All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 06

Software Engineering – Previous Year Questions

343 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Match List I (software design principles) with List II (Definition)List I List II (A) Cohesion (I) Degree to which one module relies on another module. (B) Coupling (II) Dividing a software system into distinct modules.…
    Answer: C. (A)-(III), (B)-(I), (C)-(IV), (D)-(II) Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  2. Given a project with an estimated effort of 1500 person-hours and a team of 5 people, how many days will it take to complete the project if each person works 8 hours a day?
    Answer: B. 37.5 Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  3. In software configuration management, what is the primary purpose of version control?
    Answer: A. To control the changes made to software Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  4. Match List I (Testing Type) with List II (Description)List I List II (A) Unit testing (I) Testing individual components of the software. (B) Integration testing (II) Testing the interaction between integrated components…
    Answer: B. (A)-(I), (B)-(II), (C)-(IV), (D)-(III) Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  5. Given a project that uses the COCOMO model with an estimated effort of 2000 person-months and a productivity rate of 5 person-months per KLOC, what is the estimated size of the project in KLOC?
    Answer: B. 400 Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  6. A test suite consists of:
    Answer: C. A set of test cases Paper 2 CS · December 2023
  7. A Level-0 DFD is also called a:
    Answer: C. Context Diagram Paper 2 CS · December 2023
  8. Selection of the Spiral Model based on the characteristics of requirements: (A) Are requirements easily understandable and defined? (B) Do we change requirements quite often? (C) Can we define requirements early in the…
    Answer: C. (B) and (D) Only Paper 2 CS · December 2023
  9. The steps for analysis and design of an object-oriented system: (a) Draw interaction diagrams (b) Draw state chart and object diagrams (c) Draw use case and activity diagrams (d) Draw component and deployment diagrams (…
    Answer: D. (c) → (a) → (e) → (b) → (d) Paper 2 CS · December 2023
  10. The prototyping model has the sequence: (a) Customer evaluation (b) Quick design (c) Requirements (d) Implement (build prototype) (e) Design (refine) Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. (c) → (b) → (d) → (a) → (e) Paper 2 CS · December 2023
  11. Statement (I): In the reuse-oriented model, old system parts are modified appropriately for the new requirements. Statement (II): In the reuse-oriented model, integration of the modified parts into the new system is not…
    Answer: C. Statement I is correct but Statement II is incorrect Paper 2 CS · December 2023
  12. Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R. Assertion A: Validity checks the real needs of system users. Reason R: Completeness checks system user-defined requir…
    Answer: B. Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A Paper 2 CS · June 2023
  13. Match List I with List IIList I List II A. PERT I. Used for non-repetitive jobs B. Optimistic time II. Used for repetitive jobs C. CPM III. The shortest possible time to complete the activity if all goes well D. Pessimi…
    Answer: D. A-I, B-III, C-II, D-IV Paper 2 CS · June 2023
  14. Which of the following is used to determine the cost performance index (CPI)?
    Answer: C. Budgeted cost of work performed ÷ actual cost of work performed Paper 2 CS · June 2023
  15. ______ is intended to show that a system both conforms to its specification and meets the expectations of the system customer.
    Answer: D. Software validation Paper 2 CS · June 2023
  16. Match List I with List IIList I List II A. Scenario testing I. To verify the I/O behaviour of a test object B. Regression testing II. User acceptance methodology C. Component testing III. No new bugs after changes in pr…
    Answer: C. A-IV, B-III, C-I, D-II Paper 2 CS · June 2023
  17. Consider the following statements about a software product-line system: Statement I: At the interaction level, components provide an operator display interface and an interface with the communication system used. Statem…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are correct Paper 2 CS · June 2023
  18. An observational technique that can be used to understand operational processes and help derive requirements for software to support those processes is known as
    Answer: C. Ethnography Paper 2 CS · June 2023
  19. Consider a popular sports news site. At a given moment, 20,000 concurrent users each submit a request (a transaction T) once every 2 minutes on average. Each transaction requires the web app to download a new article th…
    Answer: B. 4 megabits per second Paper 2 CS · June 2023
  20. Consider the following statements: A. Dynamic metrics are collected by measurements made of a program in execution. B. Static metrics are collected by measurements made of representations of the system. C. The assessmen…
    Answer: D. A, B, D only Paper 2 CS · June 2023
  21. The following table shows the time between failures for a software system. The reliability of the system for one hour of operation, assuming an exponential model, isError number 1 2 3 4 5 Time since last failure (hours)…
    Answer: C. e^(−5/29) Paper 2 CS · June 2023
  22. Statement I: Subsystem models show the logical grouping of objects into coherent subsystems. Statement II: State machine models show how objects change their states in response to events.
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are correct Paper 2 CS · June 2023
  23. Arrange the following generic process framework activities in the appropriate order: A. Planning B. Construction C. Modeling D. Communication E. Deployment Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. D, A, C, B, E Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  24. The ratio of errors found before software delivery to the total errors (before and after delivery) is called:
    Answer: C. Defect Removal Efficiency Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  25. Which of the following is NOT a goal of reverse engineering?
    Answer: D. Data flow Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  26. The cyclomatic complexity of the following flow graph is: nodes 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10 with edges 1→2, 1→10, 2→3, 2→4, 3→9, 4→5, 4→6, 5→7, 6→7, 7→9, 9→1.
    Answer: B. 4 Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  27. Match List I with List IIList I List II A. Verification I. White box Testing B. Validation II. Black box Testing C. Internal logic exercise III. Quality Control D. Software requirement exercise IV. Quality Assurance
    Answer: A. A-IV, B-III, C-I, D-II Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  28. Which of the following are white-box testing techniques? A. Path testing B. Loop testing C. Regression testing D. Non-functional testing Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: A. A and B Only Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  29. For software quality assurance, which of the following is correct? A. Execution of code B. No execution of code C. Preventive technique D. A corrective technique Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. B, C Only Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  30. Which of the following is NOT one of the principles of good coding?
    Answer: D. Write self-documenting code, not program documentation. Paper 2 CS · December 2022 Shift 1