All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 06

Software Engineering – Previous Year Questions

343 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Which of the following is not a key strategy followed by the clean room approach to software development?
    Answer: B. (B) Dynamic verification NTA UGC NET June 2018
  2. Consider the following statements: P: Refactoring is the process of changing a software system in such a way that it does not alter the external behaviour of the code yet improves the internal architecture. Q: An exampl…
    Answer: A. (A) P only NTA UGC NET June 2018
  3. Statistical software quality assurance in software engineering involves ______.
    Answer: C. (C) tracing each defect to its underlying cause, isolating the vital few causes… NTA UGC NET November 2017
  4. A signal processor software is expected to operate for 91.25 days after repair, and the mean software repair time is expected to be 5 minutes. Then, the availability of the software is:
    Answer: D. (D) 99.9962% NTA UGC NET November 2017
  5. Which of the following is not one of three software product aspects addressed by McCall's software quality factors?
    Answer: D. (D) Production costs and scheduling UGC NET January 2017
  6. A server has 30 days mean time between failure (MTBF) and 12 hours mean time to repair (MTTR). The availability of the server is approximately:
    Answer: C. (C) 98.3% UGC NET August 2016
  7. Software safety is quality assurance activity that focuses on hazards that
    Answer: B. (B) may cause an entire system to fail UGC NET August 2016
  8. Which of the following set of statements represents the five stages defined by the Capability Maturity Model (CMM) in increasing order of maturity?
    Answer: B. (B) Initial, Repeatable, Defined, Managed, Optimized UGC NET August 2016
  9. The extent to which a software performs its intended functions without failures, is termed as ______.
    Answer: C. (C) Reliability UGC NET July 2016
  10. The extent to which a software tolerates the unexpected problems, is termed as:
    Answer: D. (D) Robustness UGC NET July 2016
  11. Which one of the following statements is incorrect?
    Answer: D. (D) In white-box testing, test cases are decided from specifications or require… UGC NET December 2015
  12. Adaptive maintenance is a maintenance which ______.
    Answer: B. (B) is carried out to port the existing software to a new environment UGC NET June 2015
  13. Test suite is consist of:
    Answer: C. (C) Set of test cases UGC NET December 2023
  14. Match List I with List II. List I (A) Scenario testing (B) Regression testing (C) Component testing (D) Beta testing List II (I) To verify the I/O behavior of test object (II) User acceptance methodology (III) No new bu…
    Answer: C. (C) (A)-(IV), (B)-(III), (C)-(I), (D)-(II) UGC NET June 2023
  15. ________ is intended to show that a system both conforms to its specifications and meets the expectations of the system customer.
    Answer: D. (D) Software validation UGC NET June 2023
  16. For a function of two variable, boundary value analysis yields.
    Answer: B. (B) 4n + 1 test cases UGC NET December 2022
  17. Alpha and Beta testing are forms of
    Answer: C. (C) Acceptance Testing UGC NET June 2022
  18. Fault-based testing technique is
    Answer: D. (D) Mutation testing UGC NET June 2022
  19. Which of the following is/are behavioral testing technique(s)? (A) Equivalence Partitioning (B) Graph-Based Testing Method (C) Boundary Value Analysis (D) Data flow Testing (E) Loop Testing Choose the correct answer fro…
    Answer: B. (B) (A), (B) and (C) only UGC NET November 2020
  20. Software validation mainly checks for inconsistencies between:
    Answer: C. (C) Detailed specifications and user requirements UGC NET June 2019
  21. In the context of software testing, which of the following statements is/are NOT correct? P: A minimal test set that achieves 100% path coverage will also achieve 100% statement coverage. Q: A minimal test set that achi…
    Answer: A. (A) R only UGC NET June 2019
  22. Consider the following statements: S1: White-box tests are based on specifications; better at telling whether program meets specification, better at finding errors of omission. S2: Black-box tests are based on code; bet…
    Answer: A. (A) Only S1 and S2 are FALSE. NTA UGC NET November 2017
  23. Consider the method mcq(): int mcq(boolean a, boolean b, boolean c, boolean d) { int ans = 1; if (a) { ans = 2; } else if (b) { ans = 3; } else if (c) { if (d) { ans = 4; } } return ans; } Let M1 = number of tests to ex…
    Answer: A. (A) (16, 3, 5) NTA UGC NET November 2017
  24. What is the normal order of activities in which traditional software testing is organised? 1. Integration Testing 2. System Testing 3. Unit Testing 4. Validation Testing
    Answer: B. (B) 3, 1, 4, 2 UGC NET November 2017
  25. Which of the following testing techniques ensures that the software product runs correctly after the changes during maintenance?
    Answer: D. (D) Regression Testing UGC NET November 2017
  26. Which of the following statement(s) is/are TRUE with regard to software testing? I. Regression testing technique ensures that the software product runs correctly after the changes during maintenance. II. Equivalence par…
    Answer: A. (A) only I UGC NET January 2017
  27. For a program of k variables, boundary value analysis yields ______ test cases.
    Answer: C. (C) 4k + 1 UGC NET August 2016
  28. The cyclomatic complexity of a flow graph V(G), in terms of predicate nodes, is: [where P is the number of predicate nodes in the flow graph V(G)]
    Answer: A. (A) P + 1 UGC NET July 2016
  29. In software testing, how are error, fault and failure related to each other?
    Answer: D. (D) Fault leads to error and error leads to failure UGC NET December 2015
  30. Verification: (A) refers to the set of activities that ensure that software correctly implements a specific function (B) gives answer to the question – Are we building the product right? (C) requires execution of softwa…
    Answer: D. (D) Both (A) and (B) UGC NET June 2015