All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 06

Software Engineering – Previous Year Questions

343 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. If P is the risk probability and L is the loss, then risk exposure (RE) is computed as ______
    Answer: C. RE = P × L Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  2. Which of the following is a technique used for component wrapping?
    Answer: B. Clear-box wrapping Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  3. The cyclomatic complexity metric provides the designer with information regarding the number of ______
    Answer: C. Independent logic paths in the program Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  4. Statement I: Software testing must be recognised as a significant effort, and its planning must begin at the earliest possible time. Statement II: The cost of software testing is an important contribution in determining…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true. Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  5. Which of the following need not be assessed during unit testing? A. Algorithmic performance B. Number of lines of code C. Error handling D. Execution paths Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. A, B, D only Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  6. Match List I with List IIList I List II A. Condition coverage I. Black box testing B. Equivalence class partitioning II. System testing C. Volume testing III. White box testing D. Alpha testing IV. Performance testing
    Answer: B. A-III, B-I, C-IV, D-II Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  7. The incremental model of software development is ____
    Answer: B. A good approach when a working core product is required quickly. Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  8. The primary objectives of the SWE-IPT (software engineering integrated product team) are to: A. Solicit stakeholder needs and expectations. B. Specify the software requirements for the product and post-development proce…
    Answer: A. All the statements are correct. Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  9. Which of the following is not a non-functional requirement?
    Answer: D. User interaction Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  10. COCOMO stands for
    Answer: B. Constructive cost model Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  11. Modifying the software to match changes in the ever-changing environment is called
    Answer: A. Adaptive maintenance Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  12. For a function of n variables, boundary value analysis yields
    Answer: B. 4n + 1 test cases Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  13. How do you create agile processes to manage unpredictability? 1. Requirements gathering must be conducted very carefully. 2. Risk analysis must be conducted before planning takes place. 3. Software increments must be de…
    Answer: C. 3 only Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  14. A software project manager is responsible for the following tasks: A. Project planning B. Project status tracking C. Resource management D. Risk management E. Project delivery within time and budget Choose the correct a…
    Answer: A. All the statements are correct. Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  15. Mr. X designed open source software which must comply with some criteria. Choose the false statement in this respect. 1. No restriction on redistribution of the software as part or whole. 2. The integrity of the author'…
    Answer: D. All statements are true. Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  16. Match List I with List II. Choose the correct answer from the options given below:List I List II a. Product complexity I. System requirements design b. Structured system analysis II. Software design c. Coupling and cohe…
    Answer: C. a-IV, b-I, c-II, d-III Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  17. Given below are two statements: Assertion A and Reason R. Assertion A: Cohesion is a qualitative indication of the degree to which a module can be written more compactly and is able to complete its function in a timely…
    Answer: C. A is correct but R is not correct. Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  18. The RAD software process model stands for
    Answer: A. Rapid Application Development Paper 2 CS · September 2022
  19. If every requirement can be checked by a cost-effective process, then the SRS is called
    Answer: A. Verifiable Paper 2 CS · September 2022
  20. A fault-based testing technique is
    Answer: D. Mutation testing Paper 2 CS · September 2022
  21. Alpha and beta testing are forms of
    Answer: C. Acceptance testing Paper 2 CS · September 2022
  22. The process of gathering software requirements from the client, analysing and documenting them is known as
    Answer: D. Requirement engineering process Paper 2 CS · September 2022
  23. Size and complexity are part of
    Answer: D. Product metrics Paper 2 CS · September 2022
  24. Which metrics are derived by normalising quality and/or productivity measures by the size of the software that has been produced?
    Answer: D. Size-oriented metrics Paper 2 CS · September 2022
  25. The model in which the requirements are implemented category by category is the
    Answer: A. Evolutionary development model Paper 2 CS · September 2022
  26. Which of the following is an indirect measure of a product?
    Answer: D. All of these Paper 2 CS · September 2022
  27. If modules X and Y operate on the same input and output data, the cohesion is
    Answer: D. Communicational cohesion Paper 2 CS · September 2022
  28. Consider the following related to the Fourth Generation Technique (4GT): (A) It controls efforts. (B) It controls resources. (C) It controls the cost of development. Choose the correct answer from the options given belo…
    Answer: D. All of (A), (B) and (C) Paper 2 CS · September 2022
  29. Match List I with List II. Choose the correct answer from the options given below:List I List II A. Localization I. Encapsulation B. Packaging or binding of a collection of items II. Abstraction C. Mechanism that enable…
    Answer: C. A-III, B-I, C-II, D-IV Paper 2 CS · September 2022
  30. A good software requirement specification does NOT have the characteristic
    Answer: D. Reliability Paper 2 CS · September 2022