All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET · UNIT 04

Mathematics & Numerical Ability – Previous Year Questions

166 questions from past HTET Common Portion papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. If one equilateral triangle ABC is made in a circle of radius 10 cm, then the length of a side of triangle ABC is :
    Answer: B. 10√3 cm HTET 2023 Level-1 (PRT)
  2. A teacher cuts a circular paper into thin sectors and aligns them to form rectangle. This is an activity to illustrate a way to derive ......... .
    Answer: B. Formula for area of the circle HTET 2023 Level-1 (PRT)
  3. Which of the following may not be a purpose of Mathematics Lab ?
    Answer: B. To give space for students to prepare for mathematical test. HTET 2023 Level-1 (PRT)
  4. If a − 1/a = √21, where a > 0, then (a² + 1/a²)(a + 1/a) is equal to :
    Answer: B. 115 HTET 2023 Level-1 (PRT)
  5. While teaching in a mathematics class, a teacher gives the statement "Common Divisor of two integers is a number which divides both the given integers". The statement is a :
    Answer: B. Definition HTET 2023 Level-1 (PRT)
  6. The mean of the range, mode and median of the observations 15, 50, 120, 6, 80, 100, 10, 8, 10, 15, 15 is :
    Answer: A. 48 HTET 2023 Level-1 (PRT)
  7. The definition "Mathematics is a way to settle in the mind, a habit of reasoning" is given by :
    Answer: A. Locke HTET 2023 Level-1 (PRT)
  8. If 4m² + 10mn – 8m + 9n² – 12n = (am + bn)(am + bn – 4), then the value of a³ + b³ is :
    Answer: D. 10 HTET 2023 Level-1 (PRT)
  9. Which of the following is not true about a mathematical theorem ?
    Answer: C. There is only one way to prove any theorem. HTET 2023 Level-1 (PRT)
  10. Which among the following is the best pedagogical way to teach mathematics ?
    Answer: B. Motivate the learners to develop their existing capabilities HTET 2023 Level-1 (PRT)
  11. The perimeter of the base of a right circular cylinder is 44 cm and its height is 8 cm. Then, volume of the cylinder is : (Take π = 22/7)
    Answer: B. 1232 cm³ HTET 2023 Level-1 (PRT)
  12. Let y = 597 × 10²² + 73.5 × 10²¹. When y is expressed in standard form as 6.0435 × 10ⁿ, then the value of n is :
    Answer: C. 24 HTET 2023 Level-1 (PRT)
  13. If (x – a) is the HCF of x² + x – 12 and 2x² – ax – 9, then the value of 'a' is :
    Answer: A. 3 HTET 2023 Level-1 (PRT)
  14. Area of triangle of sides 24 cm, 25 cm and 7 cm is equal to the area of a rectangle of length 14 cm, then perimeter of the rectangle is :
    Answer: D. 40 cm HTET 2023 Level-1 (PRT)
  15. Which of the following is most appropriate for an axiom ?
    Answer: B. These are mathematical truths which cannot be proved or disproved. HTET 2023 Level-1 (PRT)
  16. The income of A and B are in the ratio of 3 : 2 and their expenditure in the ratio of 5 : 3. If each saves Rs. 2500, then the expenditure of B is :
    Answer: B. Rs. 7500 HTET 2023 Level-1 (PRT)
  17. Cost price of 20 articles is equal to selling price of x articles. If the profit is 25%, then the value of x is :
    Answer: B. 16 HTET 2023 Level-1 (PRT)
  18. If all the angles of a quadrilateral are less than 180°, then the quadrilateral is a :
    Answer: A. Convex quadrilateral HTET 2023 Level-1 (PRT)
  19. The HCF and LCM of two numbers a and b are respectively 6 and 210. If a + b = 72, then 1/a + 1/b =
    Answer: D. 2/35 HTET 2023 Level-1 (PRT)
  20. If 2ˣ = 5ʸ = (10)⁻ᶻ, then 1/x + 1/y + 1/z =
    Answer: B. 0 HTET 2023 Level-1 (PRT)
  21. The mean of the factors of 10 is :
    Answer: B. 4.5 HTET 2023 Level-1 (PRT)
  22. √(6 + √(6 + √(6 + .....∞))) is equal to :
    Answer: A. 3 HTET 2022 Level-1 (PRT)
  23. What will be the difference between compound and simple interest on a sum of Rs. 4,000 for 2 years at the rate of 5% per annum ?
    Answer: C. Rs. 10.00 HTET 2022 Level-1 (PRT)
  24. If the selling price of 12 articles is equal to the cost price of 15 articles, then the profit percentage is :
    Answer: B. 25% HTET 2022 Level-1 (PRT)
  25. If (30% of 80)/x = 24, then what would be the value of 'x' ?
    Answer: C. 1 HTET 2022 Level-1 (PRT)
  26. Simplify : 2 ÷ [2 + 2 ÷ { 2 + 2 ÷ (2 + 2 ÷ 3)}] is equal to :
    Answer: C. 11/15 HTET 2022 Level-1 (PRT)
  27. The population of a town increases at the rate of 5% annually. If the present population is 4410, what was it 2 years ago ?
    Answer: C. 4000 HTET 2022 Level-1 (PRT)
  28. In order to fence a square fixed 36 poles were used. If the distance between two consecutive poles is 6 meters, then the area of the square is :
    Answer: D. 2916 sq. m HTET 2022 Level-1 (PRT)
  29. If √(2n) = 64, then the value of n is :
    Answer: D. 12 HTET 2022 Level-1 (PRT)
  30. If M is a square number, then the next immediate square number is :
    Answer: B. M + 2√M + 1 HTET 2022 Level-1 (PRT)