All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 06

Software Engineering – Previous Year Questions

343 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. The M components in MVC are responsible for
    Answer: C. business logic and domain objects Paper 2 CS · June 2019
  2. Software reuse is
    Answer: B. the process of using existing software artifacts and knowledge to build new sof… Paper 2 CS · June 2019
  3. Which of the following terms best describes Git?
    Answer: C. Distributed Version Control System Paper 2 CS · June 2019
  4. A Web application and its support environment has not been fully fortified against attack. Web engineers estimate that the likelihood of repelling an attack is only 30 percent. The application does not contain sensitive…
    Answer: D. 0.825 Paper 2 CS · June 2019
  5. Match List I (process models) with List II (systems). List I: (a) Waterfall model, (b) Incremental development, (c) Prototyping, (d) RAD. List II: (i) e-business software that starts with basic functionality and then mo…
    Answer: D. (a)-(iv); (b)-(i); (c)-(iii); (d)-(ii) Paper 2 CS · June 2019
  6. Which of the following are the primary objectives of risk monitoring in software project tracking? P : To assess whether predicted risks do, in fact, occur Q : To ensure that risk aversion steps defined for the risk are…
    Answer: D. All of P,Q,R Paper 2 CS · June 2019
  7. Software validation mainly checks for inconsistencies between
    Answer: C. detailed specifications and user requirements Paper 2 CS · June 2019
  8. Which of the following statements is/are false? P: The clean-room strategy for software engineering is based on the incremental software process model. Q: The clean-room strategy to software engineering is one of the wa…
    Answer: D. Neither P nor Q Paper 2 CS · December 2018
  9. Consider the following method: int f(int m, int n, boolean x, boolean y) { int res = 0; if (m < 0) { res = n − m; } else if (x || y) { res = −1; if (n == m) { res = 1; } } else { res = n; } return res; } /* end of f */…
    Answer: A. (3,4) Paper 2 CS · December 2018
  10. For a software system P: estimated size 33,480 LOC; average productivity 620 LOC per person-month; 6 developers; average salary ₹50,000 per month. If E, D and C are the estimated effort (person-months), development time…
    Answer: B. (54, 9, 27) Paper 2 CS · July 2018
  11. Match the following in Software Engineering :
    Answer: C. (a) (b) (c) (d) (iv) (i) (ii) (iii) Paper 2 CS · July 2018
  12. A software system crashed 20 times in the year 2017 and for each crash, it took 2 minutes to restart. Approximately, what was the software availability in that year ?
    Answer: D. 99.9924% Paper 2 CS · July 2018
  13. Match the 5 CMM Maturity levels/CMMI staged representations in List- I with their characterizations in List-II
    Answer: D. (a) (b) (c) (d) (e) (iv) (v) (ii) (iii) (i) Paper 2 CS · July 2018