All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 09

Data Communication and Computer Networks – Previous Year Questions

241 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. In Go-back-N protocol, the values of f (Send = 3, S window, the first outstanding packet) n (Send window, the next packet to be send) =7, after receiving the packet with AckNo.6, the S value of n is _____
    Answer: B. 7 Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  2. Suppose that a corporate website appearance varies according to the department that owns various documents. All the documents need to follow the corporate look and feel. The HR department does not need a separate style…
    Answer: B. B, C Only Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  3. Consider a computer network using the distance vector routing algorithm in its network layer. The Objective is to find the shortest cost path from router R to routers P and Q. Assume that R does not initially know the s…
    Answer: A. B and C only Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  4. An organization's routing table has: 12.20.164.0/255.255.252.0 → R1; 12.20.170.0/255.255.254.0 → R2; 12.20.168.0/255.255.254.0 → Interface 0; 12.20.166.0/255.255.254.0 → Interface 1; default → R3. Which prefixes can be…
    Answer: D. B and D Only Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  5. Consider two hosts P and Q are connected through a router (R). The maximum transfer unit (MTU) value of the link between (P) and (R) is 1500 bytes and between (R) and (Q) is 820 bytes. A TCP segment of size 1400 bytes i…
    Answer: D. B and D Only Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  6. Match List I with List II
    Answer: C. A-III, B-I, C-II, D-IV Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  7. Arrange the following in the correct order which respect to key generation for RSA algorithm. 1 < e < λ A. Choose an integer e such that (n) n = p∗q B. Compute Key length d 1/e C. Find which is equal to p q D. Choose tw…
    Answer: C. D-B-E-A-C Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  8. Which one of the following allows the session to continue?
    Answer: D. When the user refreshes the browser and Q there is a persistent cookie Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  9. A Computer on a 10Mbps network is regulated Q by a token bucket. The token bucket is filled at a rate of 2 Mbps. It is initially filled to capacity with 16 megabits. What is the maximum duration for which the computer c…
    Answer: B. 2 seconds Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  10. Consider two hosts P and Q are connected through a router R. The maximum transfer unit (MTU) value of the link between P and R is 1500 bytes and between R and Q is 820 bytes. A TCP segment of size of 1400 bytes is trans…
    Answer: B. I and III only Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  11. The Solution to Silly Window Syndrome problem is/are: I. Nagle's Algorithm Q II. Clark's Algorithm III. Jacobson's Algorithm IV. Piggy backing Algorithm
    Answer: A. I and II only Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  12. Match List I with List II
    Answer: B. a-III, b-IV, c-I, d-II Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  13. Rearrange the following sequence in the context of OSI Layers: I. Transforming the raw bits in the form of frame for transmission II. Transmission of raw bits over communication channel III. Handling user interfaces IV.…
    Answer: C. II-I-IV-V-III Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  14. A TCP Server application is programmed to listen on port P on Host S. A TCP Client is connected to the TCP Server over the network. Considered that while TCP Connection is active the server is crashed and rebooted. Assu…
    Answer: C. Statement I is true but Statement II is false Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  15. Find first and last addresses of First subnet. q
    Answer: B. 130.56 .0 .0 & 130.56 .0 .63 Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  16. Find subnet mask. q
    Answer: A. 255 .255 .255.192 Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  17. Find first and last addresses of last subnet. Q
    Answer: D. 130 .56 .255 .192 & 130.56 .255 .255 Q Directions (96-100) Read the following p… Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  18. Using RSA with p = 13, q = 5 and e = 7, the value of d and the cipher value of '6' with key (e, n) are
    Answer: C. 7, 46 Paper 2 CS · September 2022
  19. The maximum achievable throughput is
    Answer: C. 0.901 Paper 2 CS · September 2022
  20. A classless address is given as 167.199.170.82/27. The number of addresses in the network is
    Answer: B. 32 addresses Paper 2 CS · September 2022
  21. Match List I with List II. List I: (A) DES, (B) AES, (C) 3DES, (D) RSA. List II: (I) Key size 256, (II) Key size 1024, (III) Key size 56, (IV) Key size 168.
    Answer: B. (A)-(III), (B)-(I), (C)-(IV), (D)-(II) Paper 2 CS · September 2022
  22. Match List I with List II. List I: (A) BIND, (B) LISTEN, (C) ACCEPT, (D) SOCKET. List II: (I) Block the caller until a connection attempt arrives, (II) Give a local address to a socket, (III) Show willingness to accept…
    Answer: B. (A)-(II), (B)-(III), (C)-(I), (D)-(IV) Paper 2 CS · September 2022
  23. Match List I with List II. List I: (A) Physical layer, (B) Data link layer, (C) Network layer, (D) Presentation layer. List II: (I) Routing of signals, dividing outgoing messages into packets, acting as network controll…
    Answer: D. (A)-(II), (B)-(III), (C)-(I), (D)-(IV) Paper 2 CS · September 2022
  24. Which of the statements given below is/are correct? It is always important and useful to include an 'alt' attribute on 'img' tag in HTML because A. users who cannot see the image due to vision impairment can have a text…
    Answer: D. A, B, and C f() Paper 2 CS · November 2021
  25. Match List I with List II. List I: A. Data link layer, B. Network layer, C. Transport layer, D. Session layer. List II: I. True end-to-end layer, II. Token management, III. Produce billing information, IV. Piggybacking.
    Answer: A. A ‐ IV, B ‐ III, C ‐ I, D ‐ II Paper 2 CS · November 2021
  26. Given below are two statements Statement I: Telnet, Ftp, Http are application layer protocol Statement II: The Iridium project was planned to launch 66 low orbit satellites. In light of the above statements, choose the…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 2 CS · November 2021
  27. Which of the following statement is False?
    Answer: B. Packet switching results in less variation in the delay than circuit switching. Paper 2 CS · November 2021
  28. In Ethernet when Manchester coding is used, the bit rate is__________
    Answer: A. Half the baud rate Paper 2 CS · November 2021
  29. The address of class B host is to be split into 6 bit subnets with ‐ subnet number. What is the maximum number of the subnets and the maximum number of hosts in each subnet?
    Answer: D. 62 subnets and 1022 hosts Paper 2 CS · November 2021
  30. In electronic mail, which of the following protocols allows the transfer of multimedia?
    Answer: D. MIME Paper 2 CS · November 2021