All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 09

Data Communication and Computer Networks – Previous Year Questions

241 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. A message is encrypted using public key cryptography to send a message from sender to receiver. Which one of the following statements is True?
    Answer: A. Sender encrypts using receiver’s public key Paper 2 CS · November 2021
  2. Which of the following statements are true? A. Frequency division multiplexing technique can be handled by digital circuits. B. Time division multiplexing technique can be handled by analog circuits C. Wavelength divisi…
    Answer: B. C and D only Paper 2 CS · November 2021
  3. Which statements are true? A. X.25 is a connection-oriented network. B. X.25 doesn't support switched virtual circuits. C. Frame relay provides acknowledgements. D. Frame relay provides detection of transmission errors.
    Answer: A. A and D only Paper 2 CS · November 2021
  4. Let G(x) be the generator polynomial used for CRC checking. The condition G(x) must satisfy to catch all errors consisting of an odd number of inverted bits is
    Answer: A. (x + 1) is a factor of G(x) Paper 2 CS · November 2021
  5. In HTML, map > tag is used for
    Answer: B. defining clickable region in an image Paper 2 CS · November 2020
  6. Consider a code with only four valid code words: 0000000000,0000011111,1111100000, and 1111111111. This code has distance 5. If the code word arrived is 0000000111 then the original code word must be _____
    Answer: A. 0000011111 Paper 2 CS · November 2020
  7. Using RSA with p = 3, q = 11 and d = 7, find the value of e and encrypt the number 19.
    Answer: C. 3,28 Paper 2 CS · November 2020
  8. Protocols in which the sender sends one frame and then waits for an acknowledgement before proceeding for next frame are called as ______
    Answer: C. Simplex stop and wait protocols Paper 2 CS · November 2020
  9. The period of a signal is . Then the frequency of this signal in kilohertz is ______
    Answer: C. 10⁻² Paper 2 CS · November 2020
  10. Which of the following statements regarding XML is/are True? (A) XML is a set of tags designed to tell browsers how to display text and images in a web page. (B) XML defines a syntax for representing data, but the meani…
    Answer: C. (B) and (C) only Paper 2 CS · November 2020
  11. Which among the following statement(s) is (are) true? (A) A hash function takes a message of arbitrary length and generates a fixed length code. (B) A hash function takes a message of fixed length and generates a code o…
    Answer: C. (A) and (C) only Paper 2 CS · November 2020
  12. Post office protocol (POP) is a message access protocol which is used to extract message for client. In this regard, which of the following are true? (A) POP has two modes, Delete mode and keep (B) In Delete mode, mail…
    Answer: D. (A), (B) and (E) only Paper 2 CS · November 2020
  13. Firewall is a device that filters access to the protected network from the outside network. Firewalls can filter the packets on the basis of (A) Source IP Address (B) Destination IP Address (C) TCP Source Port (D) UDP S…
    Answer: D. (A), (B), (C), (D) and (E) only Paper 2 CS · November 2020
  14. Match List I with List II. List I: A. Serial Line IP (SLIP), B. Border Gateway Protocol (BGP), C. User Datagram Protocol (UDP), D. Simple Network Management Protocol (SNMP). List II: I. Application layer, II. Transport…
    Answer: B. A-III, B-IV, C-II, D-I Paper 2 CS · November 2020
  15. Given below are two statements: Statement I: The laws of nature put two fundamental limits on the data rate of a channel. The H.Nyquist limit restricts the number of independent samples per second to twice the bandwidth…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 2 CS · November 2020
  16. Given below are two statements: Statement I: In Ceasar Cipher each letter of Plain text is replaced by another letter for encryption. Statement II: The Diffie-Hellman algorithm is used for the exchange of secret keys. I…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 2 CS · November 2020
  17. Which tag is used to enclose any number of javascript statements in HTML document?
    Answer: B. <script> Paper 2 CS · December 2019
  18. Which of the following is not needed by an encryption algorithm used in Cryptography?
    Answer: D. User details Paper 2 CS · December 2019
  19. Which of the following class of IP address has the last address as 223.255 .255 .255 ?
    Answer: C. Class C Paper 2 CS · December 2019
  20. Consider a subnet with 720 routers. If a three- level hierarchy is chosen, with eight clusters, each containing 9 regions of 10 routers, then total number of entries in hierarchical table of each router is
    Answer: A. 25 Paper 2 CS · December 2019
  21. Piconet is a basic unit of a bluetooth system consisting of------------ master node and up to ---- ---------- active slave nodes.
    Answer: B. one, seven Paper 2 CS · December 2019
  22. A network with bandwidth of 10 Mbps can pass only an average of 12.000 frames per minute with each frame carrying an average of 10,000 bits. What is the throughput of this network?
    Answer: B. 2,000,000 bps Paper 2 CS · December 2019
  23. The full form of ICANN is
    Answer: A. Internet Corporation for Assigned Names and Numbers Paper 2 CS · December 2019
  24. Consider the following statements : (a) Fiber optic cable is much lighter than copper cable. (b) Fiber optic cable is not affected by power surges or electromagnetic interference. (c) Optical transmission is inherently…
    Answer: A. Only (a) and (b) Paper 2 CS · December 2019
  25. Consider the following statements : (a) Windows Azure is a cloud-based operating system. (b) Google App Engine is an integrated set of online services for consumers to communicate and share with others. (c) Amazon Cloud…
    Answer: B. Only (a) and (c) Paper 2 CS · December 2019
  26. Consider the following statements with respect to network security : (a) Message confidentiality means that the sender and the receiver expect privacy. (b) Message integrity means that the data must arrive at the receiv…
    Answer: D. (a), (b) and (c) Paper 2 CS · December 2019
  27. Match List I with List II. List I: (a) Physical layer, (b) Transport layer, (c) Session layer, (d) Presentation layer. List II: (i) Provides token management service, (ii) Concerned with transmitting raw bits over a com…
    Answer: C. (a)-(ii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(iii) Paper 2 CS · December 2019
  28. Match List I with List II. List I: (a) Frame attribute, (b) <tr> tag, (c) Valign attribute, (d) <a> tag. List II: (i) To create a link in HTML, (ii) For vertical alignment of content in a cell, (iii) To enclose each row…
    Answer: C. (a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(i) Paper 2 CS · December 2019
  29. The Data Encryption Standard (DES) has a function consists of four steps. Which of the following is correct order of these four steps?
    Answer: B. an expansion permutation, an XOR operation, S-boxes, a straight permutation Paper 2 CS · December 2019
  30. Which of the following statements is/are true? P : In a scripting language like JavaScript, types are typically associated with values, not variables. Q : It is not possible to show images on a web page without the <img…
    Answer: A. P only Paper 2 CS · June 2019