All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 06

Software Engineering – Previous Year Questions

343 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Given two statements: Assertion A: Validity checks real need of system users Reason R: Completeness checks system user defined requirements In the light of the above statements, choose the correct answer:
    Answer: B. (B) Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A UGC NET June 2023
  2. Which of the following is not a Non-functional requirement?
    Answer: D. (D) User interaction UGC NET December 2022
  3. If every requirement can be checked by a cost-effective process, then SRS is called
    Answer: A. (A) Verifiable UGC NET June 2022
  4. The process to gather the software requirement from client, analyze and document is known as
    Answer: D. (D) Requirement Engineering Process UGC NET June 2022
  5. A good software requirement specification does NOT have the characteristic
    Answer: D. (D) Reliability UGC NET June 2022
  6. The Software Requirement Specification (SRS) is said to be ________ if and only if no subset of individual requirements described in it conflict with each other.
    Answer: B. (B) Consistent UGC NET December 2018
  7. Let n1 be the number of requirements for which all reviewers have identical interpretations and n2 be the total number of requirements. Which of the following is used to determine the specificity of the requirements?
    Answer: A. (A) n1 / n2 UGC NET August 2016
  8. Which one of the following statements, related to the requirements phase in Software Engineering, is incorrect?
    Answer: C. (C) "Modelling-oriented approach" is one of the methods for specifying function… UGC NET December 2015
  9. Requirements prioritisation and negotiation belongs to:
    Answer: B. (B) Requirements elicitation UGC NET June 2015
  10. The prototyping model has the sequence: (A) Customer Evaluation (B) Quick design (C) Requirements (D) Implement (E) Design
    Answer: C. (C) (C) → (B) → (D) → (A) → (E) UGC NET December 2023
  11. The selection of Spiral Model based on characteristics of requirements: (A) Are requirements easily understandable and defined? (B) Do we change requirements quite often? (C) Can we define requirements early in the cycl…
    Answer: C. (C) (B) and (D) Only UGC NET December 2023
  12. Statement (I): In Reuse Oriented Model, Modification of the old system parts appropriate to the new requirements. Statement (II): In Reuse Oriented Model, Integration of the modified parts are not possible into the new…
    Answer: C. (C) Statement I is correct but Statement II is incorrect UGC NET December 2023
  13. How do you create agile processes to manage unpredictability? (A) Requirements gathering must be conducted very carefully (B) Risk analysis must be conducted before planning takes place (C) Software increments must be d…
    Answer: C. (C) (C) only UGC NET December 2022
  14. RAD software process model stands for
    Answer: A. (A) Rapid Application Development UGC NET June 2022
  15. The model in which the requirements are implemented by its category is
    Answer: A. (A) Evolutionary Development Model UGC NET June 2022
  16. Match List-I with List-II: List-I (Software process model) (a) Waterfall model (b) Incremental development (c) Prototyping (d) RAD List-II (Software system) (i) An e-business that starts with only the basic functionalit…
    Answer: D. (D) (a)-(iv), (b)-(i), (c)-(iii), (d)-(ii) UGC NET June 2019
  17. Which of the following statements is/are false? P: The clean-room strategy to software engineering is based on the incremental software process model. Q: The clean-room strategy to software engineering is one of the way…
    Answer: A. (A) Neither P nor Q UGC NET December 2018
  18. Which of the following is not one of the principles of agile software development method?
    Answer: A. (A) Following the plan NTA UGC NET December 2018
  19. Which of the following is not a key issue stressed by an agile philosophy of software engineering?
    Answer: D. (D) Having a separate testing phase after a build phase UGC NET November 2017
  20. Software Engineering is an engineering discipline that is concerned with:
    Answer: C. (C) all aspects of software production UGC NET January 2017
  21. The major shortcoming of the waterfall model is
    Answer: A. (A) the difficulty in accommodating changes after the requirement analysis UGC NET August 2016
  22. The quick design of a software that is visible to end users leads to ______.
    Answer: B. (B) Prototype model UGC NET August 2016
  23. The ______ model is preferred for software development when the requirements are not clear.
    Answer: C. (C) Evolutionary Model UGC NET July 2016
  24. Which of the following is not included in the waterfall model?
    Answer: B. (B) Risk analysis UGC NET July 2016
  25. Which of the following is not a software process model?
    Answer: D. (D) Glass-boxing UGC NET December 2015
  26. Which process model is also called the classic life cycle model?
    Answer: A. (A) Waterfall model UGC NET June 2015
  27. Which of the following is not a 'concern' during management of a software project?
    Answer: A. Project/Product information Paper 2 CS · 22 June 2026
  28. Which document outlines the functional and non-functional requirements of a software system?
    Answer: A. SRS Document Paper 2 CS · 22 June 2026
  29. Match the LIST-I with LIST-II. LIST-I (Process model) LIST-II (Characteristics) A. Classical Waterfall Model I. Risk Analysis B. Prototype Model II. Large Problem with Incremental delivery C. Evolutionary Model III. Cle…
    Answer: B. A-III, B-IV, C-I, D-II Paper 2 CS · 22 June 2026
  30. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Life Cycle Model) LIST-II (Description) A. Waterfall Model I. Interactive collaboration, customer feedback, rapid releases B. Agile Methodology II. Automatic testing, frequent integr…
    Answer: D. A-III, B-I, C-IV, D-II Paper 2 CS · 22 June 2026