All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 06

Software Engineering – Previous Year Questions

343 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Modules X and Y operate on the same input and output data. The cohesion is
    Answer: D. Communicational cohesion Paper 2 CS · September 2022
  2. Consider the following related to Fourth Generation Techniques (4GT): (A) It controls efforts. (B) It controls resources. (C) It controls cost of development. Choose the correct answer:
    Answer: D. All (A), (B) and (C) Paper 2 CS · September 2022
  3. Match List I with List II. List I: A. Localization, B. Packaging or binding of a collection of items, C. Mechanism that lets a designer focus on the essential details of a component, D. Information hiding. List II: I. E…
    Answer: C. (A)-(III), (B)-(I), (C)-(II), (D)-(IV) Paper 2 CS · September 2022
  4. In software testing, beta testing is the testing performed by _______________.
    Answer: B. potential customers at their own locations Paper 2 CS · November 2021
  5. The V components in MVC are responsible for:
    Answer: A. User interface. Paper 2 CS · November 2021
  6. In software engineering, what kind of notation do formal methods predominantly use?
    Answer: C. mathematical Paper 2 CS · November 2021
  7. If every requirement stated in the Software Requirement Specification (SRS) has only one interpretation, then SRS is said to be
    Answer: C. unambiguous Paper 2 CS · November 2021
  8. A system has uptime and has a mean‐ 1 day time‐between‐failure of . How fast does the system has to repair itself in order to reach this availability goal?
    Answer: A. ~9 Seconds Paper 2 CS · November 2021
  9. In the context of Software Configuration Management (SCM), what kind of files should be committed to your source control repository? A. Code files B. Documentation files C. Output files D. Automatically generated files…
    Answer: A. A and B only Paper 2 CS · November 2021
  10. Match List I (software process model) with List II (description). List I: A. Waterfall model, B. Evolutionary model, C. Component-based software engineering, D. Spiral development. List II: I. Software can be developed…
    Answer: D. A ‐ IV, B ‐ I, C ‐ II, D ‐ III Paper 2 CS · November 2021
  11. Identify the correct order of the following five levels of Capability Maturity Model (from lower to higher) to measure the maturity of an organisation's software process. A. Defined B. Optimizing C. Initial D. Managed E…
    Answer: D. C, E, A, D, B Paper 2 CS · November 2021
  12. Given below are two statements Statement I: Cleanroom software process model incorporates the statistical quality certification of code increments as they accumulate into a system. Statement II: Cleanroom software engin…
    Answer: C. Statement I is true but Statement II is false Paper 2 CS · November 2021
  13. Given below are two statements, one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R Assertion A : Software developers donot do exhaustive software testing in practice. Reason R : Even for small inputs,…
    Answer: A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A Paper 2 CS · November 2021
  14. Modifying the software by restructuring is called
    Answer: C. Perfective maintenance Paper 2 CS · November 2020
  15. A company can develop software in L₁ or L₂. L₂ needs three times the LOC of L₁, and the software must be maintained for 10 years. Man-years for development: LOC/1000 for both. Development cost per man-year: L₁ ₹70,000,…
    Answer: C. 3000 Paper 2 CS · November 2020
  16. A Software project was estimated at 864 Function Points. A six person team will be assigned to project consisting of a requirement gathering person, one designer, two programmers and two testers. The salary of the desig…
    Answer: B. ₹ 43,20,000 Paper 2 CS · November 2020
  17. Software reliability is described with respect to (A) Execution Time (B) Calendar Time (C) Clock Time
    Answer: C. (A), (B) and (C) Paper 2 CS · November 2020
  18. To create an object-behavioral model, the analyst performs the following steps: (A) Evaluates all use-cases (B) Builds state transition diagram for the system. (C) Reviews the object behaviour model to verify accuracy a…
    Answer: A. (A), (B) and (C) only Paper 2 CS · November 2020
  19. Which of the following is/are behavioral testing technique(s)? (A) Equivalence Partitioning (B) Graph-Based Teating Method (C) Boundery Value Analysis (D) Data flow Testing (E) Loop Testing
    Answer: B. (A), (B) and (C) only Paper 2 CS · November 2020
  20. Match List I (CMM levels) with List II. List I: A. INITIAL, B. REPEATABLE, C. DEFINED, D. MANAGED. List II: I. Process measurement, II. Process definition, III. Project management, IV. Ad hoc.
    Answer: C. A-IV, B-III, C-II, D-I Paper 2 CS · November 2020
  21. In a system for a restaurant, the main scenario for placing an order is given below : (a) Customer reads menu (b) Customer places order (c) Order is sent to the kitchen for preparation (d) Ordered items are served (e) C…
    Answer: C. 5 Paper 2 CS · December 2019
  22. An --------------- chart is a project schedule representation that presents project plan as a directed graph. The critical path is--------------- the sequence of ---------------tasks and it defines project---------------
    Answer: B. Activity, Longest, Dependent, Duration Paper 2 CS · December 2019
  23. According to ISO 9126, match List I with List II. List I: (a) Functionality, (b) Reliability, (c) Efficiency, (d) Maintainability. List II: (i) Relationship between level of performance and amount of resources, (ii) Cha…
    Answer: C. (a)-(ii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(iii) Paper 2 CS · December 2019
  24. Match the agile process models with their tasks. List I: (a) Scrum, (b) Adaptive software development, (c) Extreme programming, (d) Feature-driven development. List II: (i) CRC cards, (ii) Sprint backlog, (iii) the <act…
    Answer: A. (a)-(ii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(iii) Paper 2 CS · December 2019
  25. The sequence diagram given in Figure 1 for the Weather Information System takes place when an external system requests the summarized data from the weather station. The increasing order of lifeline for the objects in th…
    Answer: C. Weather data → Commslink → Weather station → SatComms Paper 2 CS · December 2019
  26. How many nodes are there in flowgraph F?
    Answer: A. 9 Paper 2 CS · December 2019
  27. What is the cyclomatic complexity of flowgraph F?
    Answer: C. 4 Paper 2 CS · December 2019
  28. How many regions are there in flowgraph F ?
    Answer: C. 4 Paper 2 CS · December 2019
  29. How many nodes are there in the longest independent path?
    Answer: C. 8 Paper 2 CS · December 2019
  30. How many predicate nodes are there and what are their names?
    Answer: A. Three: 1, (2,3), 6 Paper 2 CS · December 2019