All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 09

Data Communication and Computer Networks – Previous Year Questions

241 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. The solution to the silly window syndrome problem is/are: I. Nagle's algorithm II. Clark's algorithm III. Jacobson's algorithm IV. Piggybacking algorithm Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: A. I and II only Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  2. Match List I with List II. Choose the correct answer from the options given below:List I List II a. CDMA I. Provides mobile internet connection with faster data transfer rates b. GSM II. Allows users to connect to a net…
    Answer: B. a-III, b-IV, c-I, d-II Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  3. Arrange the following in the order of OSI layers (bottom to top): I. Transforming the raw bits into frames for transmission II. Transmission of raw bits over the communication channel III. Handling user interfaces IV. C…
    Answer: C. II-I-IV-V-III Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  4. A TCP server listens on port P on host S, and a client is connected to it. While the connection is active the server crashes and reboots. The client does not use the TCP keepalive timer. Which behaviour is possible? Sta…
    Answer: C. Statement I is true but Statement II is false Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  5. Find the number of addresses in each subnet.
    Answer: B. 64 Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  6. Find the subnet prefix.
    Answer: A. 130.56 Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  7. Find the first and last addresses of the first subnet.
    Answer: B. 130.56.0.0 & 130.56.0.63 Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  8. Find the subnet mask.
    Answer: A. 255.255.255.192 Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  9. Find the first and last addresses of the last subnet.
    Answer: D. 130.56.255.192 & 130.56.255.255 Paper 2 CS · December 2022 Shift 2
  10. Using the RSA algorithm, if p = 13, q = 5 and e = 7, the value of d and the cipher value of '6' with the (e, n) key are
    Answer: C. 7, 46 Paper 2 CS · September 2022
  11. The transmission and propagation delays are respectively
    Answer: A. Tt = 333.33 μs, Tp = 18000 μs Paper 2 CS · September 2022
  12. The minimum number of bits required in the sequence number field of the packet is
    Answer: B. 7 bits Paper 2 CS · September 2022
  13. The sender window size to get the maximum efficiency is
    Answer: B. 109 Paper 2 CS · September 2022
  14. If only 6 bits are reserved for the sequence number field, the efficiency of the system is
    Answer: A. 0.587 Paper 2 CS · September 2022
  15. The maximum achievable throughput (in Mbps) is
    Answer: C. 0.901 Paper 2 CS · September 2022
  16. Which mode is a block-cipher implementation acting as a self-synchronising stream cipher?
    Answer: B. Cipher Feedback mode Paper 2 CS · September 2022
  17. Which one is a connectionless transport-layer protocol of the Internet protocol family?
    Answer: B. User Datagram Protocol (UDP) Paper 2 CS · September 2022
  18. Consider an error-free 64 kbps satellite channel used to send 512-byte data frames in one direction, with very short acknowledgements coming back. What is the maximum throughput for a window size of 15?
    Answer: C. 64 kbps Paper 2 CS · September 2022
  19. A classless address is given as 167.199.170.82/27. The number of addresses in the network is
    Answer: B. 32 Paper 2 CS · September 2022
  20. Which layer divides each message into packets at the source and reassembles them at the destination?
    Answer: B. Transport layer Paper 2 CS · September 2022
  21. Which of the following is correct for the destination address 4A:30:10:21:10:1A?
    Answer: A. Unicast address Paper 2 CS · September 2022
  22. Match List I with List II. Choose the correct answer from the options given below:List I List II A. DES I. Key size – 256 B. AES II. Key size – 1024 C. 3DES III. Key size – 56 D. RSA IV. Key size – 168
    Answer: B. A-III, B-I, C-IV, D-II Paper 2 CS · September 2022
  23. Match List I with List II (Berkeley socket primitives). Choose the correct answer from the options given below:List I List II A. BIND I. Block the caller until a connection attempt arrives B. LISTEN II. Give a local add…
    Answer: B. A-II, B-III, C-I, D-IV Paper 2 CS · September 2022
  24. Match List I with List II. Choose the correct answer from the options given below:List I List II A. Physical layer I. Routing of the signals, divide the outgoing message into packets, act as network controller for routi…
    Answer: D. A-II, B-III, C-I, D-IV Paper 2 CS · September 2022
  25. Match List I with List II
    Answer: B. A-II, B-III, C-IV, D-I Paper 2 CS · June 2025
  26. Match List I with List II
    Answer: B. A-II, B-III, C-IV, D-I Paper 2 CS · June 2025
  27. Which of the following are controlled-access protocols A. Reservation B. Polling C. TDMA D. Token Passing E. CSMA/CA
    Answer: B. A, B and D Only Paper 2 CS · June 2025
  28. Which of the following is not the characteristics of packet switching?
    Answer: C. Requires a dedicated path Paper 2 CS · June 2025
  29. Which of the following are examples of data encoding schemes? A. Non-Return to Zero (NRZ) B. Manchester Encoding C. Amplitude Modulation D. Hamming code E. Bipolar AMI
    Answer: D. A, B and E Only Paper 2 CS · June 2025
  30. Which of the following are key features of Mobile Adhoc Networks (MANETs) A. Self - Organizing and decentralized. B. High Mobility of nodes. C. Requires fixed Infrastructure for operation. D. Network Topology is dynamic…
    Answer: C. A, B & D only Paper 2 CS · December 2024