All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 09

Data Communication and Computer Networks – Previous Year Questions

241 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Match List I with List II. List I: A. IMAP, B. ARP, C. POP, D. TELNET. List II: I. A protocol that allows email clients to retrieve emails from a mail server; II. Used for remote login to another computer over a network…
    Answer: C. A-IV, B-III, C-I, D-II Paper 2 CS · December 2024
  2. The primary function of firewall in network security is
    Answer: C. To filter incoming and outgoing network traffic based on security rules Paper 2 CS · December 2024
  3. Match the LIST-I with LIST-II C. Internet of III. Contracts that Things specify performance standards and services availability. A method allowing multiple Platform as a D. IV. operating service system to run on a singl…
    Answer: B. A-III, B-IV, C-I, D-II Paper 2 CS · December 2024
  4. Match List - I with List - II.
    Answer: B. (A)-(II), (B)-(IV), (C)-(III), (D)-(I) Paper 2 CS · June 2024 (Re-Exam)
  5. Host A (on TCP/IPv4 Networks) send an IP Datagram D to host B (also on TCP/IPv4 network). Assume that no error occured during transmission of D, when D reaches B. Which of following header field may differ from that of…
    Answer: B. (A), (B) and (C) Only Paper 2 CS · June 2024 (Re-Exam)
  6. Match List - I with List - II.
    Answer: D. (A)-(III), (B)-(IV), (C)-(II), (D)-(I) Paper 2 CS · June 2024 (Re-Exam)
  7. Match List - I with List - II.
    Answer: C. (A)-(II), (B)-(I), (C)-(IV), (D)-(III) Paper 2 CS · June 2024 (Re-Exam)
  8. Arrange the following steps in a proper sequence for the typical process of a DNS query : (A) Query authoritative DNS Server (B) Query local DNS Server (C) Local DNS Server Check Cache (D) Query root DNS Server (E) Quer…
    Answer: D. (B), (C), (D), (E), (A) Paper 2 CS · June 2024 (Re-Exam)
  9. Consider the three way hand shaking process followed during TCP connection establishment between two hosts A and B . Let S and R be two random 32 -bit starting sequence numbers chosen by A and B, respectively. Suppose A…
    Answer: C. SYN bit =1, SEQ number =R, ACK bit =1, ACK number =S+1, FiN bit =0 Paper 2 CS · June 2024 (Re-Exam)
  10. Two computers A and B are configured as follows : A has IP address 203.197.2.53 and subnet mask 255.255.128.0, B has IP address 203.197.75.201 and subnet mask 255.255.192.0. What one of the following statement is true?
    Answer: C. A assumes, B is on same network, but B assumes, A is on a different network Paper 2 CS · June 2024 (Re-Exam)
  11. Match List I (line coding scheme) with List II (average bandwidth, N = data rate). List I: A. NRZ-L, B. 2B1Q, C. 4D-PAM5, D. MLT-3. List II: I. B = N/4, II. B = N/8, III. B = N/3, IV. B = N/2.
    Answer: C. A-IV, B-I, C-II, D-III Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  12. Which of the following is the Markup language? A. HTML B. XML C. DHTML D. LML E. PML
    Answer: D. A, B, C Only Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  13. An IPv4 packet has arrived with the first few hexadecimal digits as shown below. How many hops can this packet travel before being dropped? The data belong to what upper-layer protocol? ( 5400001800100110040601...) 16
    Answer: D. 4 hops, TCP Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  14. Match List I with List II. List I: A. Channelization protocol, B. Bit-oriented protocol, C. Random-access protocol, D. Controlled-access protocol. List II: I. ALOHA, II. TDMA, III. Reservation, IV. HDLC.
    Answer: B. A-II, B-IV, C-I, D-III Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  15. What is the total delay (latency) for a frame size of 10 million bits that is being set up on a link with 20 routers, each having a queuing time of 2 μ μs s and a processing time of 1 ? The length of link 5000 km. The s…
    Answer: B. 1.691726 s Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  16. Services provided by point-to-point protocol (PPP): A. frame format B. establishment of the link C. flow control D. sequence numbering E. authentication
    Answer: A. A, B, and E Only Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  17. According to the Nyquist theorem to produce the original analog signal, one necessary condition is :
    Answer: A. Sampling rate must be at least 2 times the highest frequency contained in the s… Paper 2 CS · June 2024 (Cancelled)
  18. Which of the following is not a field in TCP header?
    Answer: C. Fragmentation offset Paper 2 CS · December 2023
  19. Which of the following are examples of CSMA channel sensing methods? (A) 1-persistent (B) 2-persistent (C) p-persistent (D) o-persistent
    Answer: B. (A), (C) and (D) Only Paper 2 CS · December 2023
  20. The work done by UDP is/are : (A) Congestion control (B) Flow control (C) Retransmission (D) Segment transmission
    Answer: C. (D) Only Paper 2 CS · December 2023
  21. Match List - I with List - II.
    Answer: A. (a)-(III), (b)-(I), (c)-(IV), (d)-(II) Paper 2 CS · December 2023
  22. Given below are two statements: Statement (I) : In datagram networks - routers hold state information about connections Statement (II) : In a virtual circuit network- each virtual circuit requires router table space per…
    Answer: D. Statement I is incorrect but Statement II is correct Directions (91-95) Read th… Paper 2 CS · December 2023
  23. A TCP server application is programmed to listen on port P on host S . A TCP client is connected to the TCP server over the network, Consider that while TCP connection is active the server is crashed and rebooted. Assum…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 2 CS · June 2023
  24. Match List I with List II
    Answer: C. A-III B-I C-II D-IV Paper 2 CS · June 2023
  25. Match List I with List II
    Answer: B. A-III B-IV C-I D-II Paper 2 CS · June 2023
  26. Consider two hosts P and Q that are connected through a router R. The maximum transfer unit (MTU) value of the link between P and R is 1500 bytes and between R and Q is 820 bytes. A TCP segment of size 1400 bytes is tra…
    Answer: B. A and C only Paper 2 CS · June 2023
  27. What is the protocol of the payload being carried by the packet?
    Answer: C. TCP protocol Paper 2 CS · June 2023
  28. What is the size of datagram?
    Answer: C. 84 bytes Paper 2 CS · June 2023
  29. Which protocol is used to acquire the MAC Address of a host whose IP address is known?
    Answer: B. Address Resolution Protocol Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  30. In CRC coding if the data word is 111111 , divisor is 1010 and the remainder is 110 . Which of the following code is true?
    Answer: C. 111111110 Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)