All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 09

Data Communication and Computer Networks – Previous Year Questions

241 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. In standard Ethernet with a transmission rate of 10 Mbps, the length of the medium is 2500 m and the frame size is 512 bits. The propagation speed of a signal in the cable is 2 × 10⁸ m/s. The transmission delay and prop…
    Answer: B. 51.2 μs and 12.5 μs Paper 2 CS · June 2023
  2. How many more routers can the packet travel to?
    Answer: D. 32 Paper 2 CS · June 2023
  3. What is the protocol of the payload being carried by the packet?
    Answer: C. TCP Paper 2 CS · June 2023
  4. What is the size of the datagram?
    Answer: C. 84 bytes Paper 2 CS · June 2023
  5. What is the header size?
    Answer: B. 20 bytes Paper 2 CS · June 2023
  6. What is the efficiency of this datagram?
    Answer: A. 76.19% Paper 2 CS · June 2023
  7. Match List I (line-coding scheme) with List II (average bandwidth)List I List II A. NRZ-L I. B = N/4 B. 2B1Q II. B = N/8 C. 4D-PAM5 III. B = N/3 D. MLT-3 IV. B = N/2
    Answer: C. A-IV, B-I, C-II, D-III Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  8. Which of the following are types of interface in an ATM network? A. User-to-user B. User-to-network C. Network-to-network D. Host-to-network E. User-to-host Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. B and C Only Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  9. An IPv4 packet has arrived with the first few hexadecimal digits shown below. How many hops can this packet travel before being dropped, and to which upper-layer protocol does the data belong? (54000018 00100110 040601……
    Answer: D. 4 hops, TCP Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  10. Match List I with List IIList I List II A. Channelization protocol I. ALOHA B. Bit-oriented protocol II. TDMA C. Random-access protocol III. Reservation D. Controlled-access protocol IV. HDLC
    Answer: B. A-II, B-IV, C-I, D-III Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  11. What is the total delay (latency) for a frame of 10 million bits sent on a link with 20 routers, each having a queuing time of 2 μs and a processing time of 1 μs? The link is 5000 km long, the speed of light in the link…
    Answer: B. 1.691726 s Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  12. Services provided by the Point-to-Point Protocol (PPP): A. Frame format B. Establishment of the link C. Flow control D. Sequence numbering E. Authentication Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: A. A, B and E Only Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  13. What is the order of the following fields in a Frame Relay frame format? A. Flag B. FCS C. Address D. Information Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: A. A, C, D, B Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  14. The sequence of fields in an IP datagram header will be: A. Flags B. Options C. Protocol D. Identification E. Service type Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: A. E, D, A, C, B Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  15. IP is responsible for ______ communication while TCP is responsible for ______ communication.
    Answer: D. Host-to-host, Process-to-process Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  16. According to the Nyquist theorem, to reproduce the original analog signal, a necessary condition is that:
    Answer: A. The sampling rate must be at least 2 times the highest frequency contained in t… Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled Exam)
  17. Which protocol is used to acquire the MAC address of a host whose IP address is known?
    Answer: B. Address Resolution Protocol Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  18. In CRC coding, the data word is 111111, the divisor is 1010 and the remainder is 110. Which of the following is the codeword?
    Answer: C. 111111110 Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  19. In the Go-Back-N protocol, Sf (first outstanding packet) = 3 and Sn (next packet to send) = 7. After receiving the packet with AckNo = 6, the value of Sn is ______
    Answer: B. 7 Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  20. What is the minimum Hamming distance in a block code if we want to be able to detect up to S errors?
    Answer: B. S + 1 Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  21. A network uses distance-vector routing. Router R has neighbours X, Y and Z at distances 3, 2 and 5. Their vectors report distances to router P of 7, 6 and 5, and to router Q of 4, 6 and 8, respectively. Which statements…
    Answer: A. B and C only Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  22. A router's table has subnets 12.20.164.0/22 → R1, 12.20.170.0/23 → R2, 12.20.168.0/23 → Interface 0, 12.20.166.0/23 → Interface 1 and a default → R3. Which of the following prefixes can collectively be used to correctly…
    Answer: D. B and D Only Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  23. Hosts P and Q are connected through router R. The MTU of link P–R is 1500 bytes and of R–Q is 820 bytes. A TCP segment of 1400 bytes is sent from P to Q with IP identification 0x1234; the IP header is 20 bytes and DF is…
    Answer: D. B and D Only Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  24. Match List I with List IIList I List II A. Physical Layer I. Transforming the raw bits into frames for transmission B. Data Link Layer II. Control and monitoring of subnet C. Network Layer III. Transmission of raw bits…
    Answer: C. A-III, B-I, C-II, D-IV Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  25. Arrange the following steps of RSA key generation in the correct order: A. Choose an integer e such that 1 < e < λ(n) B. Compute n = p × q C. Find d ≡ e⁻¹ (mod λ(n)) D. Choose two large prime numbers p and q E. Compute…
    Answer: C. D-B-E-A-C Paper 2 CS · December 2022 Shift 1
  26. Given the Ethernet address 010110100001000101010101000110001010101000001111 in binary, what is the address in hexadecimal notation?
    Answer: D. 5A:11:55:18:AA:0F Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  27. A computer on a 10 Mbps network is regulated by a token bucket. The token bucket is filled at a rate of 2 Mbps. It is initially filled to capacity with 16 megabits. What is the maximum duration for which the computer ca…
    Answer: B. 2 seconds Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  28. In standard Ethernet with a transmission rate of 10 Mbps, assume the length of the medium is 2500 m and the size of a frame is 512 bytes. The propagation speed of a signal in the cable is 2 × 108 m/s. Calculate the tran…
    Answer: B. 51.2 μs and 12.5 μs Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  29. In CRC coding, if the data word is 111111, the divisor is 1010 and the remainder is 110, which of the following codewords is true?
    Answer: C. 111111110 Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  30. Hosts P and Q are connected through a router R. The MTU of link P–R is 1500 bytes and of link R–Q is 820 bytes. A TCP segment of 1400 bytes is sent from P to Q through R with IP identification 0x1234. The IP header is 2…
    Answer: B. I and III only Paper 2 CS · December 2022 Shift 2