All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 09

Data Communication and Computer Networks – Previous Year Questions

241 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Which of the following statements is/are true? P : An XML document with correct syntax as specified by W3C is called "Well Formed". Q : An XML documented validated against a DTD is both "Well formed" and "Valid". R : <x…
    Answer: A. and only P R Paper 2 CS · June 2019
  2. A fully connected network topology is a topology in which there is a direct link between all pairs of nodes. Given a fully connected n network with nodes, the number of direct links n as a function of can be expressed as
    Answer: D. n(n − 1)/2 Paper 2 CS · June 2019
  3. What is the name of the protocol that allows a client to send a broadcast message with its MAC address and receive an IP address in reply?
    Answer: C. RARP Paper 2 CS · June 2019
  4. You are designing a link layer protocol for a link with a bandwidth of 1 Gbps (109bits/second) over a fiber link with a length of 800 km. Assume the speed of light in this medium is 200000 km/second. What is the propaga…
    Answer: D. 4 milliseconds Paper 2 CS · June 2019
  5. You need 500 subnets, each with about 100 usable host addresses per subnet. What network mask will you assign using a class B network address?
    Answer: B. 255.255.255.128 Paper 2 CS · June 2019
  6. Consider the following two statements with respect to IPv4 in computer networking : P: The loopback (IP) address is a member of the class B network. Q: The loopback (IP) address is used to send a packet from the host to…
    Answer: B. P-False; Q-True Paper 2 CS · June 2019
  7. In the TCP/IP model, encryption and decryption are functions of the ____ layer.
    Answer: D. Application Paper 2 CS · June 2019
  8. Which of the following statements is/are true with regard to various layers in the Internet stack? P: At the link layer, a packet of transmitted information is called a frame. Q: At the network layer, a packet of transm…
    Answer: A. P only Paper 2 CS · June 2019
  9. What percentage % of the IPv4, IP address space do all class C addresses consume?
    Answer: A. 12.5% Paper 2 CS · June 2019
  10. The ability to inject packets into the Internet with a false source address is known as
    Answer: D. IP spoofing Paper 2 CS · June 2019
  11. The RSA encryption algorithm also works in reverse, that is, you can encrypt a message with the private key and decrypt it using the public key. This property is used in
    Answer: B. digital signatures Paper 2 CS · June 2019
  12. Match the following Secret Key Algorithms (List I) with the Corresponding Key Lengths (List II) and choose the correct answer from the code given below.
    Answer: C. (a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(ii), (d)-(i) Paper 2 CS · December 2018
  13. The four byte IP Address consists of
    Answer: C. Both Network and Host Addresses Paper 2 CS · December 2018
  14. Consider ISO-OSI network architecture reference model. Session layer of this model offers dialog control, token management and .________ as services.
    Answer: A. Synchronization Paper 2 CS · December 2018
  15. The Third Generation mobile phones are digital and based on
    Answer: D. Broadband CDMA Paper 2 CS · December 2018
  16. Which of the following statement/s is/are true? (i) Firewalls can screen traffic going into or out of an organization. (ii) Virtual private networks can simulate an old leased network to provide certain desirable proper…
    Answer: C. Both (i) and (ii) Paper 2 CS · December 2018
  17. A host is connected to a department network which is part of a university network. The university network, in turn, is part of the Internet. The largest network, in which the Ethernet address of the host is unique, is
    Answer: A. the Internet Paper 2 CS · December 2018
  18. An ISP has the CIDR block 245.248.128.0/20. It wants to give half of it to organization A and a quarter to organization B, keeping the rest. Which is a valid allocation to A and B?
    Answer: A. 245.248.136.0/21 and 245.248.128.0/22 Paper 2 CS · December 2018
  19. Consider the following two statements : S1 : TCP handles both congestion and flow control S2 : UDP handles congestion but not flow control Which of the following options is correct with respect to the above statements (…
    Answer: C. S1 is correct but S2 is not correct Paper 2 CS · December 2018
  20. Identify the correct sequence in which the following packets are transmitted on the network by a host when a browser requests a webpage from a remote server, assuming that the host has just been restarted.
    Answer: D. DNS query, TCP SYN, HTTP GET request Paper 2 CS · December 2018
  21. Everyone in a group of N people wants to communicate secretly with the N − 1 others using a symmetric key system, with no pair's traffic decodable by the others. The number of keys required in the system as a whole is
    Answer: B. N(N − 1)/2 Paper 2 CS · December 2018
  22. A slotted ALOHA network transmits 200-bit frames using a shared channel with a 200 Kbps bandwidth. Find the throughput of the system, if the system (all stations put together) produces 250 frames per second :
    Answer: A. 49 Paper 2 CS · July 2018
  23. The period of a signal is 100 ms. Its frequency is _________.
    Answer: B. 10⁻² kHz Paper 2 CS · July 2018
  24. The dotted-decimal notation of the following IPV4 address in binary notation is _________.10000001 00001011 00001011 11101111
    Answer: C. 129.11.11.239 Paper 2 CS · July 2018
  25. Which of the following statements are true ? (a) Advanced Mobile Phone System (AMPS) is a second generation cellular phone system. (b) IS - 95 is a second generation cellular phone system based on CDMA and DSSS. (c) The…
    Answer: B. (b) and (c) only Paper 2 CS · July 2018
  26. Match the following symmetric block ciphers with corresponding block and key sizes :
    Answer: B. a- ii, b-iv, c-i, d-iii Paper 2 CS · July 2018
  27. Which of the following statements is/are true? (a) Three broad categories of Networks are (i) Circuit Switched Networks (ii) Packet Switched Networks (iii) Message Switched Networks (b) Circuit Switched Network resource…
    Answer: C. (a) and (c) only Paper 2 CS · July 2018
  28. In Challenge-Response authentication the claimant ________.
    Answer: A. Proves that she knows the secret without revealing it Paper 2 CS · July 2018
  29. Decrypt the message “WTAAD” using the Caesar Cipher with key=15.
    Answer: B. HELLO Paper 2 CS · July 2018
  30. To guarantee correction of up to t errors, the minimum Hamming distance d in a block code min must be ________.
    Answer: D. 2t+1 Paper 2 CS · July 2018