All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 06

Software Engineering – Previous Year Questions

343 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. In which testing strategy are the requirements established during requirements analysis validated against the developed software?
    Answer: A. (A) Validation testing UGC NET June 2015
  2. COCOMO stands for ………………
    Answer: B. (B) Constructive cost model UGC NET December 2022
  3. Size and complexity are a part of
    Answer: D. (D) Product Metrics UGC NET June 2022
  4. Which of the following is an indirect measure of product?
    Answer: D. (D) All of these UGC NET June 2022
  5. Which metrics are derived by normalizing quality and/or productivity measures by considering the size of the software that has been produced?
    Answer: D. (D) Size-Oriented Metrics UGC NET June 2022
  6. A company has a choice of two languages L1 and L2 to develop a software for their client. Number of LOC required to develop an application in L2 is thrice the LOC in language L1. Also, software has to be maintained for…
    Answer: C. (C) 3000 UGC NET November 2020
  7. A software project was estimated at 864 Function Points. A six-person team will be assigned to the project consisting of one requirement gathering person, one designer, two programmers and two testers. The salary of the…
    Answer: B. (B) Rs. 43,20,000 UGC NET November 2020
  8. Assume that a software system P is to be developed with the following parameters: Estimated size of the software: 33,480 LOC Productivity: 620 LOC per person-month Number of developers available: 6 Salary of each develo…
    Answer: B. (B) (54, 9, 27) NTA UGC NET December 2018
  9. A software project was estimated at 352 Function Points (FP). A four person team will be assigned to this project consisting of a project manager who will be paid ₹80,000 per month, two programmers who will be paid ₹60,…
    Answer: D. (D) ₹27,50,000 UGC NET January 2017
  10. A software company needs to develop a project that is estimated as 1000 function points and is planning to use JAVA as the programming language whose approximate lines of code per function point is accepted as 50. Consi…
    Answer: B. (B) 12.2 months UGC NET January 2017
  11. The functional requirements of a proposed system have been estimated as 500 function points. Assume that JAVA is the programming language with the LOC/FP ratio of 50. Using the basic COCOMO effort equation E = a(KLOC)b…
    Answer: C. (C) 62.5 person months UGC NET August 2016
  12. If S1 is the total number of modules defined in the program architecture, and S3 is the number of modules whose correct function depends on prior processing, then the number of modules not dependent on prior processing…
    Answer: B. (B) 1 – (S3 / S1) UGC NET July 2016
  13. Which design metric is used to measure the compactness of the program in terms of lines of code?
    Answer: B. (B) Conciseness UGC NET June 2015
  14. The steps for analysis and design of object oriented system: (A) Draw interaction diagrams (B) Draw state chart and object diagram (C) Draw use case and activity diagram (D) Draw component and deployment diagram (E) Dra…
    Answer: D. (D) (C) → (A) → (E) → (B) → (D) UGC NET December 2023
  15. Given below are two statements: Assertion A: Cohesion is a qualitative indication of the degree to which a module can be written more compactly and is able to complete its function in a timely manner. Reason R: Cohesion…
    Answer: C. (C) A is correct but R is not correct UGC NET December 2022
  16. Modules X and Y operate on the same input and output, then the cohesion is
    Answer: D. (D) Communication cohesion UGC NET June 2022
  17. Arrange the following types of Cohesion from best to worst type. A. Logical Cohesion B. Sequential Cohesion C. Communication Cohesion D. Temporal Cohesion E. Procedural Cohesion Choose the correct answer from the option…
    Answer: D. (D) B → C → E → D → A UGC NET November 2020
  18. Which of the following UML diagrams has a static view?
    Answer: B. (B) Use-Case diagram UGC NET November 2020
  19. Which of the following statements is/are TRUE? P: In software engineering, defects that are discovered earlier are more expensive to fix. Q: A software design is said to be a good design, if the components are strongly…
    Answer: B. (B) Q only UGC NET June 2019
  20. Software coupling involves dependencies among pieces of software called modules. Which of the following are correct statements with respect to module coupling? P: Common Coupling occurs when two modules share the same g…
    Answer: B. (B) P and R only NTA UGC NET December 2018
  21. Match each UML diagram in List-I with the appropriate description in List-II: List-I (a) State Diagram (b) Use-Case Diagram (c) Class Diagram (d) Activity Diagram List-II (i) Describes how the external entities (people,…
    Answer: C. (C) (a)-(iv), (b)-(i), (c)-(ii), (d)-(iii) NTA UGC NET December 2018
  22. Coupling is a measure of the strength of the interconnections between software modules. Which of the following are correct statements with respect to module coupling? P: Common coupling occurs when one module controls t…
    Answer: C. (C) Q and R only NTA UGC NET June 2018
  23. A software design pattern often used to restrict access to an object is:
    Answer: D. (D) proxy NTA UGC NET June 2018
  24. Consider the following statements regarding software architecture: S1: Coupling is a measure of how well the things grouped together in a module belong together logically. S2: Cohesion is a measure of the degree of inte…
    Answer: B. (B) Only S3 UGC NET January 2017
  25. A software design pattern used to enhance the functionality of an object at run-time is:
    Answer: B. (B) Decorator UGC NET January 2017
  26. Module design is used to maximize cohesion and minimize coupling. Which of the following is the key to implement this rule?
    Answer: C. (C) Encapsulation UGC NET June 2015
  27. The design concept 'Refinement' is a:
    Answer: D. (D) All of the above UGC NET June 2015
  28. A software design is highly modular if:
    Answer: A. (A) Cohesion is functional and coupling is data type UGC NET June 2015
  29. Cohesion is an extension of:
    Answer: C. (C) Information hiding concept UGC NET June 2015
  30. Level – 0 DFD is also called as:
    Answer: C. (C) Context Diagram UGC NET December 2023