All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 06

Software Engineering – Previous Year Questions

343 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Which of the following are typical activities in the software process lifecycle? (A) Requirement Analysis (B) System Design (C) Code Refactoring (D) Deployment (E) Substructure
    Answer: C. (A), (B), (D) Only Paper 2 CS · June 2024 (Re-Exam)
  2. Match List - I with List - II.
    Answer: C. (A)-(III), (B)-(I), (C)-(IV), (D)-(II) Paper 2 CS · June 2024 (Re-Exam)
  3. Match List - I with List - II.
    Answer: B. (A)-(I), (B)-(II), (C)-(IV), (D)-(III) Paper 2 CS · June 2024 (Re-Exam)
  4. Arrange the following so that they can be placed in perfect/appropriate order. A. Planning C. Modeling B. Construction E. Deployment D. Communication
    Answer: B. D, A, C, B, E Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  5. The ratio of errors found before s/w delivery and to the total errors (before and after) is called :
    Answer: C. Defect Removal efficiency Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  6. Which of the following is not the goal of reverse Engineering?
    Answer: D. Data flow Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  7. The cyclomatic complexity of the following flow graph is :
    Answer: B. 4 Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  8. Match List-I with List-II : Chowe the correct answer from the options given below :
    Answer: A. A-IV, B-III, C-I, D-II Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  9. Given below are two statements : Statement (I) : In Reuse Oriented Model, Modification of the old system parts appropriate to the new requirements. Statement (II) : In Reuse Oriented Model, Integration of the modified p…
    Answer: C. Statement I is correct but Statement II is incorrect Paper 2 CS · December 2023
  10. Given below are two statements: one is labeled as Assertion A and the other is labeled as Reason R. Assertion A: Validity checks the real need of system users Reason R: Completeness checks system user- defined requireme…
    Answer: B. Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A Paper 2 CS · June 2023
  11. Match List I with List II. List I: A. PERT, B. Optimistic time, C. CPM, D. Pessimistic time. List II: I. Used for non-repetitive jobs, II. Used for repetitive jobs, III. The shortest possible time to complete the activi…
    Answer: D. A-I B-III C-II D-IV Paper 2 CS · June 2023
  12. Match List I with List II. List I: A. Scenario testing, B. Regression testing, C. Component testing, D. Beta testing. List II: I. To verify the I/O behaviour of a text object, II. User acceptance methodology, III. No ne…
    Answer: C. A-IV B-III C-I D-II Paper 2 CS · June 2023
  13. The time between failures for a software system is: failure 1 – 6 hours, failure 2 – 4 hours, failure 3 – 8 hours, failure 4 – 5 hours, failure 5 – 6 hours. The reliability of the system for one hour of operation, assum…
    Answer: C. e^(−5/29) Paper 2 CS · June 2023
  14. Given below are two statements: Statement I: subsystem models show logical grouping of objects into coherent subsystem Statement II: State machine models show how objects change their states in response to events. In th…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are correct Paper 2 CS · June 2023
  15. Which of the following is not one of the principles of good coding?
    Answer: D. Write self-documenting code not program documentation. Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  16. If P is the risk probability, L is the loss, then Risk exposure (RE) is computed as ______
    Answer: C. R E=P * L RE = 2 + (P ∗L) Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  17. The cyclomatic complexity metric provides the designer with information regarding the number of -____
    Answer: C. Independent logic paths in the program Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  18. Given below are two statements: Statement I: Software testing must be recognized as a significant effort, and its planning must begin at the earliest possible time. Statement II: The cost of software testing is an impor…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true. Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  19. Match List I with List II
    Answer: B. A-III, B-I, C-IV, D-II Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  20. The primary objectives of the SWE-IPT are to: A. Solicit stakeholder needs and expectations. B. Specify the software requirements for the product and post-development processes. C. Generate the integrated technical plan…
    Answer: A. All the statements are correct. Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  21. COCOMO stands for-
    Answer: B. Constructive cost model Q Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  22. Modifying the software to match changes in the ever-changing environment is called as
    Answer: A. Adaptive maintenance Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  23. For a function of two variables, boundary value analysis yields,
    Answer: B. 4 n+1 test cases Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  24. How do you create agile processes to manage unpredictability? 1.Requirements gathering must be conducted very carefully. 2.Risk analysis must be conducted before planning takes place. 3.Software increments must be deliv…
    Answer: C. 3 only Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  25. Software project manager is responsible for the following tasks: A. Project Planning B. Project status tracking C. Resource management D. Risk management E. Project delivery within time & budget.
    Answer: A. All the statements are correct. Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  26. Mr. X designed open source software which must comply with some criteria. Choose the false statement in respect of the above. 1. No restriction on redistribution of the software as part or whole. 2. The integrity of the…
    Answer: D. All statements are true. Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  27. Match List I with List II
    Answer: C. a-IV, b-I, c-II, d-III Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  28. Given below are two statements: one is labeled as Assertion A and the other is labeled as Reason R. Assertion A: Cohesion is a qualitative indication of the degree to which a module can be written more compactly and is…
    Answer: C. A is correct but R is not correct. Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  29. Which metrics are derived by normalizing quality and/or productivity measures by the size of the software produced?
    Answer: D. Size-oriented metrics Paper 2 CS · September 2022
  30. The model in which the requirements are implemented by category is
    Answer: A. Evolutionary development model Paper 2 CS · September 2022