All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 06

Software Engineering – Previous Year Questions

343 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. The entire program is written in FORTRAN. The percentage decrease in the execution time, resulting from rewriting the 1% of code (that accounts for 50% of execution time) into assembly language, is
    Answer: C. 40 Paper 2 CS · 22 June 2026
  2. If 99% of the program is written in FORTRAN and the remaining 1% directly in assembly language, the percentage increase in the execution time, compared to writing the entire program in FORTRAN and then rewriting (conver…
    Answer: D. 0 Paper 2 CS · 22 June 2026
  3. If a project team needs 13 days to completely write the program in FORTRAN and rewriting (converting) the 1% code to assembly language, then the team consists of
    Answer: C. 8 Programmers Paper 2 CS · 22 June 2026
  4. How many days will it take for 2 programmers to write the entire code in FORTRAN and then rewrite the 1% code to assembly language?
    Answer: A. 52 Paper 2 CS · 22 June 2026
  5. If 99% of the program is written in FORTRAN and the remaining 1% in assembly, the percentage increase in the programming time compared to writing the entire program in FORTRAN and rewriting (converting) the 1% to assemb…
    Answer: B. 5 Paper 2 CS · 22 June 2026
  6. Match List I (Software Quality Characteristic) with List II (Description)List I List II A. Reliability I. Ability to transfer the software from one organization or hardware/software environment to another. B. Efficiency…
    Answer: B. A-II, B-III, C-IV, D-I Paper 2 CS · June 2025
  7. The process followed in order to find difficult, unknown and hidden information about a software system is called
    Answer: C. Reverse Engineering Paper 2 CS · June 2025
  8. Which of the following is NOT a software characteristic?
    Answer: D. Software is always correct Paper 2 CS · June 2025
  9. Which of the following cohesions are better than the Procedural Cohesion? A. Functional Cohesion B. Sequential Cohesion C. Temporal Cohesion D. Communicational Cohesion E. Logical Cohesion Choose the correct answer from…
    Answer: B. A, B and D Only Paper 2 CS · June 2025
  10. Which of the following belongs to McCall's quality factors? A. Maintainability B. Usability C. Integrity D. Functionality Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. A, B and C Only Paper 2 CS · June 2025
  11. Estimation of software development effort for organic software in basic COCOMO is
    Answer: A. E = 2.4 (KLOC)1.05 PM Paper 2 CS · June 2025
  12. Match List I with List IIList I List II A. Equivalence Partitioning I. Measures independent paths in code B. Boundary Value Analysis II. Divides input into valid/invalid sets C. Cyclomatic Complexity III. Focuses on lim…
    Answer: A. A-II, B-III, C-I, D-IV Paper 2 CS · June 2025
  13. Which of the following is NOT a requirement elicitation technique?
    Answer: D. Data Flow diagram Paper 2 CS · June 2025
  14. Arrange the following in increasing order of coupling, from lowest coupling to highest coupling. A. Common Coupling B. Stamp Coupling C. Control Coupling D. External Coupling E. Content Coupling Choose the correct answe…
    Answer: C. B, C, D, A, E Paper 2 CS · June 2025
  15. Arrange the following types of testing in the order they are usually performed in the software development life cycle. A. Integration testing B. Unit testing C. System Testing D. Acceptance Testing Choose the correct an…
    Answer: B. B, A, C, D Paper 2 CS · June 2025
  16. Find the correct sequence of the prototype software development model. A. Start B. Develop Prototype C. Deliver to customer D. Quick Design E. Quick Plan Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. A, E, D, B, C Paper 2 CS · December 2024
  17. In Software Engineering, Jackson's principles are based on A. Designation B. Definitions C. Refutable Assertions D. Formal Review E. Requirement Elicitation Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: A. A, B & C Only Paper 2 CS · December 2024
  18. Match List I (Software Risk) with List II (Uses)List I List II A. Predictable Risk I. Strategic Risk B. Business Risk II. Staffing and Organization C. Project Risk III. Implementation D. Past Risk IV. Past Project Exper…
    Answer: D. A-IV, B-I, C-II, D-III Paper 2 CS · December 2024
  19. Which one of the following is the correct estimation model based on the software equation?
    Answer: B. E = [LOC × B0.333 / P]3 × (1/t4) Paper 2 CS · December 2024
  20. Software testability is simply how easily a software program can be tested. Which one of the following characteristics does NOT lead to testable software?
    Answer: C. Repairability Paper 2 CS · December 2024
  21. Identify the correct statements from the following regarding the spiral model. A. The spiral model is an incremental process model. B. The spiral model is a risk-driven process model. C. The spiral model is an acyclic b…
    Answer: D. B & D Only Paper 2 CS · December 2024
  22. The collaborative document inspection technique is used for?
    Answer: A. Requirement Validation Process Paper 2 CS · December 2024
  23. Which one of the following is NOT a part of requirement management?
    Answer: D. Page Traceability Table Paper 2 CS · December 2024
  24. As per the Software Engineering Institute (SEI) Capability Maturity Model, the correct sequence is A. Initial B. Repeatable C. Managed D. Optimizing E. Defined Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. A, B, E, C, D Paper 2 CS · December 2024
  25. The characteristics of modern (modular) programming are: A. Each module should do only one thing. B. Communication between modules is allowed only by a calling module. C. Communication can take place directly between mo…
    Answer: B. A, B & D only Paper 2 CS · December 2024
  26. Arrange the following steps of the Feature Driven Development (FDD) process in the correct sequence: (A) Develop an overall model (B) Build by feature (C) Plan by feature (D) Design by feature (E) Build a feature list C…
    Answer: B. (A), (E), (C), (D), (B) Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  27. Which of the following are Agile process models? (A) Extreme Programming (XP) (B) Waterfall (C) Scrum (D) Spiral (E) Incremental Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: A. (A) and (C) Only Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  28. Arrange the following phases of the Agile process in the correct sequence: (A) Design (B) Release (C) Testing (D) Development (E) Planning Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. (E), (A), (D), (C), (B) Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  29. If a software project has 2000 lines of code (LOC) and the average productivity rate is 10 LOC per person-hour, how many person-hours are required to complete the project?
    Answer: C. 200 Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  30. Which of the following are typical activities in the software process lifecycle? (A) Requirement Analysis (B) System Design (C) Code Refactoring (D) Deployment (E) Substructure Choose the correct answer from the options…
    Answer: C. (A), (B), (D) Only Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam