All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 06

Software Engineering – Previous Year Questions

343 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Match List – I with List – II. List – I (Propositions) (A) P ∧ (P → Q) (B) ¬(P ∨ Q) → (P ∧ Q) (C) P → Q (D) P ∨ (Q ∧ R) List – II (Disjunctive Normal Form) (I) P ∨ Q (II) (P ∧ ¬P) ∨ (P ∧ Q) (III) (¬P) ∨ Q (IV) (P ∧ P) ∨…
    Answer: B. (B) (A)-(II), (B)-(I), (C)-(III), (D)-(IV) UGC NET December 2023
  2. Overfitting is expected when we observe that?
    Answer: B. (B) With training iterations error on training set decreases but test set incre… UGC NET December 2022
  3. Mr X designed open source software which must comply with some criteria. Choose the false statement in respect of above. (A) No restriction on redistribution of the software as part or whole (B) The integrity of the aut…
    Answer: C. (C) (C) only UGC NET December 2022
  4. Match List (I) with List (II): List I A. Product Complexity B. Structured System Analysis C. Coupling & cohesion D. Symbolic Execution List II I. System Requirements Design II. Software design III. Validation techniques…
    Answer: C. (C) A-(IV), B-(I), C-(II), D-(III) UGC NET December 2022
  5. Suppose a cloud contains software stack such as Operating System, Application software, etc. This model is referred as _____ model.
    Answer: A. (A) SaaS NTA UGC NET December 2018
  6. Which one of the following is not typically provided by Source Code Management Software?
    Answer: C. (C) Syntax highlighting NTA UGC NET June 2018
  7. Which of the following super computers is the fastest?
    Answer: A. (A) Sun-way TaihuLight UGC NET November 2017
  8. Which of the following statements about ERP system is true?
    Answer: B. (B) ERP software packages are themselves combinations of separate applications… UGC NET November 2017
  9. Which of the following is not a Clustering method?
    Answer: C. (C) K-nearest neighbour method UGC NET November 2017
  10. Which of the given wireless technologies used in IoT, consumes the least amount of power?
    Answer: A. (A) Zigbee UGC NET November 2017
  11. The distributed system is a collection of (P) and communication is achieved in a distributed system by (Q), where (P) and (Q) are:
    Answer: C. (C) Tightly coupled software on loosely coupled hardware and message passing, r… UGC NET December 2015
  12. Which of the following statements is incorrect for Parallel Virtual Machine (PVM)?
    Answer: D. (D) In the PVM model, the message order is not preserved UGC NET June 2015
  13. Which of the following is used to determine the cost performance index?
    Answer: C. (C) Budgeted cost of work performed ÷ Actual cost of work performed UGC NET June 2023
  14. Software project manager is responsible for the following task: (A) Project planning (B) Project status tracking (C) Resources management (D) Risk management (E) Project delivery within time & budget
    Answer: A. (A) All the statements are correct UGC NET December 2022
  15. Fill in the blanks: "An ________ chart is a project schedule representation that presents the project plan as a directed graph. The critical path is the ________ sequence of ________ tasks and it defines the project ___…
    Answer: B. (B) Activity, Longest, Dependent, Duration UGC NET December 2019
  16. Which of the following are the primary objectives of risk monitoring in software project tracking? P: To assess whether predicted risks do, in fact, occur. Q: To ensure that risk aversion steps defined for the risk are…
    Answer: D. (D) All of P, Q and R UGC NET June 2019
  17. Which one of the following is a highly associated activity of project planning? (1) Keep track of the project progress. (2) Compare actual and planned progress and costs. (3) Identify the activities, milestones and deli…
    Answer: C. (C) Identify the activities, milestones and deliverables produced by a project UGC NET June 2015
  18. Consider the following statements: (A) Dynamic metrics are collected by measurements made of a program in execution (B) Static metrics are collected by measurements made of representations of the system (C) The assessme…
    Answer: D. (D) A, B and D only UGC NET June 2023
  19. Modifying the software to match change in the ever changing environment is called as
    Answer: A. (A) Adaptive maintenance UGC NET December 2022
  20. Modifying the software by restructuring is called
    Answer: C. (C) Perfective maintenance UGC NET November 2020
  21. Software reliability is described with respect to (A) Execution Time (B) Calendar Time (C) Clock Time Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. (C) (A), (B) and (C) UGC NET November 2020
  22. Statement I: "Quality control involves the series of inspections, reviews and tests used throughout the software process, to ensure each work product meets the requirements placed upon it." Statement II: "Quality assura…
    Answer: A. (A) Both Statement I and Statement II are true UGC NET November 2020
  23. According to the ISO-9126 Standard Quality Model, match List-I with List-II: List-I (Attributes) (a) Functionality (b) Reliability (c) Efficiency (d) Maintainability List-II (Definitions) (i) Relationship between level…
    Answer: C. (C) (a)-(ii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(iii) UGC NET December 2019
  24. Software Reuse is ________.
    Answer: B. (B) The process of using existing software artifacts and knowledge to build new… UGC NET June 2019
  25. Software products need adaptive maintenance for which of the following reasons?
    Answer: B. (B) When the customers need the product to run on new platforms. UGC NET June 2019
  26. Which of the following statements is/are true? P: Software Reengineering is preferable for software products having high failure rates, having poor design and/or having poor code structure. Q: Software Reverse Engineeri…
    Answer: D. (D) Both P and Q NTA UGC NET December 2018
  27. A legacy software system has 940 modules. The latest release requires that 90 of these modules be changed. In addition, 40 new modules were added and 12 old modules were removed. Compute the software maturity index for…
    Answer: C. (C) 0.849 NTA UGC NET December 2018
  28. Software products need perfective maintenance for which of the following reasons?
    Answer: C. (C) To support the new features that users want it to support. NTA UGC NET December 2018
  29. A software has been observed to crash 20 times during the year 2017 and each time it took 2 minutes to restart. What is the approximate availability of the software?
    Answer: D. (D) 99.9924% NTA UGC NET June 2018
  30. Which of the following are the reasons for software re-engineering? P: Allow legacy software to quickly adapt to the changing requirements. Q: Upgrade to newer technologies/platforms/paradigm (for example, object-orient…
    Answer: D. (D) P, Q and R only NTA UGC NET June 2018