/66 HTET 2022 Level-1 (PRT)
  13. The time taken by the minute hand of a watch to describe an angle of 3π/2 radian, is :
    Answer: B. 45 minutes HTET 2022 Level-1 (PRT)
  14. A student will use his/her Mathematical operations' knowledge to calculate the total amount to be paid to a vegetable seller. Which of the following teaching objective is used in this situation ?
    Answer: C. Application HTET 2022 Level-1 (PRT)
  15. Which of the following does not depict the knowledge of mathematics ?
    Answer: B. Ambiguous HTET 2022 Level-1 (PRT)
  16. Factors of the following expression will be : (x² − 6xy + 9y²) − 16
    Answer: C. (x − 3y + 4)(x − 3y − 4) HTET 2022 Level-1 (PRT)
  17. The ratio of present age of Ramesh and his daughter is 8 : 5, after 8 years ratio of their ages will be 3 : 2, then the present age of the daughter is :
    Answer: A. 40 years HTET 2022 Level-1 (PRT)
  18. If selling price of 10 articles is equal to cost price of 6 articles, then net profit or loss is :
    Answer: A. 40% loss HTET 2022 Level-1 (PRT)
  19. Ravi moving with constant speed of 20 km/h from his home, reaches school on time. If he moves with 30 km/h, then reaches 18 minutes before school time. Distance of school from his home is :
    Answer: A. 18 km HTET 2022 Level-1 (PRT)
  20. Value of (986³ − 742³)/(986 × 986 + 986 × 742 + 742 × 742) is :
    Answer: D. 244 HTET 2022 Level-1 (PRT)
  21. A can complete a particular task in 20 days whereas B can complete that task in 10 days. Both worked together for 4 days and then B leaves the task, then how many days will A take to complete the remaining task ?
    Answer: D. 8 days HTET 2022 Level-1 (PRT)
  22. If a * b = a² + b² − ab, then value of 8 * 7 − 3 * 5 is :
    Answer: D. 38 HTET 2022 Level-1 (PRT)
  23. Number of diameters in a circle can be :
    Answer: D. Infinite HTET 2022 Level-1 (PRT)
  24. Which of the following is not a rational number ?
    Answer: C. √2 HTET 2022 Level-1 (PRT)
  25. Find the population of a city after 2 years which is at present 12 lakhs, if the rate of increase is 4% :
    Answer: B. 12,97,920 HTET 2022 Level-1 (PRT)
  26. A wire is tied to the top of a pole whose height is 15 meter and the wire makes an angle of 60° with the ground. The length of the wire is :
    Answer: C. 10√3 meter HTET 2022 Level-1 (PRT)
  27. If for a certain amount and same interest rate the simple interest is Rs. 600 and compound interest is Rs. 612 of two years, then annual rate of interest is :
    Answer: C. 4% HTET 2022 Level-1 (PRT)
  28. Sum of the interior angles of a regular heptagon is :
    Answer: D. 900° HTET 2022 Level-1 (PRT)
  29. If x³ + kx + 12 is completely divisible by (x + 3), then value of k is :
    Answer: C. −5 HTET 2022 Level-1 (PRT)
  30. Which was the day on 8 June, 2007 ?
    Answer: D. Friday HTET 2022 Level-1 (PRT)