All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 06

Software Engineering – Previous Year Questions

343 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Consider the following statements: (A) Dynamic metrics are collected by measurements made of a program in execution (B) Static metrics are collected by measurements made of representations of the system (C) The assessme…
    Answer: D. A, B and D only
  2. Modifying the software to match change in the ever changing environment is called as
    Answer: A. Adaptive maintenance
  3. Modifying the software by restructuring is called
    Answer: C. Perfective maintenance
  4. Software reliability is described with respect to (A) Execution Time (B) Calendar Time (C) Clock Time Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. (A), (B) and (C)
  5. Statement I: "Quality control involves the series of inspections, reviews and tests used throughout the software process, to ensure each work product meets the requirements placed upon it." Statement II: "Quality assura…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 2 CS · November 2020
  6. According to the ISO-9126 Standard Quality Model, match List-I with List-II: List-I (Attributes) (a) Functionality (b) Reliability (c) Efficiency (d) Maintainability List-II (Definitions) (i) Relationship between level…
    Answer: C. (a)-(ii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(iii)
  7. Software Reuse is ________.
    Answer: B. The process of using existing software artifacts and knowledge to build new sof…
  8. Software products need adaptive maintenance for which of the following reasons?
    Answer: B. When the customers need the product to run on new platforms. Paper 2 CS · June 2019
  9. Which of the following statements is/are true? P: Software Reengineering is preferable for software products having high failure rates, having poor design and/or having poor code structure. Q: Software Reverse Engineeri…
    Answer: D. Both P and Q Paper 2 CS · December 2018
  10. A legacy software system has 940 modules. The latest release requires that 90 of these modules be changed. In addition, 40 new modules were added and 12 old modules were removed. Compute the software maturity index for…
    Answer: C. 0.849 Paper 2 CS · December 2018
  11. Software products need perfective maintenance for which of the following reasons?
    Answer: C. To support the new features that users want it to support. Paper 2 CS · December 2018
  12. A software has been observed to crash 20 times during the year 2017 and each time it took 2 minutes to restart. What is the approximate availability of the software?
    Answer: D. 99.9924%
  13. Which of the following are the reasons for software re-engineering? P: Allow legacy software to quickly adapt to the changing requirements. Q: Upgrade to newer technologies/platforms/paradigm (for example, object-orient…
    Answer: D. P, Q and R only Paper 2 CS · July 2018
  14. Which of the following is not a key strategy followed by the clean room approach to software development?
    Answer: B. Dynamic verification Paper 2 CS · July 2018
  15. Consider the following statements: P: Refactoring is the process of changing a software system in such a way that it does not alter the external behaviour of the code yet improves the internal architecture. Q: An exampl…
    Answer: A. P only Paper 2 CS · July 2018
  16. Statistical software quality assurance in software engineering involves ______.
    Answer: C. tracing each defect to its underlying cause, isolating the vital few causes, an…
  17. A signal processor software is expected to operate for 91.25 days after repair, and the mean software repair time is expected to be 5 minutes. Then, the availability of the software is:
    Answer: D. 99.9962%
  18. Which of the following is not one of three software product aspects addressed by McCall's software quality factors?
    Answer: D. Production costs and scheduling
  19. A server has 30 days mean time between failure (MTBF) and 12 hours mean time to repair (MTTR). The availability of the server is approximately:
    Answer: C. 98.3%
  20. Software safety is quality assurance activity that focuses on hazards that
    Answer: B. may cause an entire system to fail
  21. Which of the following set of statements represents the five stages defined by the Capability Maturity Model (CMM) in increasing order of maturity?
    Answer: B. Initial, Repeatable, Defined, Managed, Optimized
  22. The extent to which a software performs its intended functions without failures, is termed as ______.
    Answer: C. Reliability
  23. The extent to which a software tolerates the unexpected problems, is termed as:
    Answer: D. Robustness
  24. Which one of the following statements is incorrect?
    Answer: D. In white-box testing, test cases are decided from specifications or requirements
  25. Adaptive maintenance is a maintenance which ______.
    Answer: B. is carried out to port the existing software to a new environment
  26. The following table shows the time between failures (in hours) observed for a piece of software: Error number 1 2 3 4 5 Time since last failure (hours) 6 4 8 5 6 Assuming an exponential reliability model, what is the re…
    Answer: C. e^(-5/29)
  27. Consider the following statements about a software product line system: Statement I: At the interaction level, components provide an operator display interface and an interface with the communication system used. Statem…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are correct Paper 2 CS · June 2023
  28. Match List I with List II: List I: (A) IPC (B) Demand Paging (C) Banker's Algorithm (D) PCB List II: (I) Resource Allocation (II) Computational speedup (III) Task Control Block (IV) Virtual Memory Choose the correct mat…
    Answer: B. A-(II), B-(IV), C-(I), D-(III)
  29. Select the correct order of events after power is applied to a system: (A) Bootstrap loader is loaded from the disk. (B) Kernel is loaded into memory. (C) Firmware ROM loads the boot block.
    Answer: B. C, A, B
  30. Match List I with List II: List I: (A) Stack algorithm (B) Elevator algorithm (C) Priority scheduling algorithm (D) Havender's algorithm List II: (I) Deadlock (II) Disk scheduling (III) Page replacement (IV) CPU schedul…
    Answer: A. A-(III), B-(II), C-(IV), D-(I)