All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 09

Data Communication and Computer Networks – Previous Year Questions

241 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Identify the incorrect statements from the following regarding the protocols used in the TCP/IP protocol suite. A. IP is a reliable connection less protocol. B. ARP is used to find the physical address of a node given i…
    Answer: C. A and C only Paper 2 CS · 22 June 2026
  2. Choose the correct order for the following sequence in the context of OSI layers (from bottom to top) A. Transforming the datagrams into frame for transmission B. Transmission of bits over communication channel C. Handl…
    Answer: C. B A D E C Paper 2 CS · 22 June 2026
  3. Match the LIST-I with LIST-II. LIST-I (SMTP Response Code) LIST-II (Description) A. 214 I. Service Ready B. 421 II. Transaction Failed C. 220 III. Help message D. 554 IV. Service Not Available Choose the correct answer…
    Answer: A. A-III, B-IV, C-I, D-II Paper 2 CS · 22 June 2026
  4. Which of the following technologies enables the creation of virtual servers in a cloud computing environment?
    Answer: B. Hypervisor Paper 2 CS · 22 June 2026
  5. Which topology requires a central controller or a hub?
    Answer: B. Star Paper 2 CS · 22 June 2026
  6. Match the LIST-I with LIST-II LIST-I LIST-II A. Data link layer I. Encryption B. Network layer II. Connection Control C. Transport layer III. Routing D. Presentation layer IV. Framing Choose the correct answer from the…
    Answer: D. A-IV, B-III, C-II, D-I Paper 2 CS · 22 June 2026
  7. What is the maximum bit rate of a noiseless channel with a bandwidth of 2 KHz, transmitting a signal with 8 levels?
    Answer: A. 12000 bps Paper 2 CS · 22 June 2026
  8. The one way propagation delay for a single bit of information (travelling at the speed of light i.e. 3×108 meters per second) over a fiber optic cable from point A to point B, 12000 kilometers apart would be :
    Answer: D. 40 ms Paper 2 CS · 22 June 2026
  9. The problem(s) in piggybacking acknowledgement frames is : A. There is no need to send separate acknowledgement frames B. It requires more bandwidth C. To ascertain, how long the data link layer must wait for a packet o…
    Answer: D. C only Paper 2 CS · 22 June 2026
  10. Choose the right sequence of stages for data transmission using CSMA/CD. A. If the channel is clear, the sender sends the data. B. The sender senses the channel for activity. C. The sender waits for a random back off ti…
    Answer: B. B, A, D, C Paper 2 CS · 22 June 2026
  11. Which of the following is/are true for UDP protocol? A. It is called Uniform Data Protocol B. It is called User Datagram Protocol C. It belongs to Transport Layer D. It belongs to Network Layer Choose the correct answer…
    Answer: B. B and C only Paper 2 CS · 22 June 2026
  12. Match List - I with List - II. List - I List - II A. SMTP I. Network layer B. UDP II. Transport layer C. Ethernet III. Application layer D. IP IV. Data Link layer Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. A-III, B-II, C-IV, D-I Paper 2 CS · 22 June 2026
  13. Arrange the following in the correct order in the context of OSI model (from bottom to top): A. Network layer B. Physical layer C. Presentation layer D. Data link layer E. Application layer Choose the correct answer fro…
    Answer: C. B, D, A, C, E Paper 2 CS · 22 June 2026
  14. Match List I with List IIList I List II A. Count to infinity problem I. Mobile Adhoc Networks B. IEEE 802.16 II. Distance vector routing C. IEEE 802.15 III. WiMAX D. AODV protocol IV. Bluetooth
    Answer: B. A-II, B-III, C-IV, D-I Paper 2 CS · June 2025
  15. Match List I with List IIList I List II A. Digital Signature I. Asymmetric encryption algorithm. B. Hash Function II. Confirms authenticity and integrity. C. AES III. Produces a fixed-size digest. D. RSA IV. Symmetric e…
    Answer: B. A-II, B-III, C-IV, D-I Paper 2 CS · June 2025
  16. CB84000D001C001C is the content of a UDP header in hexadecimal format. The source port number is
    Answer: A. 52100 Paper 2 CS · June 2025
  17. In a Stop-and-wait system, the bandwidth of the line is 1 Mbps, and 1 bit takes 30 milliseconds to make a round trip. The bandwidth-delay product is
    Answer: C. 30,000 bits Paper 2 CS · June 2025
  18. Arrange the process of virtualization in cloud environments. A. Hypervisor installed on physical server B. Virtual machines created C. Resources allocated to Virtual machines D. Virtual machines run isolated workloads C…
    Answer: B. A, B, C, D Paper 2 CS · June 2025
  19. The packet sent by a node to the source to inform it of congestion is called
    Answer: C. Choke Paper 2 CS · June 2025
  20. Which of the following are controlled-access protocols? A. Reservation B. Polling C. TDMA D. Token Passing E. CSMA/CA Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. A, B and D Only Paper 2 CS · June 2025
  21. Arrange the steps involved when a user enters a URL in a browser and accesses a website. A. DNS resolution B. HTTP request sent C. URL entered in the browser D. IP address obtained E. Webpage displayed Choose the correc…
    Answer: D. C, A, D, B, E Paper 2 CS · June 2025
  22. Which of the following is NOT a characteristic of packet switching?
    Answer: C. Requires a dedicated path Paper 2 CS · June 2025
  23. Which of the following statements is/are TRUE about encryption techniques? A. In symmetric key cryptography, the secrecy/protection of the key generating function must be of higher level than the decrypting function. B.…
    Answer: D. B, D Only Paper 2 CS · June 2025
  24. Which of the following are examples of data encoding schemes? A. Non-Return to Zero (NRZ) B. Manchester Encoding C. Amplitude Modulation D. Hamming code E. Bipolar AMI Choose the correct answer from the options given be…
    Answer: D. A, B and E Only Paper 2 CS · June 2025
  25. Consider the following statements regarding multiple access techniques & identify the CORRECT ones. A. ALOHA is used for multiple access on a shared medium B. TDMA uses WALSH TABLES for time slot allocation C. CSMA/CD w…
    Answer: D. A & D only Paper 2 CS · December 2024
  26. Which of the following are key features of Mobile Adhoc Networks (MANETs)? A. Self-organizing and decentralized. B. High mobility of nodes. C. Requires fixed infrastructure for operation. D. Network topology is dynamic…
    Answer: C. A, B & D only Paper 2 CS · December 2024
  27. Consider a noiseless channel with a bandwidth of 5000 Hz transmitting a signal with two signal levels. The maximum bit rate is
    Answer: B. 10000 bps Paper 2 CS · December 2024
  28. The Hamming distance between 10101 and 11110 is
    Answer: B. 3 Paper 2 CS · December 2024
  29. Match List I with List IIList I List II A. Internet Message Access Protocol (IMAP) I. A protocol that allows email clients to retrieve emails from a mail server B. Address Resolution Protocol (ARP) II. Used for remote l…
    Answer: C. A-IV, B-III, C-I, D-II Paper 2 CS · December 2024
  30. A network using CSMA/CD has a bandwidth of 20 Mbps. If the maximum propagation time is 25 μs, what is the minimum size of the frame?
    Answer: B. 1000 bits Paper 2 CS · December 2024