All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 07

Data Interpretation – Previous Year Questions

185 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Approximately, what percent is the average budget of State Q to that of the average budget of State P from the year 2018 to 2022?
    Answer: D. 102% Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  2. In 2022, State Q allocated 35% of the budget for girls. In 2023, this budget allocation for girls was proposed to be increased by 35% of the allocation for girls in 2022. With no other change, what is the percent increa…
    Answer: B. 12.25% Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  3. In 2021, State P spent three-fourth of the allocated budget for boys. From this amount, money spent on school education and higher education of boys was in the ratio 20 : 21. How much money was spent on higher education…
    Answer: B. ₹157.5 Crore Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  4. There is an increase in the budget allocation of State R in 2023 to the tune of 13% of the average budget allocation from 2019 to 2022. Find the increase / decrease in the allocation for the year 2023 from 2022.
    Answer: A. Decrease by ₹4.385 Crore Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  5. What is the average budget of State R for the years 2018-2022?
    Answer: C. ₹374.4 Crore Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  6. In which year, the number of LCVs sold was approximately 25% of the number of two-wheelers sold?
    Answer: D. 2021 Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  7. If the percentage increase in the sale of HCVs in 2022 over 2021 is expected to be same as in 2021 over 2020, then approximately how many HCVs (in thousands) will be sold in 2022?
    Answer: B. 282 Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  8. The number of HCVs sold in 2020 was approximately what percent of the total number of vehicles sold in 2019?
    Answer: A. 8% Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  9. The sale of two-wheelers as a percentage of the sale of total number of vehicles was highest in the year
    Answer: C. 2017 Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  10. The percentage increase in the sales in the year 2020 over the previous year was maximum for which of the following categories of vehicles?
    Answer: D. LCV Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  11. What is the total number of students participating in Chess from B, C and E together?
    Answer: B. 394 Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  12. What is the ratio of students participating in Carrom from B and C together to the students participating in Chess from A and D together?
    Answer: C. 23:34 Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  13. What is the average of number of students participating in Carrom from D and Chess from A?
    Answer: A. 110 Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  14. Number of students participating in Chess and Carrom from Class E is what percent more or less than the number of students participating in Chess from C and D together?
    Answer: B. 132 1/7% Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  15. If students who do not participate in both Chess and Carrom from A is increased by 300/17%, then the number of students participating in Chess from A is decreased by what percent? (Ratio of students participating in Che…
    Answer: C. 300/43% Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  16. Population of City 'C' is what percent less than the population of City 'B'?
    Answer: C. 20% Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  17. If the ratio of literate males to illiterate males of City 'D' is 11 : 7, then what is the difference between the number of literate males and number of illiterate males of City 'D'?
    Answer: D. 1200 Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  18. Female population in City 'C' is how much percent less than the sum of male and transgender population of City 'D'?
    Answer: B. 33 1/3% Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  19. Male population of City 'E' is how much more than female population of City 'A'?
    Answer: D. 2920 Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  20. Find the ratio of transgender population of City 'C' to the transgender population of City 'D'.
    Answer: A. 4 : 5 Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  21. Number of males in Town A is
    Answer: A. 359415 Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  22. Difference between the male and female population of Town B is
    Answer: C. 23744 Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  23. The male population of Town F as a percentage of the male population of Town E is approximately
    Answer: D. 283% Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  24. Number of females in all the six towns together is
    Answer: D. 1821744 Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  25. Number of males in Towns A-F as a percentage of the population of Towns A-F is approximately
    Answer: C. 49% Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  26. Consider the income of PSU Banks in 2020-2021 as ₹ 10,00,000 crore. If the expenditure of PSU Banks in 2022-2023 is equal to the income of PSU Banks in 2020-2021, then the income of PSU Banks in 2022-23 will be approxim…
    Answer: D. 64 Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  27. If the expenditure of Foreign Banks in 2020-2021 is equal to their income in that year and is equal to ₹ 60,000 crore, then in 2022-2023, what is the difference in income and expenditure of Foreign Banks?
    Answer: A. ₹ 3984 crore Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  28. Consider the income of New Private Banks in 2021-2022 as ₹ 8000 crore. If the expenditure of New Private Banks in 2021-2022 is same as their income, then the difference in income of New Private Banks in 2021-2022 and 20…
    Answer: C. 84 Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  29. In 2021-2022, if the income of PSU Banks is twice the expenditure of Foreign Banks, then in 2022-2023, what will be the ratio of income of PSU Banks to the expenditure of Foreign Banks?
    Answer: B. 78 : 37 Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  30. In 2021-2022, if the income of Foreign Banks is four times its expenditure, then what will be the approximate ratio of income to the expenditure of Foreign Banks in 2022-2023?
    Answer: B. 4 : 1 Paper 1 · 3 September 2024 Evening